Sjå kor lyst når den stygge grana forsvinner
Sjå kor lyst når den stygge grana forsvinner

God morgen 29. oktober

Trollheimsporten ønsker alle en riktig god torsdag morgen! 29. oktober er en av de tre dagene i året da det er født færrest barn i Norge. Norunn og Noralf har navnedag, og Tyrkia feirer sin nasjonaldag.

Historiske tilbakeblikk på denne dag:
1929 - Wall Street-krakket. Sammenbruddet på New Yorks fondsbørs toppet seg på «den svarte tirsdagen» 29. oktober 1929. I løpet av få dager hadde verdiene i det amerikanske aksjemarkedet blitt nesten halvert, i det hittil verste aksjeraset i amerikansk historie. Krakket innledet en finanskrise og en 12 år lang depresjon i internasjonal økonomi. SNL.Senator John H. Glenn trener i vektløs tilstand ombord i romfergen Discovery, 4. november 1998. Scanpix/AP.

1998 - Tilbake til rommet, 77 årJohn Glenn ble i 1962, 40 år gammel, den femte personen i verdensrommet, og den første amerikaneren til å gå i bane rundt jorda. I 1998, mens den da 77 år gamle Glenn fremdeles satt som senator for Demokratene, vendte han tilbake med romfergen Discovery, som den eldste astronauten til da. Glenn døde i 2016. Wikipedia.

1923 - Republikken TyrkiaDet osmanske imperiet brøt sammen etter første verdenskrig. I 1923 ble den tyrkiske republikken opprettet, med Mustafa Kemal(senere: Kemal Atatürk, «tyrkernes far») som president. Den nye eliten ville omdanne Tyrkia til en moderne nasjonalstat, betraktet Vesten som ideal og Islam som et hinder for utvikling. SNL.