Pressemelding fra NAF:

3 biler og en bobil kjører på en veg med 70 fartsgrense skilt
NAF anbefaler å stille inn navigasjon, temperaturen i bilen, musikk og liknende før du kjører. Da får du skjermfri på kjøreturen og unngår bot eller i verste fall en ulykke.

Bilferien bør være skjermfri for sjåføren

Nye biler har store skjermer som lar deg styre alt fra navigasjon til musikk og temperaturen i bilen. - Vær bevisst på hvor du har oppmerksomheten når du kjører på sommerens bilferie, la skjermen være mest mulig i fred, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Bruk av mobiltelefon i bil er regulert i en egen forskrift. Men også unødig bruk av touchskjerm kan bryte med trafikkreglene om du tar oppmerksomheten bort fra veien.

En test svenske Vi Bilägare gjorde i fjor sommer viste at for noen moderne biler hadde føreren kjørt opptil én kilometer på tiden det tok å gjøre enkle endringer i innstillingene på bilens touchskjerm.

- Mye kan skje i trafikken på én kilometer. Derfor må du være bevisst og heller kjøre til siden når du trenger å bruke skjermen. Har du stemmestyring i bilen, kan dette være et godt alternativ, sier Sødal.

Ta to minutter før du kjører

Selv om du har tilgang til mye av innholdet på mobilen når den er koblet til bilen, har du ikke lov å bruke touchskjermen på en måte som tar oppmerksomheten bort fra veien. Dette er regulert i vegtrafikklovens § 3.

- Vi anbefaler å stille inn navigasjon, temperaturen i bilen, musikk og liknende før du kjører. Da får du skjermfri på kjøreturen og unngår bot eller i verste fall en ulykke, sier Sødal. - På sommerferien er det gjerne flere i bilen. La passasjeren foran gjøre endringer i kjørerute eller musikkvalg underveis. Da har sjåføren fokuset der det skal være, nemlig på veien, sier han.

Slik bruker du mobilen lovlig

Bruker du mobiltelefon bak rattet kan du få tre prikker på førerkortet og bot på 9700 kroner. Har du mobiltelefonen i en egen holder ved siden av rattet, kan du bruke skjermen for å taste telefonnummer, starte eller ta imot samtaler. Men det beste alternativet er å koble mobiltelefonen til handsfree-løsningen i bilen.

- Det er strenge regler for bruk av håndholdt mobil, sier Sødal. - Du har ikke lov å surfe, sjekke Facebook eller skrive SMS. Du kan heller ikke bruke telefonens navigasjon aktivt ved å taste på skjermen på mobiltelefonen, avslutter han.

NAFs tips for trygg skjermbruk i bil

  • Unngå å styre navigasjon, varme i bilen, musikk og telefon på touchskjermen underveis.

  • Sett på navigasjon, temperatur, musikk, podkast o.l. før du kjører av gårde

  • Bruk knapper på rattet eller stemmestyring underveis

  • Kjør inn til siden og stans bilen dersom du vil gjøre endringer via touchskjermen, eller få hjelp av passasjerer.

Powered by Labrador CMS