Fiskere på elvebredden i nattemørket.
De første kastene er i gang ved Brekkøya Camping.

Fiskesesongen startet i Surna

Klokken 12 natt til 1. juni startet fiskeseongen 2023 i Surna, Søya og Bævra. Vi tok turen til Surna, nærmere bestemt Austistua Øye-valdet hvor vi traff spente sportsfiskere på valdet til Øyvind Holtes sønn Jon Olav.

Kaffe og fiskehistorier

Her på elvekanten på motsatt side av Brekkøya traff vi en koselig gjeng ivrige sportsfiskere, som forberedte seg på årets første laksedøgn. Her traff vi vert Øyvind Holte sammen med fiskerne som hadde forskanset seg i gapahuken til Øyvind som ligger et lite fluekast fra bredden av Surna. Her gikk fiskehistoriene tett, og Trollheimsportens utsendte fikk kaffe og kaker servert i gapahuken, noe som var veldig hyggelig.

Øyvind kunne fortelle om at like nedenfor gapahuken har det vært observert laksevak, slik at det i hvert fall var tegn som tydet på at noen fisker var på tur opp elva. For å spe på humøret fortalte jeg en historie fra noen år tilbake. Det var markflom og jeg hadde kjøpt meg fiskekort hos Øyvind. Kona mi var også med, men hun hadde andre ting og ta seg til enn å fiske, slik at vi ble enige om at hun kjørte meg ned til elva ved Austistua Øye slik at jeg kunne begynne fisket, og så ble jeg hentet etter hvert. På tur opp igjen ble kona mi stoppa av Øyvind og Johnse Settem, som også var kommet for å fiske. «Kor har du gjort tån Jens» spurte Øyvind. «Nei – hainn kjørt e på ælva» svarte kona. Jauuu.

Flere friluftskledde personer inne i en gapahuk. Det er mørskt rundt dem.
Ivrige fiskere samlet i Øyvind Holtes gapahuk i munter passiar
En mann på en benk inne i en gapahuk

På elvebakken hadde Øyvind ordnet med storkjele oppvarmet på stubbe. Et koselig innslag, som skaper hygge og stemning.

En mann i friluftsklær som står med en svartkjel over et bål tent på en stor stubbe.
Øyvind Holte og kaffelars oppvarmet på stubbe.
Startskuddet

Raketten som markerer at årets laksesesong er i gang skytes opp av Brekkøyas Gerald Grewe fra andre siden av elva, og etter at startskuddet har gått prøver de ivrigste fiskerne forsiktig og spente sine første kast etter storlaksen.

Nedenfor gapahuken har Terje Nilsen fra Løten posisjonert seg for å fiske. Han har i år sin tjuende sesong i Surna.

Været er guffent. Regnbyger. 5 grader viser gradestokken og vanntemperaturen er vel noe lignende, noe som ikke lover godt for biteviljen for laksen.

Elva går fin og vårstor og det er særdeles mye snø i Trollheimen, noe som lover godt for årets fiske. Sportsfiskeren er en evig optimist som ikke gir seg så lett.

En mann som står ute i elva og fisker.
Terje Nilsen fra Løten i sitt tjuende år i Surna

De første kastene

Vi tok turen innom Brekkøya Camping også hvor vi også traff spente sportsfiskere. Her var det fyrt opp i bålpannen ved fiskebua og etter hvert foretas de første kastene etter laksen for i år av ivrige fiskere.

Tre fiskere sitter på benker i en liten gapahuk
Ivrige fiskere ved fiskebua Brekkøya Camping
Ei bålpanne på en gruslagt plass ved elvebredden.
Bålpanne ved fiskebua Brekkøya Camping.

Fiskebestemmelser

I år er døgnkvoten satt til 1 laks, og sesongkvoten er 6 laks, derav 3 laks over 70 cm, men bare en av disse kan være over 90cm. I juni kan man ikke avlive mer enn 2 laks over 70 cm. I kvoten inngår fisk som tas på land og ikke settes ut igjen. Etter at kvote (døgn eller sesong) er fylt skal fisket avsluttes. Det er personen som kroker fisken som må ta den på kvoten.

Kvote gjenutsatt laks: Det kan gjenutsettes maks. 3 laks pr. døgn. Maks 15 gjenutsatte laks pr. sesong. Fra og med 1. august etter hunnlaksfredning må fisket avsluttes etter 3 gjenutsatte laks pr. døgn. Kvotene følger person og kan ikke på noe vis overføres til annen fisker.

Døgnkvoten gjelder fra kl. 00:00 til kl. 24:00 påfølgende natt (”kalenderdato”). Et døgnkort løper fra når fisket tidligst kan starte i henhold til fiskekortet/valdkort og løper i henholdsvis 24 timer. Det kan maks. avlives 1 laks pr. døgnkort.

Det er viktig at fiskerne er oppmerksomme på og er påpasselig med desinfeksjon av fiskeutstyret, da det er påvist bakteriell nyresyke hos oppdrettslaks på Nordmøre og Hitra/Orkland, og dette er en situasjon som kan være alvorlig for villfisken i områdene våre. Fiskerne må være ekstra oppmerksomme på dette. All mistanke om syk fisk må meldes til Veterinærinstituttet.

Desinfeksjon kan utføres på Brekkøya Camping og Vindøla Camping.

Hvis man skal fiske i Surna kan man kjøpe Surnakort og fiskekort gjennom www.elveguiden.no

Fangstrapport kl. 19.00 1. juni

I skrivende stund kan man rapportere om at i Surna er det tatt 5 lakser så langt. Lise Walderhaug drog en fin laks på 9 kilo, Erik Aleksander Greger fikk også en fin laks på 7,4 kilo, samt at Håvard Nordahl fikk en laks på 5.2 kilo på Tellesbø/Ranes valdet. John Søyseth fikk en laks på 4,5 kilo på Gulla/Mauset valdet og at Alf Erik Kvammen fikk en laks på 3,9 kilo på Skei/omegn Fiskelag valdet.

I Søya er det også tatt 2 laks og 3 svell. I nedre Søya er det tatt 2 laks på henholdsvis 6,2 og 5 kilo, mens det er tatt 3 svell på 1,1 kg. – 1kg og 0,68 kilo. Her var det Nils Harald Øyen Kvande som landet den første på 1 kilo.

I Bævra er det også tatt 5 laks, i størrelsen smålaks. Disse er tatt i nedre Bævra og er i størrelsene 4,7 kilo, 3,1 kilo, 2,4 kilo, 2,26 kilo og 2,2 kilo.

Powered by Labrador CMS