Rindalsoksen 11690 Roen
Rindalsoksen 11690 Roen

Eksportvare fra Rindal

Den tidligere omtalte oksen 11690 Roen er blitt en internasjonal eksportvare og gjør store penger for avlsselskapet GENO.

Publisert Sist oppdatert

Rindalsoksen 11690 Roen fra Lars Inge Røen, har nå blitt 9 år! Han har fått 1729 døtre som har blitt melkekyr og 1562 sønner som har blitt slaktet! Med andre ord er det mange dyr med Rindals-aner rundt omkring i Norge.

Men ikke nok med det, Roen er også eksportvare! Sæd av Roen har vært brukt i Tyrkia, USA, Pakistan, Kina, Israel, Australia og Argentina. Over 50 000 doser sæd har blitt eksportert! Røen har blitt Roen fordi Ø ikke er en bokstav i alfabetet internasjonalt.

Genos eksportpris

Geno er et samvirkeselskap som er eid av norske storfebønder. Selskapet driver med avl og utvikling av Norsk Rødt Fe(NRF). Distribuerer sæd fra NRF og andre raser, både nasjonalt og internasjonalt.

Geno deler ut ulike priser til sine okser og oppdrettere. Blant annet Genos Eksportpris. Denne prisen deles ut hvert år til oppdrettere av den NRF-oksen det har vært størst sædeksport av det året, uavhengig av type sæd. Dette er regnet i kroner, bruttoverdi i regnskapsåret. Prisen til oppdretter er på 10 000 kr, samt ei bjelle. Blomsterbukett fra det lokale produsentlaget.

Derfor ble Genos Eksportpris for 2022 utdelt til 11690 Roen. Oksen har solgt for 3 415 749 kr i 2022, med 25 330 doser sæd, 8139 doser med vanlig sæd og 17 194 doser RedX (som blir kvigekalver).

Slitsomt å være gammel internasjonal okse
Slitsomt å være gammel internasjonal okse

Roen er den eldste oksen som er i fjøset hos GENO på Store Ree i dag. Han har vært med gjennom flere epoker på avlstasjonen fra med å stå på bås deretter i løsdrift. Selv om Roen er blitt en gammel kar han har fortsatt 19 i avlsverdi. Det betyr at hans gener fremdeles er gode, selv om oksen begynner å bli gammel.

Sæddoser av Roen er ikke å få kjøpt her i Norge lenger, han produserer kun for eksport internasjonalt.

I 2020 var det Roen som toppet den offisielle rangeringen av røde okser i USA, sammen med en annen nordmann fra Skjetten. På rangeringen dominerte Roen på indeksene netto avlsverdi, melk og osteindeks. Det betyr at han gir døtre som melker mye, samt har mye fett og protein i melka. Han gir også lite dødfødsler og kalvingsvansker på sine avkom. En stødig kar som gir gode avkom!

For de som ønsker å lære litt mer om Roen, så ligger det en fin video ute på youtube.

Powered by Labrador CMS