Arbeidepartipolitikere på bedriftsbesøk:

Stort engasjement i næringslivet i Rindal

Mandag var representanter fra Rindal Arbeiderparti på bedriftsbesøk i Rindal sammen med stortingsrepresentant Jorodd Asphjell fra Orkland. Politikerne var blant annet innom Holte Maskin og Transport, som nylig har bygget fyringsanlegg for flere bedrifter i Bjergen industriområde.

Publisert Sist oppdatert

Jorodd Asphjell står på andreplass på Arbeiderpartiets Sør-Trøndelagsliste til stortingsvalget i høst. Sammen med fylkessekretær Jan Thore Martinsen, tre representanter fra Rindal Arbeiderparti og daglig leder i Rindal Næringsforum Tom Godtland brukte han en hel dag på å gjøre seg bedre kjent med næringslivet i Rindal. Bedriftsrunden startet hos gardsbakeriet Hæmstelt og fortsatte med Solgardiner, Bolme Pensjonat, Holte maskin og transport/Møre Bioenergi, Rindal næringspark og Dalalåven atelier.

Jorodd Asphjell, Martin Rise, Camilla Løften og Line Flåtten foran lokalene til Solgardiner og Proff El & IT i Rindal sentrum.
Jorodd Asphjell, Martin Rise, Camilla Løften og Line Flåtten foran lokalene til Solgardiner og Proff El & IT i Rindal sentrum.

Flyttet bedriften fra Trondheim til Rindal

Thomas Andersen er "høttrindaling", og han drev tidligere bedriften Solgardiner fra hjemmekontor i Trondheim. I januar 2020 åpnet han showroom i Rindal sentrum. I august flytta også Proff El & IT sin rindalsavdeling inn i det samme bygget. Nå deler de to bedriften inngang og visningslokaler.

Solgardiner har åpent hver torsdag og lørdag. Her får man kjøpt solskjerming i spesialtilpassede løsninger. I tillegg tilbyr bedriften et stort utvalg av gardiner. Andersen forteller at han har ca. 600 vareprøver av metervare i ulike stoffer, farger og mønster. Gardiner kan sys på bestilling, og da er det også mulig å få matchende putetrekk. Solgardiner selger også ferdige gardinhøyder til overkommelige priser, som kan leveres på forholdsvis kort tid fra leverandøren i Trondheim. Andersen mener at han er konkurransedyktig på pris, for det er begrenset hvor mye prisene kan presses på tekstiler hos de store kjedene også.

Jorodd Asphjell syntes det var interessant å se Thomas Andersens ulike løsningene for solskjerming.
Jorodd Asphjell syntes det var interessant å se Thomas Andersens ulike løsningene for solskjerming.
Solgardiner har et stort utvalg av gardiner, både skreddersydde og ferdige lengder.
Solgardiner har et stort utvalg av gardiner, både skreddersydde og ferdige lengder.

Thomas Andersen får spørsmål om hvorfor han valgte å satse på showroom i Rindal i stedet for Trondheim. Da svarer han at det nok var litt tilfeldig. Han tilbringer mye tid på hytta i Rindal, og ville være med å markedsføre bedriften sin på torgdagen. Da kom han i kontakt med Rindal næringsforum, og ble oppmerksom på de mange kvalitetsbevisste håndverksbedriftene som er i Rindal. Andersen forteller at han gjerne ville identifisere seg med den kvaliteten som rindalsbedriftene står for. Han har ikke angret på at han flytta bedriften til Rindal.

Etter at han åpnet showroom har han fått flere kunder og økt omsetning. Særlig i år har det gått ganske bra, forteller han. Det er både private og bedrifter blant kundene, og han har også fått oppdrag fra kommunen. Han har til og med fått flere kunder i Trondheim etter at han etablerte seg i Rindal. Kanskje skyldes det at mange fra Trondheim har hytte i Rindal, eller at firmaet har blitt mer synlig, og med en egen firmaadresse.

