Nyansettelse og stadig nye planer for Rindal bensin og service

– Det blir ikkje tamt!

Publisert

I løpet av oktober har YX-stasjonen i Rindal utvidet staben sin på administrasjonssida. Anders Moe Sæter har fått permisjon fra jobben som avansert klinisk sykepleier i Rindal kommune, og er nå ansatt som assisterende daglig leder i Rindal bensin og service AS.

Anders Moe Sæter forteller at han trives godt med å jobbe med noe helt nytt. Han har allerede vært et par uker på den nye arbeidsplassen.

– Jeg har minimalt med erfaring fra denne type arbeid. For meg har det vært helse hele livet. Men nå åpnet det seg en mulighet for å få permisjon, og da hadde jeg allerede vært med Stian litt. Når jeg først fikk denne muligheten, så tok jeg den, sier han, og fortsetter:

– Jeg prøver noe nytt, lærer noe nytt, og jeg gleder meg veldig. Jeg har fått permisjon ut neste år, så får vi se hvordan det blir etter det. De to første ukene har vært kjempebra, og jeg håper det blir like bra det neste året også.

Har ikke tid til alt

Planen er at Anders Moe Sæter gradvis skal ta over det meste av de daglige oppgavene til Stian Kooyman, som fortsatt har stillingen som daglig leder ved bensinstasjonen.

– Jeg har mast på Anders ei stund, om at vi måtte gjøre noe sammen, og at jeg har jobb til han her. Jeg synes det er kjekt å holde på med dette og drive bensinstasjonen, men jeg har ikke tid til å gjøre alt. Anders er interessert i mat, og han lærer fort. Han kommer til å ta over mer og mer her framover, sier Kooyman.

Drifta av bensinstasjonen fortsetter som før. Stian Kooyman har ingen planer om å trekke seg ut, men nå skal han fokusere mer på matlaging. Ha synes det er godt å ha en sparringspartner, og det gir mer kontinuitet i arbeidet med utvikling av nye produkter.

– Anders og jeg kommer til å jobbe ganske tett med catering og matlaging. Vi skal samarbeide om å prøve ut nye ting, og lansere noe nytt på menyen i ny og ne. I neste uke kommer vi med en ny kyllingsalat, for eksempel, og vi ser på muligheter for nye produkter oppå burgeren som vi lager sjøl, sier han.

De er begge ansatt i Rindal bensin og service AS, som har ansvaret for den daglige drifta av YX-stasjon. Rindal bensin og service AS eies i sin helhet av Nils Ragnar Bjørnås.

Flere selskaper

Stian Kooyman er utdanna kokk. I tillegg til jobben ved bensinstasjonen driver han et enkeltpersonsforetak, Kjøttskjæreren Kooyman, der han jobber med nedskjæring av kjøtt. Han kjøper også hele slakt av vilt som han parterer og pakker og selger videre. Denne virksomheten forgår i nabobygget til bensinstasjonen, på den samme tomta, og lokalene er selvsagt godkjent av Mattilsynet.

Han eier også et holdingselskap, Kooyman holding AS. Holdingselskapet har alle aksjene i et eiendomsselskap, Kooyman eiendom AS, som eier tomta og bygningene som huser bensinstasjonen, samt lokalene der han driver med kjøttskjæring.

Stadig nye utfordringer

I mars i år ble Stian Kooyman valgt som styreleder i Rindal næringsforum. Rindal næringsforum har tidligere hatt en daglig leder ansatt, i samarbeid med Rindal IL, der daglig leder kombinerte to halve stillinger. Rindal IL sa opp sin del av avtalen for litt over et år siden. Daglig leder sa opp sin stilling i Rindal næringsforum i januar i år og sluttet for omtrent et halvt år siden.

Etter dette har styret i Rindal næringsforum forsøkt å få til et samarbeid med en annen organisasjon for å kunne ansette en daglig leder igjen, men de har ikke lyktes med det. Styret har derfor nylig besluttet å ansette Kooyman som arbeidende styreformann i halv stilling i en periode. Han startet i stillingen 1. november, og han ser for seg å fortsette med det til man får på plass en bedre løsning. Han forteller at han ser på det som en ny utfordring, og ser fram til det.

Berømte baguetter

Stian Kooyman er vant til å ha mange jern i ilden, og selv om han nå skal jobbe for Rindal næringsforum, så fortsetter han å jobbe videre med alle de prosjektene han allerede har på gang. Ved bensinstasjonen han har satsa mye på matservering, takeaway, og utvikling av menyene. Fastfood-menyen har blitt enda mer fristende, med saftige hamburgere med nytt og spennende tilbehør, for å nevne noe. Det har blitt svært godt mottatt.

Kooymans baguetter har etter hvert blitt navngjetne. Han forteller at for to år siden solgte YX-stasjonen ca 2000 baguetter i året. Nå selger de 9000 baguetter på et år, så han tror det er stort potensiale for enda større omsetning av mat.

