Jãnis Balandins er engasjert hockey-trener for Surnadal Blades.
Jãnis Balandins er engasjert hockey-trener for Surnadal Blades.

- Alle barn må få prøve hockey!

Vi har møtt trener Jãnis Balandins i etterkant av Surnadal Blades første turnering.

Publisert Sist oppdatert

Første turnering

I helga deltok hockeylaget Surnadal Blades i sin aller første turnering. I alt reiste 12 spillere og 2 keepere til Korsvegen for å møte andre lag fra Trøndelag. Her deltok Surnadal med hele to lag, og fikk med seg til sammen fire kamper. Med seg i bagasjen hjem fikk de deltaker-pokaler og rikelige mengder motivasjon for å trene videre. Trener og styreleder Jãnis Balandins forteller at laget er inne i sin andre sesong, og at i år har været vært på deres side. – Vi har fått trent jevnt i 2 måneder allerede, og det merkes. Vi er mye mer koordinerte nå, og får til skikkelig spill. Det var stor stas å være med på aktivitetsdagen til Leik Hockey på Hølonda. Nå tror jeg alle ser at dette ligger an til å bli skikkelig artig! Vi ble inviterte til å bli med på turneringer både i Trondheim og Oslo etter dette, så vi får se hva vi får til fremover.

Surnadal Blades stilte med 2 lag på aktivitetsdagen på Korsvegen i helga.
Surnadal Blades stilte med 2 lag på aktivitetsdagen på Korsvegen i helga.

Deltakere på aktivitetsdag 21. januar

Med på tur til Korsvegen var Gvido Balandins (2014), Eskil Polden (2014), Luca Sæter (2014), Jim Bøklepp (2012), Vetle Sandum (2011), Ralfs Balandins (2012), Erik Polden (2011), Jaran Sveen (2010), Harald Kvam Aasbø (2013), Mikael Ryan Braaten (2012), Magnus Sæterbø (2011), Lars Ailo Gjeldnes (2012), Edin Karlstrøm Østbø (2012) og Jacob Ranes.

Barneidrett på sitt beste!
Barneidrett på sitt beste!

La dem få prøve seg

Guttene er pr i dag i alderen 7-13 år. Etter at banen har blitt såpass god, har skolene benyttet seg jevnlig av den. I tillegg har den vært godt besøkt på både kveld og helg av privatpersoner. - Vi har fått et godt trykk på antall påmeldte denne sesongen, så det er tydelig at det gir medsmak, forteller Balandins. Han mener at alle barn burde gå mer på skøyter, og at hockey er noe for alle. – Det er fort gjort å sende barna på aktiviteter man selv har et personlig forhold til, og ski er vel og bra altså! Men tenk om alle kunne få prøve hockey et par-tre ganger, og fått sjansen til å ta valget selv. Da tror jeg vi hadde sett en eksplosjon i antallet. Dette er lagspill på sitt beste, det engasjerer og passer for alle som har noenlunde kontroll på beina på isen. Vi har ingen krav om ferdigheter, her er det bare å slenge seg med! Det viktigste er at barna får være med på noe som holder dem engasjert, så de ikke slutter med idrett. Vi har hockeyskole hver tirsdag og torsdag klokka 17-19.15 når føret tillater det, og det er åpent for alle til å komme og prøve seg. Tilbudet er helt gratis.

God stemning på isen.
God stemning på isen.

Trygg idrett

- Mange foreldre er kanskje skeptiske til hockey, og tror det er litt voldsomt. Men statistikken for barneidrett viser at hockey er en av lagidrettene med minst skader, fortsetter treneren. Her er det så mye beskyttelsesutstyr, vi har masse regler for hva som er tillatt på banen og vi har alltid med en dommer. Selv om det er både fart og konfrontasjoner i spillet, blir barna gode til å takle dette. Vi trener mye på skøyteferdigheter, slik at de mestrer det godt. Da blir de gode spillere, og det blir trygt å holde på. Dette er verdens beste barneidrett, sier Balandins ettertrykkelig. Han har selv stått aktivt på skøyter siden han var barn, så han vet nok hva han snakker om. I tillegg har de et stort fokus på det sosiale, her er alle på samme lag. Man skulle tro at det ble litt knuffing når det er såpass stort sprik i alder, men det fungerer veldig bra. Det er mye i media om mobbing på skolen nå i tiden etter korona. Barna trenger sosial trening, og det får de hos oss. Vi øver oss på å skryte av hverandre og vi heier aktivt på hverandre under trening. Når innbytterne sitter på benken, snakker de alltid sammen og trekker frem det de andre gjør bra. Sånt blir det et godt team av, mener Balandins. Etter en av helgas kamper, så jeg at den ene keeperen gikk bort til den andre og sa noe. Da jeg spurte ham etterpå om hva de hadde snakket om, fortalte han at han hadde fortalt at den andre hadde gjort en skikkelig god jobb. Sånt blir jeg rørt av. Da fungerer det vi holder på med.

Pep-talk før kampstart, gutta følger nøye med.
Pep-talk før kampstart, gutta følger nøye med.

Ildsjeler

Surnadal Hockey-klubb ble stiftet i 2021, og klubben drives av engasjerte foresatte og ildsjeler. Foruten Balandins selv, må trener og styremedlem Knut Bergli trekkes frem. – Han har sørget for isbane i Todalen i mange år nå, og vi ser ringvirkningene. I Todalen går «alle» på skøyer, og nivået på guttene herfra er helt på linje med de fra Trondheim som har tilgang på kunstisbaner hele vinteren. Det er artig å se, og vi drømmer selvsagt om å få til det samme her, forteller Balandins. Det er ikke til å legge skjul på at engasjementet tar tid. – Jeg tør ikke tenke på hvor mange timer i uka jeg bruker på dette her, ler treneren. Siden dette er basert på frivillighet, er vi helt avhengige av at foreldre og andre stiller opp. I oppstarts sesongen i fjor, fikk vi til sammen bare seks uker på isen. Vi er så glade for at vi har fått til en så god is i år, og setter stor pris på alle frivillige som bidrar til å holde kvaliteten oppe.

God stemning på kamp er viktig
God stemning på kamp er viktig
Hockey krever presisjon
Hockey krever presisjon
Engasjerte trenere som er opptatt av å se hver enkelt.
Engasjerte trenere som er opptatt av å se hver enkelt.

Sponsorer

Vi har vært veldig aktive inn mot det lokale næringslivet for å skaffe oss sponsorer, og særlig aktører fra byggebransjen har bidratt med mye. I høst mottok vi forresten 50 tusen fra TK-stiftelsen, det var virkelig supert. Da fikk vi kjøpt inn hjelmer, skøyter og beskyttelse i alle størrelser. Nå er det bare å møte opp, så får du låne alt du trenger. Dette er også et åpent tilbud til skoleklasser og andre grupper, bare ta kontakt, sier Balandins. Han viser til facebook-siden til Surnadal Blades for mer informasjon.

Godt å drive idrett utendørs
Godt å drive idrett utendørs
Takket være sponsorer har Surnadal Blades godt med utstyr.
Takket være sponsorer har Surnadal Blades godt med utstyr.
Artig å møte andre lag
Artig å møte andre lag
Innbytterbenken følger nøye med.
Innbytterbenken følger nøye med.
Takker for kampen.
Takker for kampen.
Premie er stas
Premie er stas
To gode kompiser i stilig utstyr
To gode kompiser i stilig utstyr
Powered by Labrador CMS