– Det tok litt av!

I 2018 spesialbestilte Heid Snekvik to capser med påskriften «Make BAKELS Å GRÆT again». Èn ga hun til sønnen, den andre til broren sin. De to mottakerne syntes det var en artig gave. Dermed var den saken ute av verden, trodde Heid. Så feil kan man ta.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg begynte å tenke på at ordet græt lignet på great, teksten er et ordspill på Donald Trumps kjente motto Make America great again, som vi har sett på utallige capser båret av Trumptilhengere i løpet av de siste årene.

Da Heid vasket til jul fant hun igjen sønnens caps, og fredag i forrige uke la hun den ut på Facebooksiden sin med en smått humoristisk tekst der hun blant annet sier at dersom alle etterlever dette, tror hun det vil bli fred.

Straks begynte kommentarene å strømme inn, og mange gav uttrykk for at en slik caps ville de og ha, samt oppfordringer til Snekvik om å lage flere.

– Jeg driver med slikt i jobben min, så det var kort veg for meg å ta kontakt med leverandøren og innhente prisoverslag, sier Snekvik. Likevel var hun ikke helt forberedt på den enorme responsen. Det første prisoverslaget hun fikk var på et dusin capser, men det skulle raskt vise seg at det ikke ble nok.

– Det tok litt av, kan en si, smiler Heid. Det var ikke i tankene mine at det skulle komme så mange forespørsler.

Capsen koster 320, - kroner. Dette er en spesialproduksjon, dermed blir prisen såpass høy. Selv sitter hun ikke igjen med noe.

– Det er non-profit, ler hun.

– Å få capsene fram til alle mottakerne, kunne blitt en stor jobb. Så Heid var veldig glad da Eva Kristin Solli på Power tok kontakt. De ville gjerne stille opp som mellomledd. Dermed ble det avtalt at Heid skal levere capsene på Power, så kan kundene hente dem der.

Men slett ikke alle capsene skal leveres på Power. En del skal nemlig sendes i posten. Bestillinger har kommet både fra Ålvundeid, Kristiansund og Tingvoll, men ikke nok med det. Bakels og græt er tydeligvis populært flere steder i landet. Bestillinger har kommet fra Brønnøysund, Trondheim og Hommelvik, og så langt borte som Alvdal, Skien og Fredrikstad vil de ha «grætcapser».

– Bakels og græt er en meget lokal rett, så kundene er nok folk med tilknytning til Surnadal på en eller annen måte, mener Snekvik. Jeg merker meg for eksempel at det er en del hyttefolk som har bestilt. Og så er det artig å se at det treffer alle samfunnslag, alle aldre og begge kjønn. Jeg har blitt kontaktet av både godt voksne akademikere og ungdommer på 16-17 år.

Troskyldig humor

Selv om teksten på capsene utvilsomt er et pek mot mektige krefter «over dammen», mener Heid at det hele er troskyldig moro.

Hun registrerer imidlertid at ikke alle synes det er like gøy, at det ikke passer seg å spøke på denne måten, slik situasjonen er.

– Det lever jeg godt med, sier hun. Ærlig talt så jeg ikke kritikken komme. Men antall likes og bestillinger viser at det er mange som har samme form humor som meg.

– Det er ikke ment som noe innlegg i storpolitikken fra min side. Jeg tenker at vi trenger noe å smile av akkurat nå.

Snekvik har også fått forespørsel om å lage skjorter. Men så ganske tidlig at det ble for mye å styre med. Imidlertid er det en annen som har tent på skjorteideen.

– Jeg ble kontaktet av Olav Sæter, han kunne tenkt seg å se videre på skjorteproduksjon. Det er helt greit for meg, det er fritt fram for den som vil å bruke ideen. Jeg tror han har en prototype klar, så det kan kanskje bli ei råd med skjorter også.

Bakelsoppskrift

Etter hvert dukket tanken om en tilhørende bakelsoppskrift opp, og Snekvik tok kontakt med Britt Grete Moen, som blant annet står bak bøkene om Furkunnjmat. Og Moen stilte med bakelsoppskrift. Den skal trykkes på en liten pamflett som skal være med i hver lue.

Lite visste altså Heid Snekvik da hun bestilte to eksemplar i 2018 at capsene skulle bli en «hit» langt utover Surnadals grenser.

– Per nå har jeg solgt 99 capser, så jeg håper det kommer en bestilling til, slik at jeg bikker 100, sier Heid.

Trollheimsportens skribent tok straks ansvar, og blir nå den lykkelige eier av caps nr 100!

– Jeg kommer til å sende inn bestillingen utpå dagen mandag, så det er fremdeles litt tid igjen om det skulle være noen etternølere, avslutter Heid Snekvik.