Forbereder seg på fiskesesongen

Setter opp gapahuker til fiskere og turgåere

Nå er det mindre enn en måned til laksesesongen starter, og grunneierne ved Surna er i full sving med å legge til rette og vedlikeholde stier og hvileplasser ved elva. I Skei fiskesone har de bygd flere gapahuker. De setter også ut benker og gjør det trivelig for fiskere og alle andre som liker å gå tur i området.

Publisert Sist oppdatert

Nå har det kommet opp en helt ny gapahuk ved Bergheimshølen på Røssmoen. Dette er den femte av seks slike rasteplasser som er planlagt på Røssmorunden. Noen gapahuker har stått der fra før, noen settes opp nå i vår. Det sjette skal også på plass før laksesesongen starter, forteller grunneier Ola Ranes.

Gapahukene en bygd av grunneierne i Skei fiskesone. De er snekret på dugnad, og nesten alt av materialer kommer fra gardssaga på Ranes, forteller han. Gapahukene er åpne i sidene, for best mulig utsikt, og de er ikke større enn at de kan flyttes hvis det kommer flom. Foran gapahukene blir det murt opp bålplass av naturstein, slik at man kan fyre opp bål innenfor regelverket.

Til bruk for alle

Slike gapahuker er etterspurt av fiskerne. Regn er som kjent godt fiskevær, men fiskerne trenger en plass å hvile, og hvis det regner er det godt å komme under tak. Det er også fint å ha mulighet til å fyre opp bål. Grunneierne er opptatt av å legge til rette for fiskerne, men gapahukene skal også kunne brukes av folk som er ute på tur. De har også satt ut noe benker langs stien, og på sikt har de planlagt mer universell utforming på hvileplassene.

Grunneierne har også jobben med å utbedre turstien, og den blir litt bedre for hvert år. Røssmorunden har blitt en populær "elvepromenade", med start på Brekkøya camping. Folk trives ved elva, og grunneierne vet at tiltakene blir satt stor pris på. De ser at turstien er mye brukt, og de får mange positive tilbakemeldinger på arbeidet de gjør.

Grunneiere på dugnad. F.v. Ole Ingar Strand, Per Hyldbakk, Even Hyldbakk, Ola Ranes, Arne Bergheim og Eivind Stadheim.
En av de andre gapahukene på Røssmorunden.

Mye usikkerhet på grunn av korona

De fleste som fisker i dette området bor på Brekkøya camping i sesongen.

For Gerald Grewe blir dette fjerde sesong som eier og driver av restauranten og campingplassen Brekkøya. Han vet ikke hva han skal forvente av den kommende fiskesesongen, men han håper på det beste. Alt avhenger av smittevernregelene, og de er høyst uforutsigbare. Det er et stort problem at de ikke vet om utlendinger får komme og fiske i år. Det har brukt å være mange svensker, dansker og tyskere her. Nordmenn er det selvsagt også, men folk er svært forsiktige med å booke på forhånd. Da blir det veldig uforutsigbart å drive campingplass.

– Vi har prøvd å tilpasse oss så godt det lar seg gjøre, og vi har klart å holde åpent, sier Grewe.

Han forteller at det har vært en del uforutsigbare faktorer i drifta helt siden starten. Den første sommeren de drev Brekkøya var det varmt og lite nedbør. Det var lite vann i elva, og slett ikke bra for fisket. Men siden det var mye sol og varme var det mye folk på campingen likevel. Året etter var det mye regn, som var bra for fisket, med med dårlig vær var det lite campingturister ellers. Så kom korona. Fjorårets sesong ble veldig dårlig, forteller han.

I år er de tradisjonelle Taekwon-Do-leirene avlyst. Det svir skikkelig for driverne av Brekkøya. De ukene det har vært Taekwon-Do-leir i Surnadal har campingplassen brukt å være fullbooket flere måneder i forveien.

Folk tør ikke å booke i god tid, så lenge de ikke vet hvordan koronareglene blir i sommer.

Gerald Grewe ved Brekkøya camping går enda en usikker sesong i møte, men håper på det beste.

Bra med tilrettelegging i nærmiljøet

Gerald Grewe synes at Surnadal er et flott reisemål for turister, som burde vært markedsført bedre. Der er det mye å gå på, mener han.

Ellers synes han det er veldig positivt at grunneierne ved elva legger til rette for fiskere og for turgåeere i nærmiljøet. På Brekkøya skal de også sette opp en gapahuk ved elvebredden i år, til bruk for gjestene på campingplassen.

Grewe er opptatt av rekrutteringa til laksefisket. Det er stort sett bare godt vokse folk som fisker, og de er på tide å få opp interessen blant de unge også, synes han. Heldigvis har grunneierne engasjert seg i det spørsmålet også de siste åra, og det har bedret seg noe.

Alle må prøve å fiske

Laksefisket er utrolig viktig for drifta av campingplassen. Det er ca. 70 fast utleide campingvognplasser her, og nesten alle disse faste sommergjestene fisker, mer eller mindre.

– Her kan en fisker finne på å gå seg en tur ut i madammens rosa crocs, ta et prøvekast, og få en 10 kilos laks på kroken. Da blir det jo slik at alle må prøve, smiler Grewe.

Nå i starten av mai er det altså fortsatt umulig å spå hva sesongen på Brekkøya vil bringe. Restaurant- og campingplasseieren har ingen store forventinger.

– Vi får vente og se hvem som får kommer. Men det er fisk i elva, og fiskerne skal kose seg uansett. Vi satser på en fin sommer, med mye vann i elva, sol og varme og åpne grenser, sier han.

Her på Brekkøya blir det også gapahuk til fiskesesongen.
Powered by Labrador CMS