Holte Maskin og Transport har et stort lager av fyringsbriketter fra Talgø MøreTre.
Holte Maskin og Transport har et stort lager av fyringsbriketter fra Talgø MøreTre.

Bioenergi i Bjergen

Petter Holte sitt firma Holte Maskin og Transport har bygget et nytt fyringsanlegg på industriområdet i Bjergen. Holte forteller at dette er en stor investering. Anlegget har kostet et par millioner kroner. Fyringsanlegget startet opp for bare tre uker siden, og nå forsyner det bedriftsnaboene Bergmoen og A.Kvam med varme, i tillegg til Holte Maskin og Transport egne lokaler. Og anlegget har større kapasitet, så det er milig å koble på flere bedrifter.

Petter Holte har oppretta et nytt firma, Møre Bioenergi, sammen med Martin Sigbjørn Solli fra Byneset. Solli arbeider med prosjektering av slike fyringsanlegg, forteller Holte. Fyringsanlegget i Bjergen skal etter planen overføres til Møre Bioenergi, og drives av dette selskapet.

Svær vanntank inne i fyringsanlegget.
Svær vanntank inne i fyringsanlegget.
Det nye fyringsanlegget i bakgrunnen. F.v. Jorodd Asphjell, Tom Godtland, Martin Rise og Petter Holte.
Det nye fyringsanlegget i bakgrunnen. F.v. Jorodd Asphjell, Tom Godtland, Martin Rise og Petter Holte.

Fyringsanlegget brenner briketter som består av hardpresset høvelspon fra produksjonen hos Talgø MøreTre i Surnadal, i tillegg til flis fra annet trevirke/slip fra Allskog, som lages hos Holte Maskin og Transport i Bjergen. Flisfyring er miljøvennlig energi, og transporten fra Surnadal er forholdsvis kort, påpeker Holte. Han har planer om å bygge flere slike fyringsanlegg, og håper at kommunen og flere bedrifter er interessert i å gå over til billigere og mer miljøvennlig energi etter hvert.

Holte Maskin og Transport har to ansatte, pluss en lærling i anleggsmaskinførerfaget. Bedriften har lastebiler, gravemaskiner og hjullaster.

Nytt skilt pryder Rindal Næringspark etter navnebyttet.
Nytt skilt pryder Rindal Næringspark etter navnebyttet.

T-komponent bygg har blitt Rindal Næringspark

Arbeiderparti-politikerne tok også en tur innom tidligere T-Komponent Bygg, som samme dag hadde bytta navn til Rindal Næringspark, og Elshaug renhold, som er ei av bedriftene som holder hus i bygget.

Elshaug renhold flytta inn i næringsparken for litt over ett år siden. Nå har de nylig åpna vaskeri. Gründer Grete Elshaug forteller at renholdsbedriften har fem fast ansatte, der alle har over 50 prosent stilling. I tillegg har de nettopp ansatt seks ungdommer på sommerjobb. Det store behovet for arbeidskraft i sommer skyldes blant annet oppdrag med covid 19-tiltak for Skanska på anlegget i Folldalen. Der sørger Elshaug renhold blant annet for nødvendige smittevernstiltak i forbindelse med måltider i spisebrakka.

Grete Elshaug viser fram ei dyne fra bediftsnaboen Ullkorga. De skal finne ut hvor kraftig vask dyna tåler.
Grete Elshaug viser fram ei dyne fra bediftsnaboen Ullkorga. De skal finne ut hvor kraftig vask dyna tåler.

Opptatt av samferdsel

Styreleder i Rindal Næringspark Håkon Fredriksen benyttet anledningen til å komme med med noen politiske innspill når han hadde en stortingspolitiker på besøk. Fredriksen ga uttrykk for at han er glad for at Rindal har bestått som en egen kommune, og at det fortsatt er svært viktig for distriktene at differensiert arbeidsgiveravgift opprettholdes. Han er også opptatt av strømprisene, som er svært viktig for industrien.

