Naturfotograf Even:

Even Rodal Haugen imponerer med fotografiene sine
Even Rodal Haugen imponerer med fotografiene sine

- Gøy å få komme tett på dyra

Even Rodal Haugen (11) er ofte ute på tur, enten sammen med mamma Vigdis Rodal, eller på jakt sammen med pappa Odd Helge Haugen. Fellesnevneren med disse aktivitetene? Et fotoapparat som fast tilbehør.

Publisert Sist oppdatert

Det er lørdag formiddag, og Korsen grendahus i Surnadal arrangerer sin tradisjonelle julemesse. Mange utstillere og selgere fyller opp rommene med hjemmelaget bakverk og diverse håndarbeid. Blant utstillerne denne dagen finner vi to fotografer. De stiller ut og selger flotte bilder av både dyr og fugler.

Dette er Even Rodal Haugen sin første fotoutstilling.

Even går i 6. klasse på Surnadal barne og ungdomsskole. For ca. ett og et halvt år siden, helt i starten av 2020, begynte han å engasjere seg for fotografering. Nærmere bestemt naturfotografering.

- Det var da mamma begynte å ta bilder at jeg ble interessert, sier Even.

Even har allerede rukket og tatt mange spektakulære bilder.
Even har allerede rukket og tatt mange spektakulære bilder.

Mye ute i feltet, og teltet

Sammen med mamma eller pappa drar Even mer enn gjerne ut på tur, da med fotoapparatet parat. Han tar mange bilder i nærområdet, men har også vært på lengre turer. I sommer var han og mamma på Runde på Sunnmøre. Her fikk han tatt bilder av blant annet toppskarv og lundefugler. I fjorsommer var de sammen på moskussafari på Dovrefjell.

- Hva synes du er det beste med å fotografere ute i naturen?

- Jeg synes det er veldig gøy å få komme tett på dyra.

Even har ikke noe favorittmotiv. Han liker å ta bilder av alt som rører seg ute i naturen. Noe han liker ekstra godt, er å sitte i fototeltet. Her kan han sitte og vente time etter time.

- Blir det ikke kjedelig?

- Det blir mye venting, men jeg trøyer meg som regel med å taste på telefonen eller benytter anledningen til å sove litt.

Det var en natt i mars sammen med mamma at Even fikk være vitne til en av Nordens flotteste forestillinger: Fra fototeltet fikk de tatt bilder av tiurleik.

Even forteller at dette var noe av det kuleste han har fotografert så langt.

Ellers håper han å kunne få tatt bilder av dyr også utenfor Norge. På ønskelista over fotomotiv finner vi både bjørn, ulv og gaupe.

Sin første fotoutstilling

Utstillingen sammen med mamma i Korsen grendahus er hans aller første. Allerede like etter åpning har han fått solgt tre bilder.

- Jeg synes det er gøy å få vise frem bildene mine, sier han, og peker ut et bilde av en liten rådyrkilling og et av en praktfull tiur som to av sine favoritter.

Even tror han kommer til å fortsette med å fotografere dyr også i fremtiden, som en kjær hobby.

Du kan selv ta turen innom Instagram å se på flere av fotografiene til Even ved å klikke her.

Mamma Vigdis Rodal og Even deler samme lidenskapen for dyr og natur.
Mamma Vigdis Rodal og Even deler samme lidenskapen for dyr og natur.
Powered by Labrador CMS