Surnadal Sanitetsforening melder:

Lastebilsjåfører bak en skranke
Karene fra Surnadal Lastebilverksted

Lastebilmekanikerne kjøpte fastelavnsris for bedre kvinnehelse

Publisert Sist oppdatert

– Ved å kjøpe et fastelavnsris støtter dere vårt viktige arbeid for bedre kunnskap om kvinners helse, forklarer leder i Surnadal sanitetsforening Elinor Bolme til guttene ved Surnadal Lastebilverksted når de mottar årets fastelavnsris. Deres daglige leder Halvor Drøpping var fort frampå for å bestille et bedriftsris som foreningen solgte via Facebook i forrige uke. 

– I år er fokuset rettet mot å gi mer oppmerksomhet på lidelser og sykdommer knyttet til svangerskap og fødsel. Å få hjem en frisk og sunn mor etter en fødsel er noe alle familier ser viktigheten av, og da er det ekstra gøy at slike mannsdominerte bedrifter ønsker å støtte vårt arbeid, sier Bolme.

Forskningsarbeid og til gode tiltak i eget nærmiljø

Sanitetsforeningene rundt i landet får inn 8-10 millioner kroner på salget som foregår i disse dager. Midlene gir de videre til organisasjonens forskningsarbeid og til gode tiltak i eget nærmiljø. Forskningsmidlene går til mer og bedre forskning på kvinnesykdommene, og da som nevn primært til lidelser og sykdommer knyttet til svangerskap og fødsel. En betydelig andel av kvinner i Norge får helse og livskvalitet forringet av sykdom og lidelser før, under eller etter svangerskapet. Mange har varige mén etter fødsel. Sanitetskvinnene har en lang tradisjon for å jobbe for å bedre mor-barn helse: 

- et godt svangerskaps-, fødsel- og barseltilbud er viktig for kvinners helse. 

- en forsvarlig svangerskaps-, fødsel- og barselomsorg sikrer det beste tilbudet for den fødende, partner og barnet.

Det er fortsatt mye tabu og skam knyttet til kvinnekroppen, derfor må vi snakke og synliggjøre kvinnehelsen vår. Og det gjør vi med å selge våre tradisjonelle og fargerike fastelavnsris. Tidligere denne uka ble det også satt opp store fastelavnsris ved kommunehuset og sykeheimen.

Fastelavnssøndag er 11. februar i år, og dere vil finne oss på Coop Extra allerede fra førstkommende fredag. Gjør som Halvor og guttene, kjøp et fastelavnsris og støtt forskning på kvinnehelse!

Håp og fruktbarhet 

Riset er et gammelt symbol i overgangen fra vinter til vår, trolig helt fra førkristen tid, som symboliserer fruktbarhet. Bedre behandling av kvinnesykdommer vil trolig bety mindre ufrivillig barnløshet, så da er det jo passende at riset selges til blant annet dette formålet. Sanitetskvinnene begynte salget av de fargerike fastelavnsrisene i 1946. I etterkrigsårene var det nok av udekkede helse- og velferdsoppgaver vi trengte å tak i. Vår innsats trengs fortsatt for å sikre at kvinner får et like godt og kunnskapsbasert helsetilbud som menn.

Powered by Labrador CMS