Middag fra Fjordland og grønnsaker kan fort være noe du finner i posen Too Good To Go

- Dette er utvilsomt en vinn-vinn-vinn-situasjon

Visste du at du seks dager i uken kan kjøpe en forundringspakke hos Extra Surnadal og Extra Rindal som bidrar til å redusere matsvinn?

Publisert Sist oppdatert

Konseptet “Too Good To Go" er like enkelt som det er genialt. Via gratisappenTooGoodToGo” kan du bestille en pose med mat som må hentes samme kveld på butikken du velger. Posen er fylt med ulike matvarer, og verdien av innholdet vil variere fra gang til gang - med en minimumsverdi på 117 kroner.

Innholdet avhenger hva som er til overs den dagen, og av mat som er i ferd med å gå ut på dato eller som av ulike grunner har tapt seg i kvalitet. Posen kan består av blant annet brød, bakevarer, frukt, grønnsaker og ferskvarer som kjøtt og fisk. Posen koster 39 kroner.

Per dags dato er 2681 kafeer, restauranter, dagligvarebutikker, bakerier, hoteller og andre bedrifter fra hele landet med i appen.

- Jeg hater å kaste mat

Butikksjef for Extra Surnadal, Kjell Inge Brendehaug, sier at dette er en vinn-vinn-vinn-situasjon.

- Vi reduserer matsvinn, og kundene får en fin forundringspose med god mat for en billig penge. Miljøet er den store vinneren, sier han.

Extra Surnadal kan via appen tilby fire poser “Too Good To Go" hver åpningsdag med unntak av søndag.

- Vi får bestilling på posene til alle døgnets tider, og det er ikke vanskelig å bli kvitt de fire posene vi selger. For vår del betyr dette rundt 12-1300 poser i året, så det er mye god mat som blir reddet. Alternativet er at maten blir kastet, sier Brendehaug.

Posene skal inneholde mat til en verdi av minst 117 kroner.

- Svært ofte blir det betydelig mer enn det, og det hender seg at innholdet har en verdi på opp imot 300 kroner. Posen kan blant annet inneholde varer som er “best før, men ofte god etter”. Dette er mat som er like god, men som vi ikke kan selge i butikken, sier butikksjefen i Surnadal.

Brendehaug sier han personlig er veldig opptatt av matsvinn.

- Jeg hater å kaste mat, og er veldig glade for at vi på Extra Surnadal kan være med å gjøre en viktig jobb for miljøet. Jeg er overbevist om at økt fokus på matsvinn, vil redusere problemet. Vi som driver i denne bransjen har et viktig ansvar, sier han.

Brød og gulrot er typiske varer du kan få i forundringsposen Too Good To Go

Populært også i Rindal

Extra Rindal er også med på “Too Good To Go", og kan i likhet med Extra Surnadal tilby fire poser på hver åpningsdag.

- Det er stort sett ingen problemer å bli kvitt de fire posene vi har tilgjengelig hver dag. Vi ser at innholdet i posene alltid ligger et godt stykke over minimumsverdien på 117 kroner. Posene består av fullt brukbar mat som vi av ulike grunner ikke får selge i butikken, sier Trude Bergene Holte på Extra Rindal.

Ifølge Too Good To Go" redder 1,3 millioner nordmenn allerede mat hos 2667 kafeer, restauranter, dagligvarebutikker, bakerier og hoteller via appen. 4,5 millioner måltider er reddet så langt i Norge.

- Vi ønsker å inspirere og hjelpe alle til å bidra i kampen mot matsvinn, og for å virkeliggjøre det må vi gå fra ord til handling. Derfor er vår ambisjon å bidra på alle måter vi kan i den globale bevegelsen mot matsvinn. Å skape positive samfunnsendringer er kun mulig hvis alle jobber sammen for å bekjempe matsvinn, skriver "Too Good To Go" på sin nettside.

Hvordan gjør du det?

Bestill og betal for posen i gratisappen "TooGoodToGo". Posen må bestilles samme dag som den hentes. Møt så opp til den angitte hentetiden i din valgte nærbutikk og vis bestillingen i appen til personalet. Hentetiden er vanligvis etter kl 21.30.

Når du laster ned appen kan du se alle butikkene i nærheten av din posisjon eller på et valgt sted. I vårt nærområde er det Extra Rindal og Extra Surnadal som har tilbud om “Too Good To Go".

På nettsiden til organisasjonen kan vi lese at "Too Good To Go" ble unnfanget i Danmark i 2015 da noen av gründerne var på restaurant og så at store mengder med mat fra bufféen ble kastet på slutten av dagen. Året etter kom også appen til Norge, som land nummer to, da en av gründerne tok med seg konseptet hjem.

Nå er "Too Good To Go" blitt et selskap som bekjemper matsvinn i 14 europeiske land, blant annet England, Frankrike, Nederland, Spania, Sverige og Norge, samt USA.

- Vi vil at det skal være litt spennende å redde mat, samtidig som det er bra for miljøet og lommeboka, for i kampen mot matsvinn tror vi på det å engasjere folk gjennom handling. Det trengs. Én tredjedel av maten som produseres på verdensbasis, ender opp som svinn, og det er en av våre aller største miljøutfordringer, kan vi lese på organisasjonens nettside.

Extra Surnadal og Extra Rindal er medlem av Trollheimsporten.

Powered by Labrador CMS