Tre kvinner og en mann i prat.
Ungdomsrepresentant Heidi Åsheim i prat med finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Fostermor Wenche Skog Sørlie til venstre og generalsekretær Tone Granaas bak.

– De mest utsatte barna blir vinnerne!

– Vi applauderer regjerings forslag til endringer i Barnevernsloven. Her er det flere forslag som vil bidra til å løse fosterhjemskrisen, sier generalsekretær Tone Granaas i Norsk Fosterhjemsforening.

– Barn som er utsatt for omsorgssvikt, står i kø og venter på et trygt hjem. Stadig færre ønsker å være fosterforeldre fordi oppdraget mangler trygge rammer. Mange av de nye regjeringsforslagene er ikke bare en stor seier for fosterforeldre, - de utsatte barna blir de største vinnerne her, sier Granaas.

Kvinner taper mest 

Norsk Fosterhjemsforening skriver i sin pressemelding at det er flest kvinner som frikjøpes for å ha hovedansvaret i fosterhjemsoppdraget, ofte over mange år. Disse viktige omsorgsgiverne blir pensjonstapere. Fosterhjemsforeningens årlige Fosterhjemsundersøkelser viser at fosterforeldre også mangler rettigheter til å ivareta barna på en forsvarlig måte. 

– Derfor gleder vi oss over regjeringens forslag på fosterhjemsfeltet, med tjenestepensjon for frikjøpte fosterforeldre, og flere bedrede rettigheter. Disse lovendringene vil bidra til flere gode, stabile og trygge fosterhjem og bedre rettsikkerhet for barna, sier Tone Granaas.

Stor glede over regjeringens forslag. Fostermor Wenche Skog Sørlie, fosterdatter Heidi Åsheim (t.v.), finansminister Trygve Slagsvold Vedum, barne- og familieminister Kjersti Toppe, generalsekretær i Norsk Fosterhjemsforening Tone Granaas og Mona Nilsen (Ap) (t.h.).

Pensjonstapere fordi de har et stort hjerte 

– Økte medbestemmelsesrettigheter for barn og fosterforeldre, samt at frikjøpte fosterforeldre skal få tjenestepensjon, er fantastiske nyheter. Fosterforeldre skal ikke bli pensjonstapere fordi de har et stort hjerte, mener Heidi Åsheim (24). 

Hun har vokst opp i fosterhjem og sitter i Ungdomsutvalget til Norsk Fosterhjemsforening.

Jobbet i årevis uten rett til pensjon 

Wenche Skog Sørlie jobber per i dag uten tjenestepensjon som frikjøpt fostermor på fulltid.

– Det var en tøff avgjørelse å gi avkall på jobb, lønn og pensjonsrettigheter som førskolelærer, men den lille jenta vi fikk omsorg for smeltet hjertene våre. At jeg nå kan få opparbeidet tjenestepensjon som fostermor, vil være en stor lettelse for vår privatøkonomi. Jeg glad for at regjeringen nå prioriterer dette feltet slik at flere kan være fosterforeldre for barn som har fått en tøff start på livet, sier Wenche.

– Lovforslagene gir større forutsigbarhet, og stabile rammer for både barn i fosterhjem og fosterforeldrene, og de nye forslagene til regjeringen noe vi har kjempet for og tatt opp på vegne av alle våre medlemmer. Dette vil heve kvaliteten i hele fosterhjemsomsorgen, sier generalsekretær Tone Granaas.

Powered by Labrador CMS