Rindal - Tid til å leve

To blide damer som sitter på hver sin side av et bord inne på et kontor. Den ene holder et glass i hendene.
Premien i fotokonkurransen er et glass med "Rindal - Tid til å leve"-logo. Ingunn Romundstad og Mildrid Kattem Aune.

Ingunn vant vinterens fotokonkurranse

Publisert Sist oppdatert

Alle bilder som var tagget med #rindal_tidtilåleve på Instagram (med åpen Instagramprofil) i perioden desember - februar, var med i fotokonkurransen "Vinteraktivitet". Representanter fra Rindal kommune og Trollheimsporten plukket ut noen finalebilder, og arrangerte en avstemning der alle kunne være med og stemme på det de syntes var det beste bildet.

Denne gangen var det Ingunn Romundstad som fikk flest stemmer, med dette stemningsfulle bildet fra en skitur til Stokkvatnet i vinter:

En svartkjel på et brennende bål i skogen, med snø og fjell i bakgrunnen

Ingunn er en av mange som jevnlig tagger Instagram-bildene sine med #rindal_tidtilåleve, og hun har også vunnet tilsvarende fotokonkurranser tidligere. Premien var et glass fra Hadeland glassverk med "Rindal - Tid til å leve" inngravert. Ingunn fikk overrakt premien på kontoret til ordfører Mildrid Kattem Aune i forrige uke, og de to fikk en hyggelig prat om fine turmål i og utenfor bygda.

Arvelig belastet

Ingunn har vokst opp i Romundstadbygda i Rindal. Hun forteller at hun ofte var med besteforeldrene på begge sider på tur, også fra hytta i Rinnåsen og fra hytta i Resdalen. Derfor ble hun glad i turlivet veldig tidlig. Hun har også arvet en spesiell interesse for kart og stedsnavn, og synes det er moro å lære om gamle stedsnavn og landemerker. Det er moro å finne slike steder, så kartet er alltid med på tur, forteller hun. Det går med mange timer på å studere kart og planlegge nye turer, for hun liker å gå der det ikke er oppmerkede stier. Man kan for eksempel følge et hjortetråkk og se hvor det ender. På slike turer er det enda mer fred og ro, og en kan gjøre nye oppdagelser.

Hun har flere turglade venninner som hun ofte går sammen med. Hvis helga er satt av til tur, følges det grundig med på yr.no dagene i forveien før turmål bestemmes. Da kan turen plutselig ende en helt annen retning enn først antatt og man får oppleve et nytt landskap, sier hun. Sammen med noen av venninnene har hun blant annet vært på tur til både Spania og Kreta for å gå fotturer, og de har vært på Bremangerlandet i Nordfjord, Romsdalen og nord i Østerdalen. Hun har også vært med på reinsdyrjakt på Dovre. Med familien har det blitt turer både i Lofoten og Vesterålen, Sogn, Rago og Rondane. Det går alltid an å «lure» inn en fjelltur på ferie, smiler Ingunn.

Ellers blir det mest turer i nærområdene, og hun er veldig glad i nye opplevelser og inntrykk. Hun er i gang med et prosjekt der plana er å besøke alle setrene som er nevnt i den gamle boka "Rindalssetre" av Lars Nergård. Da får man virkelig se seg om i Rindal, og vel så det, sier hun.

Ikke klatre på vardene!

Spørsmål om favoritt-turmål vil hun ikke svare så mye på, for hun vil ikke oppfordre til mye trafikk på de beste plassene utenfor allfarvei. Men hun anbefaler gjerne å studere kart og gå ut i marka og lete etter nye turmål selv. Det er bare å gå ut og bruke naturen. Hun påpeker at det er viktig å ta hensyn i naturen, og tenke over at det er noen som eier områdene der man ferdes. Hun oppfordrer også om å ikke klatre på vardene. Man trenger ikke å stå på toppen av varden, man er på toppen om man står sida av varden også. Ikke minst er det viktig å sjekke rasfare og annen risiko.

