Gaupejakta var over på få timer - ingen dyr felt i Surnadal eller Rindal

Publisert

Gaupejakta starta onsdag 1. februar. Allerede på den første jaktdagen ble det felt så mange gauper i Trøndelag at hunndyrkvoten ble overoppfylt, opplyser Marte Synnøve Lilleeng, seniorrådgiver hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Startkvoten for Møre og Romsdal og Trøndelag til sammen var på fire hunndyr. I tillegg var det satt en reservekvote, som skulle utdeles i månedsskiftet februar/mars, med ett hunndyr.

Kvotene er i utgangspunktet fordelt på de ulike forvaltningsområdene i de to fylkene, men når det blir felt for mang dyr i ett jaktområde så må det trekkes det fra kvoten i et annet område, sier Lilleeng. Da jakta ble stoppet litt etter kl 15 onsdag var det allerede felt seks hunndyr i Trøndelag. Siden hunndyrkvoten for Møre og Romsdal og Trøndelag samlet bare var på fem hunndyr, så måtte også jakta i Møre og Romsdal avsluttes. Det ble derfor ikke felt noen gauper i Møre og Romsdal i år.

Grunnen til at det ble skutt for mange hunndyr var at dyrene ble felt med så kort mellomrom at jegerne ikke rakk å oppdatere seg på kvotene, forklarer Lilleeng. Noen ringte og fikk klarsignal en halvtime før dyret ble felt, og så hadde jakta blitt stoppa i mellomtida, mens noen befant seg i et område uten mobildekning. Lilleeng understreker at jaktlagene plikter å alltid ha en person som befinner seg i et område med dekning og holder seg oppdatert.

Lilleeng bekrefter at når jakta er så fort overstått, så kan det tyde på at det er mange gauper i Trøndelag, men det skyldes også at det er mange jegere ute, og at jakta er godt organisert, påpeker hun.

Hun opplyser at det ble felt 13 gauper i Trøndelag, av disse altså 6 hunndyr. Det fordeler seg på disse kommunene:

Orkland 2 dyr
Holtålen 2 dyr
Melhus 2 dyr
Midtre Gauldal 1 dyr
Tydal 1 dyr
Stjørdal 1 dyr
Steinkjer 1 dyr
Namsskogan 2 dyr
Lierne 1 dyr

Powered by Labrador CMS