Taekwon-Do sommerleir for barn og ungdom

Trening ute i finværet på Øye stadion.

– Dette er morsommere enn jeg trodde - mye morsommere

Andre uka med sommerleir er i gang. Nå er det leir for barn og ungdommer med foreldre. En meget takknemlig leirleder roser sine sambygdinger som står på og alltid er blide, og gjør oppholdet til Taekwon-Do-leirens deltakere og instruktører enda bedre.

Publisert Sist oppdatert

Trening for hele familien

260-270 barn og ungdommer er i full aksjon på barne- og ungdomsleiren for Taekwon-Do. Stort sett alle som bor på Nordmøre Folkehøyskole under leiren er der uten foreldre. Tilbudet for de som kommer alene ble fullbooket, så de måtte dessverre si nei til flere. Noen bor så nær at de bare kjører til og fra, og mange har med foreldre og søsken og leier overnatting på hotellet eller andre steder i nærområdet.

Leiren er delt i to, én for barn og én for ungdommer. Barna trener i idrettshallen og ungdommene på Surnadal barne- og ungdomsskule. I tillegg er det foreldretrening. Det vekker interesse til foreldrene. Leirleder Kjell Gunnar Polden forteller at noen har startet der som nybegynnere, får en boost når de er der på trening og får mer innblikk i sporten, og har blitt drivende krefter i klubbene sine.

Han synes det er veldig artig at så mange vil komme, og forteller at leiren har mange forskjellige aktiviteter. Det er uteaktiviteter og kino og mye annet enn Taekwon-Do. Det er ulike prosjekt på kveldstid for alle også utenom de som bor på folkehøyskolen.

Mange av foreldrene jobber de siste ukene av barnas ferie. Her er barna oppe på morgenen, spiser ordentlig, er våkne og legger seg til riktig tid. Etter leiren kommer de hjem til mor og far og er klare for skolestart, smiler Polden.

Tre som står på for fullt for leirdeltakerne; Hjørdis Telstad, Kjell Gunnar Polden og Per Andresen

Viktige grunnprinsipper

Per Andresen er Grand Master 9. Dan. Han er en av to med denne tittelen i Norge. Han har vært på alle de 31 tidligere leirene. Han oppdaget den vakre bygda vår da han var advokatfullmektig og jobbet en dag i uka på Amfi for omtrent 30 år siden. Han og Polden har kjent hverandre i 41 år.

De kan fortelle at Taekwon-Do har fem grunnprinsipper: høflighet, ærlighet, iherdighet, selvkontroll og ukuelig ånd, og at de prøver å få til å integrere disse prinsippene så godt de kan.

– Ting er satt i system og struktur; her hilser vi og viser respekt.

Polden forklarer at måten de ser på utvikling på, starter med glede på toppen, fulgt av verdier, personutvikling, sosial kompetanse og prestasjon. Han mener at det ikke er tilfeldig at prestasjon kommer i siste rekke.

– Er alt det andre på plass, vil gjerne prestasjonene også komme på plass.

Han tenker at undervisning generelt handler mye om energioverføring.

– Tidligere lærer ved NoFo Gerd Bondhus lærte meg noe viktig, som jeg vil sitere: «– Man er nødt til å brenne for å kunne tenne.» Om man er engasjert i det man holder på med, og får videreføre det til elevene, blir læringen ofte mye lettere.

Ros til sambygdingene

Leiren er en fin tradisjon, som fortsatt er veldig populær. Folkehøyskolen er helt full, og de måtte dessverre si nei til resten som ville melde seg på uten foreldre.

Det er veldig mange besøkende i bygda. På forrige uke med voksenleir og denne uken med barne- og ungdomsleir er det til sammen 600-650 deltakere og instruktører. I tillegg har mange med seg familiemedlemmer. For forrige uke var hotellet fullbooket i februar. Mange i Surnadal har begynt å leie ut på det private markedet for de som er her i forbindelse med leiren, noe Polden setter veldig stor pris på og legger til:

-Vi er avhengige av at folk i bygda, som de som jobber i butikker og på hotellet, er hyggelige til de besøkende, så de vil synes at bygda vår er en fin plass å være. Han skryter veldig av sine sambygdinger.

– Samme hvor de besøkende kommer fra, om det er en bensinstasjon, apotek – ja, hvor som helst – så er de veldig fornøyde. At folk er trivelige er noe vi er helt avhengig av, hvis ikke vil ikke folk komme tilbake.

Det er veldig mange folk og mye logistikk. Polden er takknemlig for at Hjørdis Telstad har full kontroll og administrerer det hele og står på fra kontoret på NoFo. Forrige uke jobbet hun hele døgnet, og lå på folkehøyskolen sammen med barna som er med på leiren uten foreldre. Denne uka er det Kjell Gunnar som er her hele døgnet.

Han vil også trekke frem hallvakten Oddny Hendset.

– Hun er helt fenomenal. Hun har lange dager og er like blid hele tiden. Og vaktmester Per Helge Bævre yter også service i alle ledd. Han stiller opp, vi får opp dørene og ting er på stell.

Enda bedre enn forventet

Halvor Raknes Røskar og pappa Jan Helge rett etter trening før lunchen tirsdag. Halvor trener i barneklassen og pappa i klassen for foreldre.

10 år gamle Halvor Raknes Røskar kommer fra Halsa. Pappa Jan Helge kan fortelle at han har vært på sommerleir her noen ganger før, og synes det er fint å få ta med sønnen hit i år. Pappa er 1. Dan og er ansvarlig i Halsa Taekwon-Do Klubb og er trener for både voksne og barn. Halvor startet med Taekwon-Do i koronatiden, men har allerede rukket å få gult belte med to striper.

Halvor er svært fornøyd med leiren, og stråler:

– Dette er morsommere enn jeg trodde - mye morsommere!

Powered by Labrador CMS