Heid Bondhus, Torbjørn Larsen og Liv Dalsegg lanserer MAX-stipendet.

Nytt fantastisk toppstipend til ungdom mellom 15-25 år

I år lanserer Sparebankstiftelsen Surnadal Sparebank sammen med Sparebank 1 Nordmøre et nytt talentstipend, MAX-stipendet, som er et talentstipend som skal gå til ungdom fra Surnadal og gamle Halsa kommune, og som skal kunne gi mulighet til ungdom mellom 15 og 25 år til å MAX’e ut potensialene sine.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunn

- I 2021 ble blant annet Alpinsenteret i Surnadal tilgodesett med store sponsormidler fra Sparebankstiftelsen Surnadal Sparebank, i 2022 ble Kulturhuset i Surnadal tilgodesett og i år lanserer vi altså Surnadal sitt eget talentstipend (MAX-stipendet), sier Heid Bondhus fra styret i Sparebankstiftelsen. 

- Initiativet til dette har kommet fra stiftelsen i samarbeid med banken, og midlene som vi i stiftelsen har til rådighet kommer fra ca. 180 år med bankdrift i Surnadal og gamle Halsa kommune, hvorav Surnadal Sparebank har bygd opp en betydelig sum grunnfondskapital som tilhører lokalsamfunnet.

Vil nå enerne blant ungdommen i Surnadal

- De fleste fond og stipender er regionale og når bredden blant ungdommen. Her er det mange fine og flotte stipend som ungdommen kan søke penger fra sammen med mange andre. Vi ønsker derimot å lansere vårt eget stipend som har et smalere nedslagsfelt, sier Heid . 

Hun presiserer videre at det skal være en viss størrelse på stipendet, slik at det virkelig skal monne for de topptalentene som får stipendet, og som for disse kan være avgjørende for videre satsning. Dette skal gjelde innen kultur, idrett, kunst eller utdanning. Derfor vil vi dele ut 50-tusen kroner til inntil 5 kvalifiserte vinnere i årene fremover og første gang i 2024. De som mottar disse pengene kan benytte disse til å utvikle talentet sitt, og å få seg en skikkelig motivasjons-boost på kjøpet. Søkerne må være mellom 15-25 år, ha tilknytning til Surnadal eller gamle Halsa kommune (Betna, Halsanaustan, Vågland) og ha oppnådd resultater eller ha kvalifikasjoner innen et talent i nasjonal eller internasjonal målestokk. Dvs. at det er toppene vi er ute etter her. Personlige stipend til enkeltpersoner, hvor vi håper stipendet skal være til stor inspirasjon. Vi er overbevist om at disse ungdommene igjen vil være forbilder til andre ungdommer i Surnadal og Halsa. 

God synergieffekt

- Dette vil igjen gi konstruktiv oppmerksomhet og engasjement rundt i lokalsamfunnet for stiftelsen og Sparebank 1 Nordmøre. Stiftelsen har som et av sine fremste formål og ta vare på sparebanktradisjonene til Surnadal Sparebank, ved å støtte gode tiltak, spennende ideer og visjonære prosjekt. Derfor så vil talentstipendet inngå som en del av stiftelsens formålsrealisering, sier Heid.

 Hvem tildeler stipendet og når trer det i kraft?

- Dette vil tre i kraft første gang i 2024. Vi vil evaluere vårt engasjement rundt tildelingen fortløpende. Det er styret i stiftelsen som til slutt tildeler stipendet etter innstilling fra en innstillingskomite. Fra banken er det Liv Dalsegg, fra styret i Sparebankstiftelsen Surnadal Sparebank er det Heid Bondhus og Mari Vattøy og fra generalforsamlingen i sparebankstiftelsen vil det være Torbjørn Larsen. Sekretær er Kathrine Mauset, sier Heid. 

- Lansering av web-siden er fra 11.desember og samme dag fra kl. 12.00 er søknadsportalen i gang. Søknadsfrist for første tildeling vil være innen 15.januar 2024. Innstillingskomiteen vil vurdere innkomne søknader fortløpende og vil komme med en innstilling i midten av februar til styret, som igjen vil gjøre sin endelige beslutning om hvem som vil mota stipendet for 2024. Det vil så komme informasjon om de som vil få stipendene og til slutt vil det være et tildelingsarrangement til disse i løpet av mars 2024, sier Heid. 

- Vi vil også ha som et formål å oppnå en god dialog med de søkerne som i første omgang ikke når opp, sier Torbjørn Larsen. På denne måten kan vi også ha en plan for disse i en ny søknadsrunde. 

WEB-siden finner du her; https://sparebankstiftelsensurnadal.no/max-stipend/

 Omfavner ideen rundt MAX-stipendet

- Jeg sitter i sponsorsiden i banken og jeg ser behovet for et slikt talentstipend i våre bygder, sier Liv Dalsegg. Det er veldig mange talenter som faller utenfor de kriteriene som ofte ligger til grunn for tildelinger av sponsing av enkeltpersoner. Mange kan ha store talenter, og kan søke om penger fra banken, men da er det begrensede midler vi kan bidra med. Derfor er vi særdeles glade for at vi fikk dette innspillet om ideen rundt dette talentstipendet, som vi i banken slutter oss fullt og helt til. Tenk at vi i løpet av bare 2 år kan dele ut 10 stipender til 10 supertalenter. Det er noe å slå i bordet med.

 - Jeg forstår det som Liv sier fordi som oftest når bedrifter blir spurt om sponsormidler, vil som regel bedrifter gi til bredden, hvor de får mest igjen for sine penger i form av reklamen dette gir. Derfor blir som regel enerne ikke prioritert og de har derfor få plasser i lokalsamfunnet, hvor de kan be om penger, påpeker Heid. - Og når skal vi virkelig få frem enere fra Surnadal og gamle Halsa, hvis vi aldri kan hjelpe de? Det er ikke sikkert at vi har 5 kandidater hvert år som kan tilfredsstille kravene, men vi håper selvsagt på det. 

- Mange talenter innen idrett og kunst kvier seg til å ta en kunstutdannelse, eller satse på en idrettskarriere fordi det er mye usikkerhet inne i bildet. Da kan et slikt stipend hjelpe på for videre satsing for disse, sier Torbjørn. 

ANNONSE:

Plakat Max-stipend
Powered by Labrador CMS