En mann i uniform, som står foran et jagerfly som tar av  fra rullebanen.
Sjef 132 luftving, oberst Martin "Tintin" Tesli.

Økt militær flyaktivitet ut fra Ørland flystasjon

Ti belgiske F-16 landet torsdag ettermiddag på Ørland flystasjon. I løpet av juni ankommer i tillegg nederlandske F-35. Dette betyr økt militær flyaktivitet.

De neste månedene vil det både være norske F-35, belgiske F-16 og nederlandske F-35 i luftrommet i Norge. Formålet er å øve på egne ferdigheter, og ikke minst integrasjonstrening på tvers av nasjoner og ulike typer kampfly. Øvingen vil pågå ut juli, skriver Forsvaret i en pressemelding.

Et jagerfly som tar av fra en flyplass.
Belgisk F-16 tar av fra Ørland flystasjon under Arctic Challenge Exercise 2023.

Asgard Falcon

I mai og juni vil belgiske F-16 gjennom øvelsen Asgard Falcon øve og trene i norsk luftrom. Det er en øvelse hvor fokuset både vil være å forbedre ferdighetene til pilotene, og integrasjonstrening.

– Slike øvelser gir oss gode muligheter til å trene sammen og integrere oss sammen med andre nasjoner og ulike kampfly, forteller sjef 132 luftving, oberst Martin "Tintin" Tesli, og fortsetter:

– Dette er viktig trening. Gjennom lignende øvelser tidligere ser vi at vi får et svært godt treningsutbytte. TIl tross for at Ørland kampflybase er under stadig oppbygging, klarer vi å tilby svært gode treningsmuligheter for våre allierte ut fra Ørland. Dessuten er luftrommet i Norge unikt i europeisk sammenheng, på grunn av størrelsen og svært lite sivil flytrafikk sammenlignet med Europa.

Et jagerfly som tar av fra en flyplass.
Norsk F-35 tar av fra taxebane Yankee på Ørland flystasjon.

WIC

I juli begynner WIC, Weapon Instructor Course, - et seksmåneders kurs som gjennomføres både i Nederland og Norge. Første del er teoriundervisning i Nederland, mens andre del foregår på Ørland hvor det trenes både i simulator og i kampfly. Under andre del i juli vil også personell og F-35 fra Nederland ankomme Ørland. WIC avsluttes i Nederland på høsten, hvor den tredje og siste modulen av kurset gjennomføres.

Dermed blir det økt aktivitet fra Ørland flystasjon i perioden fremover.

Tre jagerfly i lufta.
Tre nederlandske F-35 over Sverige under ACE i 2023.
Powered by Labrador CMS