– Det er helt rart, men folk sier at de har kjørt fra Kristiansund, for eksempel, fordi de har hørt om baguettene på Rindal bensin. Det er jo en dagstur, det er helt vanvittig. Men du har jo fenomener som bakeren i Lom, der folk kjører og står fire timer i kø for å kjøpe en kanelbolle, sier han, og legger til:

– Mat kan knytte mye sammen. Jeg har spurt flere bedrifter om samarbeid, for eksempel gardsbakeriet Hæmstelt. Men akkurat nå har alle litt for mye å gjøre, dessverre.

Planlegger oppussing og ladestasjon

Nå har han fått en sparringpartner i Ander Moe Sæter, som også har ideer for videre utvikling av matserveringen og drifta ellers. De to samarbeider godt, og jobber videre med planer for utvikling og fornying.

Kooyman forteller at de skal pusse opp bensinstasjonen nesten år. Det planlegges i samarbeid med Svorka, som skal sette opp en ladestasjon på plassen. Ellers jobbes det med utviding av parkeringsplassen. Den ene avkjørselen skal flyttes, slik at det blir god plass til parkering for lastebiler og vogntog. Hvis Todalsfjordprosjektet går igjennom, så vil det bli mer trafikk gjennom bygda, og da kan det bli ladepunkt for lastebiler også.

Mer kjøttskjæring for hvert år

Stian Kooyman etablerte kjøttskjærerbedriften sin for noen år siden, og omfanget har vokst for hvert sesong. I fjor høst flytta han inn i lokalene han bruker nå, som opprinnelig var en garasje ved bensinstasjonen. Nå har han nylig bygd ut for å få mer plass. Han påpeker at han starta bare med en kniv. I løpet av de åra han har holdt på har han investert i stadig mer utstyr, og nå fyller det et helt rom.

God plass og mye utstyr hos Kjøttskjæreren Kooyman.

Så langt er det bare viltkjøtt han bearbeider. Jegere både fra Rindal og fra nabokommunene, helt fra Trondheim, kommer med slakt for å få det delt opp og pakket. En del jegere selger slaktet, slik at han kan pakke det, eventuelt male det opp til kjøttdeig, og selge det videre.

Han får ikke kjøpt så mange dyr som han skulle ønske. Etterspørselen er veldig stor, så han kunne ha omsatt mye mer. Men jegerne kan ikke ha alt for store forventninger til pris på kjøttet som de selger til kjøttskjæreren. Han kan ikke betale kilopriser som nærmer seg det viltkjøtt omsettes for i byene, for han må ha rom for å tjene litt på det selv også.

Når han har kjøtt og kjøttfarse til salgs så annonserer han det på facebook, og alt blir solgt i løpet av få timer, forteller han. Så lagt i høst har det gått unna 200 kg kjøttfarse, og kundene vil gjerne ha mer.

Vil utvide med kjøtt fra Nortura

Sannsynligvis er ikke alle jegere klar over at de ikke har lov til å selge kjøtt direkte til andre, påpeker Kooyman. Men dersom kjøttet går omveien via kjøttskjæreren, og blir behandlet og vakuumpakket i henhold til godkjente prosedyrer, da er det lovlig å selge.

Allerede i år har de tatt inn 130 dyr til nedskjæring. Det er omtrent 7 tonn. I løpet av jaktsesongen får de inn mye hjort, og en god del elg. Rådyr er det dessverre veldig lite av.

– Rådyr kjøper jeg gjerne, det er det fineste kjøttet du får tak i, sier han

Han har også sendt inn en søknad til Mattilsynet om å få kjøpe inn hele slakt fra Nortura og bearbeide og selge videre.

– Da får vi det produktet vi egentlig vil ha, som ei ordentlig steik, i stedet for de små man få kjøpt i butikken. Ett kjøttstykke til hele familien.

Mange baller i lufta

Som om ikke alt dette var nok, så har Kooyman også et samarbeid med iTrollheimen, om matservering på deres arrangementer. Der blir det også stadig mer å gjøre. Han kan også se for seg å utvikle enda mer samarbeid mellom kjøttskjærerbedriften og bensinstasjonen.

– Uten å røpe for mye så kan jeg si at det er spennende tider framover. Jeg tror det kommer til å skje mye, med alt, egentlig, sier Stian Kooyman, og utdyper litt:

– Jeg har lyst til å lage et samarbeidsnettverk, med bedrifter som kjøper produkter av hverandre. Da skaper man arbeidsplasser. Hvis man har et godt produkt, eller flere, så får man kunder fra hele regionen, og kanskje fra hele landet. Folk har kanskje hørt om Home of the Trolls, om godt kjøtt og om gode baguetter. Da kan det hende at de vil ta seg en tur hit.

Det skjer noe hele tida, og en ting er Stian og Anders helt samstemte om:

– Det bli ikkje tamt!

– Det er bare å prøve å sjonglere ballene i riktig høyde. Det er det som er gøy. Det er bare fantasien som setter begrensinger, smiler Stian Kooyman.

Etter hvert skal denne avkjørselen skal flyttes, parkeringsplassen utvides for å gi plass til lastebiler, og Svorka skal bygge ladestasjon.
Powered by Labrador CMS