Hun har merket seg at det å gå på tur har blitt mer populært med åra. Men mange er ikke så flinke til å kle seg etter været. Selv har hun alltid godt med klær i sekken, og mange ganger har hun lånt bort votter og andre ting når det har blitt skikkelig kaldt. Det er viktig å tenke på at været og temperaturen kan være helt annerledes på fjelltoppene enn der man starter.

Bjønnaråa

Favorittplassen over alle er Bjønnaråa, forteller hun. Her er hennes beste bilde fra plassen:

Fra Bjønnaråa
Fra Bjønnaråa

Her ser vi Rinnhatten til høyre i bildet, Trollhetta til venstre og Snota midt imot. Det fremste vatnet er Stor-Rinnvatnet, kilden til elva Rinna. Så ser vi Langvatnet mellom Rinnhatten og Trollhetta. Bildet er tatt oppi Sollien/Tovdalsberga, akkurat på grensa mellom Orkland og Rindal. Hele området vi ser på bildet blir på folkemunne kalt Bjønnaråa. Det er litt feil, for den egentlige Bjønnaråa ligger nedenfor Dukfonna i Rinnhatten, forteller Ingunn.

For å få oppleve dette panoramaet må man gå eller sykle innover veien fra Resvatnet mot Hattan, forbi Aaltoegeajnoe og fortsette videre til fots innover forbi Raudfjelltjønna og over Skaret. Der dukker herligheten etter hvert opp. Dette er også en kjempefin og populær skitur.

Trenger ikke å kaste seg på utstyrshysteriet

Ingunn har alltid med seg termos hvis hun skal på langtur, eller så er svartkjelen med. Men på en liten ettermiddagstur til Jøssålisetra så holder det med ei appelsin eller en Kvikklunsj og en boks Solo.

Så enkelt kan det gjøres. Helgetunsetra april 2023.
Så enkelt kan det gjøres. Helgetunsetra april 2023.

Det er viktig å kose seg, og den beste årstida er akkurat no, på våren, synes Ingunn. Nå er det fint å dra ut på tur rett etter jobb, for eksempel til Nordvik, og i Surnadal er det mange fine fjellsider som passer for randonee. Hun har kjøpt randonee-ski for å benytte seg av den muligheten, men hun understreker at man slett ikke må ha tipp topp utstyr for å ha fine turopplevelser.

Ingunn har lagt ut bilder fra både fjern og nær på Instagram, og har nok inspirert mange til å oppsøke noen av de samme plassene. Hun skryter ikke av egne fotoferdigheter, og hun bruker bare telefonen, men hun har oppdaget og knipset mange fine øyeblikk. Og hun trenger ikke nødvendigvis å gå langt hjemmefra for å finne gode motiver.

Et 'fotogent' motiv i nærområdet. Sunnabrua.
Et "fotogent" motiv i nærområdet. Sunnabrua.
'Glorie' over Rindal kirke, september 2020.
"Glorie" over Rindal kirke, september 2020.
Statuen av Sigurd Røen og det gamle kommunehuset i Rindal sentrum.
Statuen av Sigurd Røen og det gamle kommunehuset i Rindal sentrum.
Romsdalstrappa, Helgelandstrappa, Misundtrappene, Vegatrappa....
Ingen slår Lurhustråppa i Rindal.
Romsdalstrappa, Helgelandstrappa, Misundtrappene, Vegatrappa.... Ingen slår Lurhustråppa i Rindal.
Reinsdyr på Gaddfjellet, mai 2021.
Reinsdyr på Gaddfjellet, mai 2021.
Storlidalen, februar 2021.
Storlidalen, februar 2021.
Naturens kunstverk, mars 2021.
Naturens kunstverk, mars 2021.
Trollkirka.
Trollkirka.
Fargerik kvelds-/nattehimmel

Husk fotokonkurransen "Uteliv" som går i perioden mars - mai.

Powered by Labrador CMS