Lychelaget Toraderlag spiller til dans i Granheim fredag, og på konserten på Rindal helsehus lørdag. Medlemmene er Eirik Njåstad (torader), Gry Myrmo Hellum (torader), Thomas Immanuel (torader), Helge Venås (torader), Martin Trønsdal (torader) (fra Rindal) og Torgeir Jorem (gitar).

Tradisjonshelga nærmer seg!

Publisert Sist oppdatert

I helga arrangeres verdens minste festival, Tradisjonshelg i Rindal. Dette er ei storsatsing av Marit Løfaldli og Ronny Kjøsen i Trøen Kammersmusikk. Festivalen varer i fire dager. Det er fire dager med konserter, dans og kurs i grendahusa i kommunen, skoleopplegg og arrangement på Rindal helsetun på dagtid.

Å arrangerer en slik festival går ikke uten støtte. Bidragsyterne er Rindal kommune, Norsk senter for folkemusikk og folkedans og ikke minst Rindal Sparebank, som starter feiringa av 150-årsjubileet sitt med Tradisjonshelg.

Hva er ei Tradisjonshelg?

Målet med festivalen er å vise fram de sterke tradisjonene Rindal har innen musikk, dans og historiefortelling. Inntil for få år siden var det fester med tradisjonsmusikk i området der folk fikk praktisert dansen og lært nytt. Men de siste åra har det blitt færre slike samlingspunkt, og tradisjonsmusikken, og da også dansen, har nærmest gått i glemmeboka.

Drar du til Irland, Ungarn eller Østerrike kan du ikke unngå å høre tradisjonsmusikk, men i Norge er den lokale dansen og musikken usynlig. Vi i Rindal, på Nordmøre og i Trøndelag har like mye å være stolt av som en fra Budapest eller Dublin, men da må vi ta vare på tradisjonene og føre dem videre til nye generasjoner, og forsikre oss om at noen voksne kan såpass at de kanskje kan lære bort, eller i alle fall vet at det finnes.

Noe for enhver smak

Tradisjon er et vidt begrep, og innbefatter egentlig alt. Denne gangen fokuserer festivalen på musikk, dans, historiefortelling og mat.

Tradisjonsmusikk er all musikk som er brukt i området. Alt fra skillingsviser til gammeldans og annen dansemusikk. Grendehusene er en viktig del av tradisjonen vår, derfor er det naturlig å ha arrangementene der. De stiller opp og selger mat og forfriskninger!

Mangslungne konserter

Åpningskonserten på torsdag heter «Ragnvald og Rolv - spellmannsarven». På Skogsletta spiller Sturla Eide slåtter etter læremesteren Ragnvald Bolme og det prisvinnende gammeldansorkesteret Over Stok og Steen slåtter etter Rolv Storholt. Ellers bidrar Meldal spellmannslag, områdets eneste virksomme spellmannslag, og aurgjellingen Vegard Hansen som spiller sammen med felespilleren Ragna Valde Sletten fra Vågå.

Sturla Eide spiller på Skogsletta torsdag.
Ragna Valde Sletten og Vegard Hansen spiller på Skogsletta.

Fredag er det konsert og dans i Granheim i Romundstadbygda. Konserten denne kvelden heter «Songar frå Romundstadbygda» og består av kortreist musikk. Altså musikk frå Romundstadbygda. Sanger Turid Røen Kroknes kan gå de 200 meterne fra barndomshjemmet til Granheim. Reisa er heller ikke lang fra Brustuggu og Trøa der Jo Ranheim, Jeanette Paulsen, Marit Løfaldli og Ronny Kjøsen kommer fra.

Etter konserten er det et enkelt og høyst frivillig «Kræsjkurs i gammeldans» med Kari og Stig Nilssen. Og deretter dans til blant annet Martin Trønsdal og orkesteret Lychelaget.

100 musikere og dans fra to scener

Lørdag starter artigkar og musikant Odd Arne Halaas dagen i Torshall med ”Radiominner og oppsmort”. Før, under og etter Odd Arnes konsert serverer Blæst`n oppsmort, og TV-kanna står på bordet.

Etter dette drar mange av musikerne til Rindal helsetun, for å spille en gratis Spellmannskonsert der.

På ettermiddagen braker det løs med Spellmannsmønstring, der 15 grupper stiller opp og spiller et par konsertnumre hver. Alle gruppene vil også spille til dans, da blir Torshall for liten. Den andre scenen blir på Bolme pensjonat, som har åpent til 01.00. Du kan danse og kose deg til lokale helter som Oldtimers, Eriks, Dalagutan og Trond Larsens kvartett. Orkland trekkspillklubb, det nystarta meldalsorkesteret Ne´luggu og veteranene i Trond Larsens kvartett er andre som får fart på danseskoene. Blæst`n spiller også ei økt til dans!

Søndag er det en enkel avslutningskonsert på 3 venner, med noen av festivalartistene.

ANNONSE:

Tradisjonshelg i Rindal

Powered by Labrador CMS