Odvar Halgunset
Odvar Halgunset

Til minne om Odvar Halgunset

Publisert

Odelsgutten som valgte å bli lærer

Hans far Olav forstod tidlig at Odvar hadde andre planer enn å ta over gårdsbruket hjemme på Rindalsskogen. Dette fortalte Odvar over en kaffeprat hos ho Marit på HMH, i lag med flere kaffegjester. Odvar var ivrig til å fortelle og det ble mange samtaler og diskusjoner om før i tida. Av og til leste han fra diktsamlingen "Eldfluger og Sporvar", som kom ut i 2014.

Jeg ble fasinert av Odvar, og på sommeren 2019 spurte jeg om han kunne finne et dikt som passet inn i en reportasje som jeg jobbet med. Det gikk ikke lenge før han ringte meg og fortalte at nå var han klar til å bli med oppi Snausen på Landsemsetra. Noen dager etter dro vi opp til Østistusetra.

Odvar satte seg på steintrappa ved sommerfjøset, og det ene diktet avløste det andre. Da jeg stod bakom kameraet og filma Odvar mens han leste dikt, bestemte jeg meg for å lage en portrettvideo om nynorskdikteren og filosofen Odvar fra Rindalsskogen.

Med Trollheimen i bakgrunnen avsluttet vi oppi Snausen og fortsatte opptakene ved bålplassen på Tiåvatnet. Her satt vi og pratet om den reisen Odvar hadde gjort, og hva han syslet med til daglig etter at han vente heim til Rindalsskogen som pensjonist.

Nå er Odvar borte, men minnet etter han vil bestå.

Ett av minnene er denne reportasjen som ble vist første gangen på Trollheimsporten januar 2020.

Datteren Gunnhild har, på vegne av familien, godkjent at denne filmen blir vist som et minne etter Odvar Halgunset som gikk bort 3. juni. Odvar ble 81 år.