Bakken helse - et viktig møtested for ungdom

Publisert

Klokka nærmer seg 15.30 en vanlig onsdag ettermiddag. På vegen langs vår brunbeisa bygning i Nygården strømmer det til med ungdommer på sykkel eller med bil. Det er klart for ungdommenes styrketime!

Bakken Helse sin egen «frilansreporter» tenkte det var på tide å ta en tur i storsalen for å kjenne på stemningen når elleve 14-15-åringer møtes til ukas ungdomstrening. Bakken Helse har i flere perioder de siste årene tilbudt ungdomstrening for ungdommer fra det året de fyller 14 år. For å få en fin progresjon på øktene er dette et opplegg som strekker seg utover 7-8 uker, der den samme gjengen møtes etter skoletid hver onsdag. Også denne gangen ble gruppa raskt fullbooka, og mange av deltakerne har faktisk vært med opptil flere perioder. Så det er ikke i tvil om at dette er et populært tilbud.

Jeg går etter lyden og hører fort latter og stemmer som kommer fra Yogasalen. Der har vår treningsfysiolog Berit Hauge Aakvik samlet høstens fine gjeng til felles oppvarming og mobilitetsøkt før de fordeler seg på ulike stasjoner i egentreningssalen. I grupper på to og tre fordeles de, gutter og jenter om hverandre. Her er sjenanse for det motsatte kjønn et fremmedord.

Noen setter i gang med rolig løping på tredemøllene, noen plasserer seg ved ulike apparat. Litt lengre bort er det to som trener balanse ved å stå på balanseputer mens en liten ball kastes kontrollert fra den ene til den andre.

Høstens gruppe består både av ungdommer som trener ulike idretter gjennom hele året. Enten med fotball, håndball eller cross, men her kommer også ungdommer som ikke deltar på noen annen form for tilrettelagt idrett. Uansett om ungdommene er aktive med andre idretter eller ikke, er målet vårt å bidra til treningsglede og sterke robuste ungdommer. Allsidighet og progresjon innen både styrketrening og utholdenhet er fokus for å unngå skader og overbelastning.

Jeg fortsetter min observasjonsrunde og vandrer videre i salen. Stopper opp og får lyst til å høre hva som gjør at de etter en travel skoledag og i tillegg til de faste treningene i uka vil komme hit på Bakken Helse på trening? Og det var ikke mangel på innspill:

«Det e viktig å hold se i form og så e det faktisk kjøle gøitt i tillegg».

«På ungdomstreninga får vi trent heile kroppen og vi lære oss øvelsa og teknikka som oss kan bruk når oss trene ilag med fotballaget».

«For e som hell på med cross på sommerstid så e det kjøle viktig å tren stabilitet, styrke og balanse. På timan her får e mang fine tips te kolles e kan tren balanse og stabilitet».

«Det e så gøitt at det e så my variasjon, at oss får prøv så my forskjellig».

«Det e så sosialt og artig å tren i lag med vænnan min».

For noen modne og reflekterte ungdommer vi har!

På Bakken Helse kan man bli medlem fra og med det året de fyller 16 år. Vi vet det er mange som gleder seg til å bli gammel nok til å få komme hit selv og trene på «ekte». Unge, men også eldre som kommer hit har ofte sett på det store internettet hvordan man skal trene og hvilke øvelser man må trene for å styrke bryst, rumpe eller lår. Det som er viktig å tenke på i oppstart av all type trening er utførelse av øvelser og tilpasning av motstand. Dette kan ofte være vanskelig å vurdere på egen hånd. Nettopp ved å delta på ungdomstrening får vi formidla dette på en fin måte, da vår observante og dyktige treningsfysiolog Berit både ser, rettleier og veileder underveis.

Etter 5 minutt på hver stasjon, rulleres gruppa slik at alle får prøve alle stasjonene. Det klappes på skuldra, heies på hverandre og oppmuntrende ord kommer både fra deltakerne selv og fra instruktør Berit. Her er det ingen konkurranse om hvem som løfter tyngst eller hvem som løper fortest. Her er hovedfokuset allsidig trening, riktig utførelse, naturlig progresjon og treningsglede.

Synes du dette høres interessant ut? Vi kan love at på nyåret blir det en ny runde med vår populære ungdomstrening, og da får også 2009-modellene tilbud om å delta.

Det er i alle fall ingen tvil om at denne gjengen stortrives på ungdomstrening på Bakken Helse.

Bildeserie:

Powered by Labrador CMS