Sarang Hundeterapi åpnet i Bøfjorden:

Rusky fikk æren av å innvilge svømmebassenget
Rusky fikk æren av å innvilge svømmebassenget

- En drøm har gått i oppyllelse

Publisert Sist oppdatert

I over 20 år har Maria Yoon Garthe drømt om å jobbe fulltid med hund. Nå kan hun endelig ønske velkommen til Sarang Hundeterapi, som er landets første senter av sitt slag.

Lørdag inviterte Maria og ektemannen Ingebrigt Garthe til offisiell åpning av hundesenteret. Veien dit har vært lang, men resultatet er verdt både ventingen og arbeidstimene.

- Jeg har drømt om dette i snart tjue år, og det er nesten ikke til å tro at drømmen nå har blitt en realitet, smiler Maria.

Fjøset og møkkakjelleren på gården på Settem i Bøfjorden er totalrenovert, og har nå blitt til et komplett rehabiliteringssenter for hunder og andre smådyr som trenger opptrening, pleie og velvære. Forebygging av skader er også noe Maria kan bidra med.

Sarang Hunderapi består blant annet av svømmebasseng, vanntredemølle, innendørs treningsbane, behandlingsrom, luftegård og oppstallingsplasser for hunder som trenger overnatting.

Stabburet på gårdstunet er bygd om til overnattingssted for eiere som kommer med hundene sine, og består av totalt ni sengeplasser.

- Det er ikke alle som er komfortabel med å reise fra hunden sin, så dette er et tilbud til de som ønsker å være i nærheten, sier Maria.

Både stabburet og fjøset er pusset opp fra loft til kjeller, men de har lagt vekt på å bevare mye av det gamle. Stilen er gjennomført og er alene verdt et besøk.

Maria og Ingebrigt Garthe foran innganspartiet til Sarang Hundeterapi
Maria og Ingebrigt Garthe foran innganspartiet til Sarang Hundeterapi

Støtte av Innovasjon Norge

Steinar Johnsen fra Innovasjon Norge har fulgt prosessen i fem år, og er full av lovord om det ferdige prosjektet.

- Det første møtet var i 2015 i Kristiansund hvor Maria la frem planene sine, og i 2017 kom jeg hit på besøk for første gang. Vi har hele veien hatt klokketro på prosjektet. Maria er en ildsjel, og som virkelig brenner for det hun tror på. Det ferdige produktet ble veldig bra, sier Johnsen.

Prislappen for prosjektet er på rundt 3,5 millioner kroner. Innovasjon Norge har bidratt med 850 000 kroner i tilskudd via IBU-midler, og med et lån på 1,9 millioner kroner.

Maria Yoon Garthe er utdannet hundemassør, rehabiliteringsterapeut for hund, og er sertifisert laserterapeut. Hun har drevet oppdrett av Golden Retriever siden 2001, og har levert hunder over hele Europa.

Sarang Hundeterapi er et unikt tilbud i Norge, og senteret har dermed et stort kundegrunnlag.

- Så vidt jeg kjenner til er det ingen andre i landet som kan tilby alt under samme tak. Det finnes to klinikker som tilbyr svømmebasseng og vanntredemølle, men ingen med likt konsept som oss, sier hun.

Foreløpig er det bare Maria som jobber på senteret, men målet er å ansette flere.

- Jeg håper selvsagt det blir travle dager. Jeg vet at det er behov for et slikt tilbud, og de første kundene komme allerede neste uke. På sikt er målet å utvide med flere ansatte, sier hun.

Steinar Johnsen (t.h) fra Innovasjon Norge var på plass på åpningsdagen.
Steinar Johnsen (t.h) fra Innovasjon Norge var på plass på åpningsdagen.

Sarang = Kjærlighet

Ingebrigt Garthe har utført det meste av grunnarbeidet, mens byggmester K-Lervik i Valsøyfjord har stått for byggingen. Belsvik Elektro, Rolf Maridal, Surnadal kommune, Bøfjorden Sag, Møre-Tre og SpareBank 1 Nordvest har også vært svært gode samarbeidspartnere som Maria ønsker å takke.

- Vi har lagt vekt på å bruke lokale bedrifter, og er veldig fornøyd med resultatet, sier hun.

Valg av navn på senteret har heller ikke vært tilfeldig.

- Sarang er et ord som har fulgt meg gjennom livet. Det betyr kjærlighet på koreansk som er morsmålet mitt. En av mine første hunder het også Sarang. Det viktigste for meg er å gi kjærlighet til hundene som kommer til senteret, så da passet det veldig godt å døpe senteret til Sarang Hundeterapi, sier Maria.

Maria kan tilby et stort og flott svømmebasseng
Maria kan tilby et stort og flott svømmebasseng

Rusky og Klinge åpnet senteret

Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) og hennes hund, Rusky, foretok den offisielle åpningen av senteret. Den tradisjonelle snora var for anledningen byttet ut med ei snor av pølser, som Rusky fikk forsyne seg av.

- For meg er det å eie en hund et liv i livet. Det har en stor verdi for meg i en travel hverdag. Jeg er veldig imponert over at Sarang Hundeterapi tør å satse, og er helt overbevist om at dette kommer til å gå bra, sier Klinge.

Rusky fikk æren av å åpne Sarang Hundeterapi
Rusky fikk æren av å åpne Sarang Hundeterapi

Rusky fikk æren av å åpne svømmebassenget - et oppdrag han bestod med glans. Bassenget er 6 meter langt, 3,5 meter bredt, 1,5 meter djupt og inneholder 33 000 liter vann. Vannet har en temperatur på 27 grader og har justerbar motstrøm.

Jenny Klinge med hunden Rusky
Jenny Klinge med hunden Rusky
Powered by Labrador CMS