Hans Hyldbakks 125års jubileumskonsert nærmer seg med stormskritt

En plakat for konserten

Sola e komma

Publisert

Tiden flyr og Hans Hyldbakks 125 års jubileumskonsert nærmer seg med stormskritt. Torsdag 27.april er det generalprøve på Surnadal kulturhus, og 28.april braker det løs. Først med konsert i Surnadal Kulturhus, dagen etter dvs. 29.april er det konsert i Straumsnes kirke og søndag 30.april avholdes siste konsert i Festiviteten i Kristiansund.

ANNONSE:

En plakat for konserten

Litt om solistene som skal opptre på konserten.

Surnadals egen Sigrid Vetleseter Bøe kommer fra Bøfjorden. Hun fikk musikken bokstavelig inn med morsmelken for å si det på en humoristisk måte. Far Bernt som er organist og som bla. har vært dirigent for Bøfjord Mannskor og Åsskard Kirkekor og som nå dirigerer koret Prosjekt17 lever og ånder for musikklivet på indre Nordmøre. Mor Randi har også vært sanger i Åsskard kirkekor og synger nå i koret Prosjekt17. Fra barnsben av var Sigrid, den yngste i en søskenflokk på 6, med far og mor på korøvinger, og det varte ikke lenge før hun ble med som sanger, også sammen med sin bror, sin eldre søster, sin onkel og tante så vi forstår at musikken står i en særklasse hos familien Bøe.
Vi som kjenner til historien, så jo tidlig Sigrids eventyrlige talent innen sangen, og det er særdeles hyggelig, men ikke underlig at hun er der hun er i dag. Hun har sin utdanning fra NTNU Institutt for musikk og fra Operahögskolan i Stockholm. Der debuterte hun som Erste Dame i Mozarts «Die Zauberflöte» i Kungliga Operan i Stockholm. Etter dette har hun allerede hatt mange store roller tross sin unge alder. Sigrid er også engasjert som kunstnerisk leder for Stangvikfestivalen og opptrer av og til lokalt sammen med Triopera, hvor Maria Moen Nohr og Hedda Hansen Berg er medmusikere og tidvis sammen med sin mann Erik Rosenius.

Sigrid vil synge «Sol borti Hjelma» sammen med koret, men er solist på sangene «På ruinane» hennes egen komposisjon av Hans sitt dikt som var skreve om storbrannen på Surnadalsøra i 1938, «Nedpå Moå» som er ei skjemtevise arrangert av Henning Sommero, «Reprise» som også er Sigrids komposisjon, diktet er Hans sin takk til livet og til slutt «Haust e Øyali’n» om han Ola, skreddar’n oppi Øyagjera som er arrangert av Henning Sommero.

Nils Golberg Mulvik fra Åvundfjord er utdannet ved Høgskolen i Nord-Trøndelag. Kritikerrost fra fjorårets Peer Gynt oppsetning i Fjæreheia ved Grimstad, der han spilte selveste Peer og hvor hans tolkning av Peer skapte ovasjoner. Han er kjent fra mange roller både fra Nationaltheatret, Riksteatret, Nordland Teater, Nord-Trøndelag Teater og ikke minst lokalt som Lars Hoås i Lady Arbuthnott – frua på Elverhøy.

Nils synger «Gravøl e Merradala» nok ei skjemtevise, «Breimostjernå» om Breimobussin som til slutt «sløkkje stjernå» og går inni Svarrabærje «å levve viar på de’n he gjort», og til slutt «Eit rim til mor» et hyllingsdikt fra Hans til mor si Rannei, som han elska framfor alt.

«Eg takkar med huva i hand ved di grav for offer og kjærleik, for stønad og stav. Gud signe deg, mor mi, for alt det du gav».

Alle sangene som Nils synger er arrangerte av Henning Sommero. Svein Sæter er journalist og forfatter. Han har utgitt en rekke bøker om forskjellige emner, blant annet Hans Hyldbakk. «Samtale med ein 100-åring» fra 1998, hvor Svein og hans far

Einar fremstiller Hans Hyldbakk på en så fortreffelig måte, der de refererer til første diktet i samlingen Heimbygdsvers;

«Dei sa til meg at eg skulle fara bort
og hente visdom under framandt velde,
men eg sat heime i mi eiga ort,
og drakk av safta i mi eiga kjelde.
Eg grov i grunnen på min eigen flekk
og sanka minne mea åra gjekk».

Sitat: «Slik byrjar første diktet i samlinga Heimbygdsvers av bygdediktaren, historikaren, kommentatoren, revyforfattaren, lyrikaren, avisskribenten, filosofen og bråkmakaren Hans Hyldbakk. Han som var ein religiøs agnostikar, ein romantisk realist, sorgfull humorist og utsvevande moralist; både vennesæl og einstøing, heimfødning og verdensborgar, husmannsson og konge». Sitat slutt.

Svein har også redigert boken «Vårsøglandet» - dikt og tekster av Hans Hyldbakk fra 2008. Svein vil være vår konferansier under konserten, noe vi gleder oss til. Han har helt sikkert ei og anna historie å by på om Hans.

Velkommen til konsert!

Powered by Labrador CMS