Kommune- og fylkestingsvalget

Her er flere partier representert på felles valgvake i Surnadal.

Utrolig jevnt i Surnadal!

Publisert Sist oppdatert

NRK melder at stemmene i kommunevalget Surnadal er ferdig opptalt, og det er ufattelig jevnt mellom de tre største partiene! Ifølge NRK fordelingen er slik:

SP: 26,4% (755 stemmer)
H: 26,3% (753 stemmer)
AP: 25,2% (721 stemmer)
Frp: 8,6% (247 stemmer)
MDG: 7,8% (222 stemmer)
Rødt: 3,6% (103 stemmer)
SV: 2,1% (61 stemmer)

Merk at det nå bare er to stemmer som skiller de to største partiene!

Ingen kunne tro at det skulle bli så jevnt mellom de tre største partiene. F.v. Ole Joar Bruset (H), Annett Ranes (AP) og Hugo Pedersen (SP).

Slengere og post-stemmer kan avgjøre

Hugo Pedersen, som er ordførerkandidat for Surnadal Senterparti, forklarer at det er så jevnt at slengerne kan avgjøre. En slenger er en personstemme gitt til en kandidat fra et annet parti enn det velgeren stemmer på ved kommunestyrevalget. Slengere føres opp manuelt på stemmeseddelen. Slengerne tar det naturlig nok lenger tid å få talt opp, og i tilfeller som dette, når det er så jevnt, så kan slengerne endre fordelingen av representanter i kommunestyret.

Kommunen kan også motta forsinkede forhåndsstemmer med posten. Forhåndsstemmer som kommer inn fram til kl 17 tirsdag skal også regnes med, mens stemmer som mottas etter dette tidspunket har kommet for sent, og regnes ikke med.

Pedersen forteller at valgstyret skal ha møte kl 17 tirsdag ettermiddag, og da kan det hende at resultatet er nærmere en avklaring, men det er også mulig at resultatet ikke er endelig før på onsdag. Senterpartiet har nå bare fire stemmer mer enn Høyre, og ligger med det an til å få en representant mer i kommunestyret. Men hvis for eksempel Ole Joar Bruset har fått mange slengere, så kan Høyre gå forbi Senterpartiet, og det kan hende at det blir Høyre som får 8 representater i stedet.

Etter hvert vil det bli forhandlinger om hvem som får ordføreren, Pedersen er nesten mer spent nå enn han var før valget, sier han. Han legger til at han ikke er misfornøyd med valgresultatet. Det lå i korta at det ville bli jevnt, sier han.

Noen få stemmer igjen å telle tirsdag

Midt på dagen tirsdag sier Hugo Pedersen at det er noen få stemmer igjen å telle. Resultatet av dette blir trolig ikke klart før kl 18 tirsdag kveld. Det endelige valgresultatet blir imidlertid ikke klart før utpå dagen onsdag. Dette skyldes at et par av de som står på liste nyleg har meldt flytting. Når det skal korrigere for dette trengs hjelp fra Valgdirektoratet. Det er komplisert utregning, men det er lite sannsynlig at dette vil påvirke det resultatet som kommer fram tirsdag kveld, sier Pedersen.

Spenninga knytter seg nå i første omgang til om Senterpartiet beholder det 8. mandatet, eller om det går til Høyre.

God stemning ved "Høyre-bordet". Surnadal Høyre øker fra to representater i kommunestyret til mest sannsynlig sju eller åtte i kommende periode.

Gleder seg til den kommende perioden

Høres ordførekandidat Ole Joar Bruset sier at det blir spennende utover tirsdagen og fram til de siste stemmene blir talt opp, siden det bare er fire stemmer (utpå dagen tirsdag er forskjellen endret til to. (red.anm)) som skiller Høyre og Senterpartiet.

– Vi har vært tydelig på at eldreomsorgen må prioriteres de kommende årene for å forberede oss til vi blir flere eldre. Det er et tungt økonomisk løft, men er noe vi må igjennom. Samtidig har vi vært nøktern med valgløftene, og det kan ha gitt troverdighet. Vi har også en veldig sterk liste med dyktige og trivelige folk. Jeg gleder meg veldig til å samarbeide med denne gjengen i kommende periode, sier Bruset.

Stiller seg åpen til samarbeid

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Annett Ranes venter også i spenning på det endelige valgresultatet.

– Det er jo svært jevnt, og enda er ikke alle stemmer telt opp. Jeg regner med at det er mange tanker som blir luftet i dag. Arbeiderpartiet stiller seg åpen til samarbeid. Prosessen får bare gå sin gang, sier Ranes til Trollheimsporten tirsdag.

Kjell Gunnar Polden har all grunn til å være fornøyd. MDG dobler antallet representanter i kommunestyret.

– Surnadalingene er smarte...

Kjell Gunnar Polden i Surnadal MDG uttalte på forhånd at hvis surnadalingene er smarte, så gir de MDG to representanter i kommunestyret. Han var veldig fornøyd da det viste seg at MDG øker fra en til to representanter i kommunestyret, selv om partiet på landsbasis går ned.

Det foreløpige valgresultatet i Surnadal gir ifølge NRK denne fordelingen av representanter i kommunestyret (men når det er SÅ jevnt må vi altså ta forbehold):

SP: 8
AP: 7
H: 7
Frp: 2
MDG: 2
Rødt: 1
SV: -

Valgoppslutningen i Surnadal var på 61,4%.

Fortsatt stor spenning. Blir Hugo Pedersen (SP) ordfører i Surnadal?
... eller blir det Ole Joar Bruset (H)?
... eller er ordførertittelen fortsatt innen rekkevidde for Annett Ranes (AP)?

Resultater for fylkestinget

Stemmene til fylkestinget Møre og Romsdal er nå ferdig opptalt.

NRK melder at fordelingen er slik:

Fremskrittspartet: 22%
Høyre: 19%
Arbeiderpartiet: 16,2%
Senterpartiet: 9,6%
Sosialistisk Venstreparti: 5,6%
Kristelig Folkeparti: 5,4%
Industri- og Næringspartiet: 5,2%
Venstre: 3,9%
Sunnmørslista - Tverrpolistisk liste for Sunnmøre: 3,2%
Miljøpartiet De Grønne: 2,8%
Rødt: 2,1%
Kyst- og Distrikstlista for Møre og Romsdal: 1,8%
Nordmørslista: 1,8%
Konservativt: 0,8%
Norgesdemokratene: 0,5%
Liberalistene: 0,2%

Dette gir denne fordelingen av plassene på fylkestinget:

FRP: 10
H: 9
AP: 8
SP: 5
SV: 3
KRF: 3
INP: 2
V: 2
SL: 1
MDG: 1
R: 1
KDL: 1
NL: 1

Powered by Labrador CMS