Samferdsel er også et viktig tema for distriktene. Fredriksen påpekte at det er veldig bra at fv65, og fv6164 opp til Bjergen og Rindal Næringspark, nylig har blitt godkjent for 25 m modulvogntog. Politikerne skal ha honnør for det, sa Fredriksen. Men han spør seg også hvorfor dette ikke har blitt godkjent for flere år siden, siden ingen av flaskehalsene på vegen har blitt utbedret. Da er det kanskje bare vilje det står på, for å legge til rette for like konkurransevilkår på bygda som i sentrale strøk, mener han. Nå som fv65 er fylkesvei er det vanskelig å få den prioritert for vedlikehold og utbedringer. Fredriksen påpekte også at det er viktig å legge til rette for utvikling av landbruk og industri, på en slik måte at de kan ansette norsk arbeidskraft.

F.v. Line Flåtten, Jorodd Asphjell, Martin Rise og Jan Thore Martinsen, i prat med daglig leder Karstein Mauset og styreleder Håkon Fredriksen i Rindal Næringspark.
F.v. Line Flåtten, Jorodd Asphjell, Martin Rise og Jan Thore Martinsen, i prat med daglig leder Karstein Mauset og styreleder Håkon Fredriksen i Rindal Næringspark.
Antallet bobiler og campingvogner på vinterlagring har økt, men det er fortsatt plass til flere .
Antallet bobiler og campingvogner på vinterlagring har økt, men det er fortsatt plass til flere .

–Artig for en orkdaling å være med på dette

Jorodd Asphjell er fra Orkland, så han kjenner godt til Rindal fra før. Han synes det var en veldig fin bedriftsrunde, og at Rindal Arbeiderparti og Rindal Næringsforum har lagt den opp på en bra måte. Han forteller at han synes det er viktig å besøke mindre bedrifter, og ikke bare de samme store, og få se allsidighet i næringslivet.

Han framhever besøket hos gardsbakeriet Hæmstelt, og er imponert av at en ungdom på 26 år hopper av en yrkeskarriere for å satse på landbruk og egen bedrift hjemme på gården.

– Han startet med baking, og tydeligvis med suksess. Det synes jeg er så artig å se, sier Asphjell, og fortsetter:

– Ikke minst at han pusser opp gamle bygg på nabogården som han har kjøpt. Han har flytta hjem til Rindal og satser herfra, og det var virkelig godt å se. Det er jo slike ungdommer landsbygda trenger!

Stortingsrepresentanten synes også at det var spennende å besøke Solgardiner, en trondheimsbedrift som har valgt å etablere seg i Rindal, og som har opplevd større omsetning og mer interesse av å gjøre det. Det viser at det er mulig å satse utenfor de store bykjernene.

Han synes også det er fint å oppleve positivitet og pågangsmot for å starte ny virksomhet i det gamle T-komponentbygget.

– Det er engasjerte folk, og det er smittsomt. Det bidrar jo til at folk har lyst til å være med på laget, sier Asphjell.

Ellers har han registrert at folketallet i Rindal går nedover.

– Det er en utvikling som man gjerne skulle ha stoppa og helst snudd. Det er viktig å ha gode skoler, gode barnehager, som gjør at vi har ungdommer som vil satse ute i distriktene, sier han.

Bedriftsrunden ble avsluttet med et besøk hos Inga Dalsegg på Dalalåven Atelier. Mandag kveld fulgte de opp med en hyggelig sammenkomst med Rindal Arbeiderparti og Surnadal Arbeiderparti på Saga Trollheimen Hotel, som en kick-off for valgkampen.

– Det er skikkelig artig for meg som orkdaling å være med på dette, avslutter Jorodd Asphjell med et smil.

Powered by Labrador CMS