Fôring av dyra er en viktig del av avløseryrket!
Fôring av dyra er en viktig del av avløseryrket!

Avløserkurs på Rindal skole

Rindal skole gjennomført avløserkurs for ungdomsskolen før jul i fjøs.

Publisert Sist oppdatert

Rindal skole har gjennomført avløserkurs for ungdomsskolen med 19 elever, noe som er rekordmange ifølge Ragna Marie Mauset daglig leder i Indre Nordmøre Landbrukstjenester. Det er avløserlaget som har laget programmet som elevene skal gjennom, fordelt på flere korte økter.

Innholdsrikt program med vidt spekter

Programmet som elevene gjennomgått er innholdsrikt og har et vidt spekter av tema som er relevante for avløser og fremtidige gårdbrukere.

Undervisningen besto blant annet i melketeori med Ingmund Halgunset og fôring med Anitra Lindås fra TINE. Dette er svært relevant i forhold til hva de kan møte på som avløser eller bonde.

Helse, miljø og sikkerhet er viktig i landbruket med tanke på handtering av dyr, store maskiner og arbeidspress. Arnbjørn Husby fra Landbruk Nordvest ledet elevene gjennom denne biten.

Selv om det finns dyrleger som kan komme hvis dyrene er syke, er det viktig å kunne se signaler hos dyrene som viser om dyret har behov for dyrlege eller ikke. Derfor var veterinær Ildri Bolme inne og hadde en bolk om dette.

Stadig flere fjøs og gårdsbruk blir dessverre utsatt for brann, og generell brannsikkerhet er svært relevant i yrket. Brannsjef Tor Arne Moen lærte viktigheten av håndtering av brann, måter å slukke forskjellige branner og skader som eventuelt kan komme fra en brann.

Emil Børset gir kalvene melk.
Emil Børset gir kalvene melk.

Gardbruker og bondelagsleder Lars Jakob Løset fortalte litt om avløseryrket. Som en del av teoridelen skulle elevene prøve å melke kyr hos Lars Jakob. Dette er viktig for å være forberedt til praksisdelen i fjøs. Her fikk elevene brukt melketeorien som de lærte av Ingmund, sammen med kyrne. Lars Jakob, har rekruttert avløser fra et av kursene.

Landbrukssjef Bjarne Lund var også innom og snakket om bonden som arbeidsgiver.

Praksis i fjøs

Teoridelen av kurset ble gjennomført før jul og da er det opp til elevene å fullføre fem stk praksis-fjøsstell i fjøs med melkekyr.

Hos Bjørnar Moen har Even Moe og Emil Børset gjennomført praksis i fjøs med melkekyr. De unge avløserspirene har fôret kalver, flidd hos ungdyr og kyr, samt forefallende oppgaver. Even og Emil forteller at de syns fjøsstell er artig, og de ser ikke bort i fra at de vil være med i fjøs også etter fullført avløserkurs

Even Moe flir hos kalvene, med god hjelp!
Even flir hos kalvene, med god hjelp!
Powered by Labrador CMS