11 personer oppstilt for fotografering. De fleste av dem med en spaserstokk i hendene.
Foran fra venstre: Sigmund Røen, Johan Birger Lie, Per Skjølsvold og Johanne Løset Bak: Banksjef Magne Bjørnstad, John Rognskog, Gunnar Almli, Magne Bakken, Ingvald Bjørnås, Kristin Langli fra Rindal Sparebank og Oddvar Brå.

Oddvar Brå og stavutdeling på Åpen dag

At Rindal Sparebank står som arrangør av Åpen dag på Rindal eldresenter én gang om året er blitt en lang tradisjon. Tradisjonen innebærer at banken deler ut spaserstokker til årets 80-åringer, serverer bløtkake og står for underholdning på denne dagen.

Publisert Sist oppdatert

I år hadde banksjef Magne Bjørnstad engasjert Oddvar Brå til å holde kåseri, noe som tydeligvis var et godt trekkplaster, for sjelden har det vært så mange deltagere på Åpen dag.

En mann som står og snakker til en forsamling.
Oddvar Brå kåserer om egen skikarriere.

Etter at nyvalgt leder i Rindal pensjonistlag, Halvard Kjelås, ønsket velkommen, benytta banksjef Magne Bjørnstad anledningen til å si noen ord om Rindal Sparebank. Siste år hadde banken et resultat før skatt på 31,5 mill. mot 28,5 mill i 2022. Banken har i dag 17 ansatte. Han presenterte også de nyeste tilskudda på ansattelista: Synnøve Langli, Karina Wigum, Solveig Løset, Marianne Jæger Svendsen og Johnny Myklegard.

Advarte mot svindel

Med så mange eldre som tilhørere, kom også banksjefen inn på nettsvindel, noe som har blitt et stort samfunnsproblem. Det er snakk om flere hundre millioner som han endt opp i svindlernes lommer, og kjeltringene finner stadig nye og mer utspekulerte måter å gå fram på.

Banksjefen ga disse råda: Får du telefon fra noen som oppgir at de ringer fra politiet eller fra banken og oppfordrer deg til å oppgi bank-id og kode, så legg på. Verken bank eller politi vil finne på å gjøre dette. Men ring banken og si fra hvis du får en slik mistenkelig telefon. Vær også mistenksom og forsiktig om du blir oppfordra til å logge deg inn på lenker på eposter eller meldinger på telefonen, det kan være meldinger om pakker som du skal få eller «ubetalte» regninger. Om du skulle bli svindla, og det kan skje den beste, får du som regel erstatta beløpet. Men for de som blir utsatt for det, er det svært ubehagelig og kan det være ei stor påkjenning, og for bankene har dette etter hvert blitt saker de må bruke mye tid på. Så vær føre var!

Oddvar Brå - kåseri om skikarrieren

Før Oddvar Brå slapp til, ble det vist en film som NRK har laga om hans skikarriere. Brå har etter hvert blitt en dreven kåsør, og fortalte fra et langt liv der det meste har dreid seg om ski og skisport. Allerede som 12-13 åring satte han seg det han selv kaller «hårete» mål om å bli best i verden. Umiddelbart gikk både far og bestefar for fullt inn for å hjelpe gutten til å nå sine mål. Far slutta med skrå og bestefar kasta ut heimebrentapparatet, så jeg vokste opp i et rusfritt miljø, spøkte han.

Et lerret med bilde av et gammelt avisutklipp.
Avisutklipp fra 1963. Oddvar Brå har vært på skirenn i Rindal og har vunnet i klasse gutter 12-13 år og er i avisa for første gang. På startlista finner vi også navn som Ola Heggem, Johan Landsem og Sigmund Røen.

I tillegg til alle bragder i skisporet, som er kjent for de fleste, fortalte Brå mange andre artige historier, som da han våren 1963 som 12-åring vant kretsmesterskap i terrengløp i Selbu med turnsko, der alle andre stilte i piggsko, noe som hølondingen aldri hadde sett før. Og om at han omtrent på samme tid slo en jamnaldring, selveste Kevin Keegan, både på 60-meter og i straffesparkkonkurranse.

Det blir for langt å referere fra Oddvar Brås kåseri her. Vi får heller vise til Tor Gotaas bok om skilegenden, den kunne du også få kjøpt signert i dag.

Oddvar Brå som Terje Bogen

Da det var tid for stavutdeling, fikk Oddvar Brå for anledningen rollen som Terje Bogen, som stavoverrekker. Av de inviterte jubilantene var det åtte som møtte opp.

Disse 80-åringene deltok ikke, men vil få staven sin seinere: Gunvor Furuhaug, Liv Løften Bureid, Per Ingolf Røen, Svein Smevoll, Egil Børset, Peder Bolme og Mary Rindalsholt Bolme.

Til slutt ble det servert kaffe, snitter og bløtkake. Åresalg med mange gevinster ble også gjennomført før folk kunne gå ut og nyte vårsola, med eller uten spaserstokk.

En forsamling av folk, sittende rundt små bord med kaffekopper og mat.
Ute var det sol, men mange hadde møtt opp for å høre Oddvar Brås kåseri og møte årets 80-årsjubilanter.
Powered by Labrador CMS