Bjørn Vevang og Jan Engel Brødreskift får også fysisk utløp i arbeidsdagen når de monterer gravsteiner.
Bjørn Vevang og Jan Engel Brødreskift får også fysisk utløp i arbeidsdagen når de monterer gravsteiner.

– Verdens beste yrke

Publisert Sist oppdatert

Bjørn Vevang i Surnadal og Rindal Begravelsesbyrå er en travel mann. Det siste året, etter at pandemien for mange ble avsluttet, har arbeidsoppgavene vokst for Vevang, og nå er det gravesteinsarbeid som opptar mye av tiden.

– Nå driver vi med montering etter oppussing og navnetilføyelse, sier Vevang når Trollheimsporten møter ham og medarbeider Jan på Ranes kirkegård.

– Mange har gravstein fra før, så da slipper de utgiften med ny stein. Det er vanlig at det settes av plass på gravsteinen til flere navn, for eksempel ektefeller eller samboer.

Tidligere hentet steinleverandører på kirkegårdene og kjørte dem til steinhuggernæringen på Eide, men nå har begravelsesbyrået tatt over all logistikk og transport selv.
– I tillegg til oppussing av gamle steiner, selger vi også veldig mange ny-steiner i løpet av et år.

– Nå har vi all drift med henting, montering og oppretting på kirkegårdene selv. Det gir oss enda mer eierskap til det vi driver med og gjør at vi kan tilby en mer helhetlig service. Det er lettvint for folk å ha alt på en plass, sier Vevang. Vi opplever at folk synes det er trygt å ha en lokal leverandør de kan kontakte dersom det skulle være noe.

Byrået har nå holdt på et års tid med å tilby stein på egenhånd, og oppgangen i etterspørselen har vært merkbar ifølge Vevang.

Hardt arbeid!
Hardt arbeid!

Byrået har nå holdt på et års tid med å tilby stein på egenhånd, og oppgangen i etterspørsel har vært merkbar ifølge Vevang.

– Vi merker at samfunnet er på vei tilbake til normalen igjen. Alt steinarbeidet tar sin tid, og i tillegg tok vi over avtalen med Politiet om den såkalte politikjøringa fra mai av. Da er det vi som rykker ut ved henting og transport til rettsmedisinsk ved St. Olavs i Trondheim. Området vi skal dekke er ganske stort: Hitra, Frøya, Heim, Orkland, Skaun og Rindal. Så det har vært et hektisk år, sier Vevang, som tok over driften tidlig i 2021.

– Jeg har registrert store endringer i bransjen fra da jeg var innom på 90-tallet og frem til i dag. I et lite byrå som oss, må alle ansatte bidra på flere felt, og det krever en stor fleksibilitet fra staben. Den største forandringen, sier Vevang, er at det er svært viktig med god planlegging. Vi har en svært innholdsrik, variert og interessant arbeidshverdag, og vi må ta høyde for at planer må endres på kort tid.

– Vi har ikke vært vant til å planlegge så mye, vi har vært vant til å respondere på hendelser, men med steinarbeidet vårt og den økte arbeidsmengden så har vi vært nødt til å lære oss planlegging, ler Vevang.

Det skal ikke mange gruskornene til for å gi utslag på vateret til Bjørn Vevang. Steinarbeid krever nøyaktighet.
Det skal ikke mange gruskornene til for å gi utslag på vateret til Bjørn Vevang. Steinarbeid krever nøyaktighet.

Med seg på laget har Bjørn fått Jan Engel Brødreskift. Jan har for tiden permisjon fra stillingen som kirketjener i Rindal og Surnadal. HER kan du for øvrig lese om Jans vikar som kirketjener. Jan forteller om et yrke som krever dedikasjon.

– Som Bjørn har sagt tidligere så er det en livsstil. For min del passer det veldig fint, men jeg skjønner at det ikke er for alle. Det kan bli mange inntrykk på en uke, og lite fritid, forteller Brødreskift.

Som et resultat av arbeidsmengden har Bjørn Vevang nå fått på plass en vaktordning innad i byrået.
– Vaktordningen er helt nødvendig for å kunne holde ut i for eksempel 20 år i yrket. Alle trenger fri av og til. Dette er verdens beste yrke, men det er et krevende yrke, slår Vevang fast.

Det beste med jobben er alle de gode møtene vi har med folk. Vi er privilegerte som får hjelpe til i en sårbar fase i livet og svært takknemlige for den tillit som folk viser oss.

Powered by Labrador CMS