Mange mennesker står foran kameraet. Flere holder roser.
Listekandidater for Surnadal Arbeiderparti var veldig takknemlig på besøk tirsdag.

Næringsministeren imponert over næringslivet i bygda

Publisert

Tirsdag hadde Surnadal besøk av næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) hvor han fikk et godt innblikk i både Pipelife, Svorka og Alti. Den engasjerte næringsministeren var innmari imponert over næringslivet i Surnadal.

Viktige bedrifter

Næringsministeren besøker næringslivet for å se hva som beveger seg uti landet, og hva de bør justere og plukke opp som angår politikken. Tirsdag besøkte han Surnadal og hadde en god dialog med de ansatte.

Ordførerkandidat Annett Ranes (Ap) mener det er viktig at politikerne drar ut og får se hvor skoen trykker og hvordan det er med næringslivet i Oslo kontra distriktene.

De ser blant annet på mulighetene for å utvikle næringsareal, viktigheten av å ha videregående skoler med linjer for å rekruttere kompetent arbeidskraft, og samferdsel - det at veiene må vedlikeholdes.

Næringsministeren var imponert og overrasket over hvor vidt spekter det var. Det var ingen lokale småbedrifter han traff. Han så hvor viktige bedriftene i distriktene kan være for det nasjonale næringslivet.

Tar med lærdom og signal

Næringsministeren har gledet seg veldig. Det skjer mye i næringsutvikling, og det er veldig spennende bedrifter han har besøkt.

Det var et stramt tidsskjema. Det var innholdsrikt og næringsministeren var svært nysgjerrig og glad for å få se. Han var innmari konsentrert og ivrig og hørte godt etter hva som ble sagt.

Han synes besøket i Surnadal var inspirerende, viktig og nyttig, og han var svært imponert over bedriftene han besøkte.

Ledere og tillitsvalgte som stod frem i bedriftene virket veldig kunnskapsrike og kompetente i sine jobber, og de var veldig engasjerte. Næringsministeren var også veldig engasjert. Han stilte interessante og gode spørsmål til bedriftene, og tok bilder av relevant informasjon med tabeller og grafer . Han ville ta med seg lærdom og signal videre inn i politikken og inn i sitt arbeid.

–Det var en kjempedag og vi er veldig fornøyd med dagen, smiler Lilly Gunn Nyheim fra Surnadal Arbeiderparti.

Pipelife

Mann ved et smartboard. Mennesker sitter på stoler.
Det var godt oppmøte fra AP da næringsministeren besøkte bedrifter i Surnadal tirsdag. Her hos Pipelife.

Første stopp var på Pipelife der bærekraftige offentlige anskaffelser, det grønne skiftet, behov for utskifting vann/avløp og samferdselspolitikkens påvirkning for næringsliv stod på programmet.

Administrerende direktør i Pipelife Sigmund Aandstad snakket om blant annet hvor viktig god veiinfrastruktur er for verdiskapning i distrikts-Norge, og hvor viktig det er at det er videregående skole med faglinjer for å rekruttere lærlinger. Kompetansekravene har økt mye så det krever mer å kvalifisere folk. Det er et samfunnsoppdrag vi har sammen.

Etter presentasjonen fikk næringsministeren og de rundt tyve andre AP-politikerne en omvisning i produksjonen i Pipelife.

Mennesker sitter rundt et bord.
Næringsministeren var oppriktig engasjert og imponert og spurte administrerende direktør i Pipelife Sigmund Aandstad spørsmål etter presentasjonen. De andre hørte ivrige etter hva som ble sagt.
Syv mennesker står ved siden av hverandre.
Per Vidar Kjølmoen (stortingsrepresentant Ap), Hanne Berit Brekken (leder Møre og Romsdal Ap), Annett Ranes (ordførerkandidat Surnadal Ap), Jan Christian Vestre (næringsminister Ap), Sigmund Aandstad (administrerende direktør Pipelife), Marius Monsøy (hovedtillitsvalgt Pipelife) og Åse Kristin Ask Bakke (stortingsrepresentant Ap).
Tre mennesker
God dialog

Svorka

Neste stopp var hos Svorka. Konsernsjefen fortalte med annet om hvem de er, hvor mange kunder de har og hvor kundene er, utbygging, og hvordan de kan møte konkurranse på best mulig måte.

Svorka har 105-110 ansatte; ti nye bare før sommeren. Mange søker seg til Svorka.

Han snakket om både det positive og utfordringer. Grunnrenteskatt på småkraftverk er en stor betydning.

Mange mennesker rundt flere bord.
Konsernsjef i Svorka Halvard Fjeldvær snakket til en meget interessert forsamling under tirsdagens besøk.
Syv mennesker.
Halvard Fjeldvær fortalte om Svorka.
Syv mennesker står på rekke.
Halvard Fjeldvær (konsernsjef i Svorka), Jan Christian Vestre, Annett Ranes, Line Hoem (fylkesordfører Ap), Ivar Vikan (nettsjef i Svorka), Espen Røv (operasjonell leder i Svorka) og Line Flåtten (ordførerkandidat Rindal Ap).

Alti

Tredje og siste besøk var hos Alti. Der var det hilserunde, hvor næringsministeren fikk snakke med de ansatte.

Dame og mann.
Næringsministeren snakket med ansatte i Alti.
Fem mennesker.
Det var en imøtekommende gjeng som hilste på de ansatte.

På agendaen stod kjøpesentermarkedet, Alti Forvaltning AS og bransjetemperatur.

Administrerende direktør Lars Ove Løseth i Alti Forvaltning forklarte konseptet og definisjonen på et kjøpesenter og snakket om eierstrukturen og kort om reisen til Alti Forvaltning og bærekraft i Alti, likviditet i eiendom, markedsverdi VS ligningsverdi, bransjestatus - utfordringer og muligheter. Videre om pengebruk i gode og dårlige tider og om omsetningsutvikling. For eksempel var Norges-ferie lønnsomt. Koronarestriksjoner påvirket veldig omsetningen.

Mennesker rundt bord.
Alle fulgte ivrig med under Lars Ove Løseth sin presentasjon.

Alti Forvaltning AS har hovedkontor i Surnadal.

Olav Thon og Alti Forvaltning har omkring 100 arbeidsplasser, noe som er en stor prosent av de arbeidende i kommunen.

Som Løseth sa:

–Det er ikke ofte Surnadal kan omtales som metropol, men Surnadal er kjøpesentermeteropol.

Det er viktig å ta hele landet i bruk, og næringsministeren ble veldig glad for å høre at hovedkontoret ligger her i bygda.

Mann og smartboard.
Lars Ove Løseth.

Næringsministeren fulgte ivrig med og stilte spørsmål underveis og etterpå. Han fikk utfyllende svar, og fikk innsyn på saker fra bedriftens perspektiv.

Han ønsket oppfølging, og å få høre fra Løseth hvordan det går. Han syntes det var veldig lærerikt, og det var tydelig han har stor tro på dem.

Fem mennesker.
Line Hoem, Jan Christian Vestre, Annett Ranes, Lars Ove Løseth (administrerende direktør i Alti Forvaltning) og Sara Nicole Andersen (listekandidat i Ap, jobber i Alti Forvaltning og driver butikken Skin Tonic på Alti Surnadal).
To menn.
Næringsministeren utvekslet kontaktinformasjon med Lars Ove Løseth etter presentasjonen, for å kunne høre hvordan det går videre fremover.
Powered by Labrador CMS