Pressemelding fra Halsafjordsambandet AS, NNBT AS og Todalsfjordprosjektet AS:

Fjordkryssingskonferansen med søkelys på Nordmøres potensiale

Hvordan vil en region som Nordmøre kunne se ut om bruer og tunneler erstatter ferjesambanda, og hva må til for å få bygd dem? Det er ett av spørsmålene som Fjordkryssingskonferansen 2023, i Kristiansund 16. februar, vil forsøke å besvare.

For første gang inviterer alle ferjeavløsningsprosjekta på Nordmøre, i samarbeid med Møre og Romsdal fylkeskommune, Nordmøre IPR og KNN, til en konferanse med søkelys på fjordkryssinger generelt og med tema «Et døgnåpent Nordmøre – effekter og finansiering av ferjeavløsningsprosjekter».

Viktig region

Nordmøre er en region med viktige nasjonale og internasjonale ressurser og næringer, og for å legge til rette for å kunne utnytte disse til videre verdiskapingsvekst er det kritisk viktig med god infrastruktur og attraktive bo- og arbeidsområder.

I et svært innholdsrikt konferanseprogram vil først prosjektene for ferjefri ferdsel over Halsafjorden, Todalsfjorden, Talgsjøen og Edøyfjorden gi en oppdatert status. Deretter vil Bjørn Harald Hansen presentere resultatene fra analysen "Scenario Nordmøre 24/7 - næringslivseffekter av en døgnåpen region", som han og kollegaene i Ontogeny Consulting har gjennomført, på oppdrag av pådriverselskapene for prosjektene og med støtte fra Møre og Romsdal fylkeskommune.

Skjulte effekter

Initiativtaker og daglig leder av Halsafjordsambandet AS og Nordre Nordmøre Bru- og Tunnelselskap AS, Olav Ellevset, ser fram til at disse, ofte «skjulte» effektene blir synliggjort.

– Mange næringslivsgevinster fra større infrastrukturprosjekter utelates ved tradisjonelle kost-, nytteog samfunnsøkonomiske analyser, og det ses ofte bort fra store verdiskapingsgevinster for lokalt næringsliv. Ontogeny benytter banebrytende og forskningsbasert analysemetodikk for dette området, som gjør oss bedre i stand til å kvantifisere disse effektene, med større sikkerhet, sier Ellevset.

Sentrale aktører og temaer

På programmet for Fjordkryssingskonferansen finner vi ellers lederen av Stortingets Transport- og kommunikasjonskomite, Erling Sande, fylkesordfører i Møre og Romsdal, Line Hatmosø Hoem, og en rekke andre sentrale politikere og aktører fra Stortinget, Møre og Romsdal og Trøndelag fylkeskommuner, Statens vegvesen, samt fra næringslivet i regionen.

Andre sentrale temaer på konferansen vil være hvorfor og hvordan de store fjordkryssingsprosjektene kan finansieres og realiseres politisk. Jenny Klinge, medlem av Næringskomiteen og selv fra Nordvik ved Todalsfjorden, er møteleder og ser fram til en interessant dag i Kristiansund:

– Jeg setter pris på denne oppgaven. Samferdsel blir alltid ett av de politiske hjertebarna mine, og det blir kjekt å få belyst mange sider av slike viktige samfunnsutviklingsprosjekt, sier Klinge.

Powered by Labrador CMS