Bondeopprøret 2021:

Ingeborg Rindalsholt og Tor Olav Kjølstad Hanset.

Kjørte traktor til Oslo med budskap til Erna - Opplevde MYE støtte underveis

Ingeborg Rindalsholt fra Rindal og Tor Olav Kjølstad Hanset fra Vistdal deltok i bøndenes protestaksjon i Oslo på tirsdag. De to kjørte traktor hele veien fra Vistdal, med et budskap til statsministeren fra Møre og Romsdal Bondelag.

Publisert Sist oppdatert

Fredag kveld bestemte Tor Olav og Ingeborg seg for å ta turen til Oslo, sammen med mange andre bønder fra hele landet. De kjørte fra Vistdal søndag kl 13. Der hadde halve bygda møtt fram for å heie dem av gårde, forteller Ingeborg.

Tor Olav og Ingeborg klare til avreise.
Heiagjengen i Vistdal.

Neste stopp var på Åfarnes fergekai, der de fikk overrakt et budskap fra Møre og Romsdal bondelag, en pose med tom matemballasje og teksten «Lag maten din sjølv, Erna!». De fikk følge av flere raumabønder et stykke på veien.

Dette budskapet tok de med seg til Oslo, en matpose med tom emballasje.

Da de kom til Lesja hadde de en stopp på Avdemsbue, der de fikk med seg nistemat og et følge med rundt 20 traktorer mot Dombås. Der møtte de John Erik og Stian som hadde kjørt fra Dønna i Nordland (!) og fra Rennebu.

På Dombås med følget fra Lesja.

Folk møtte opp langs veien

De fortsatte turen mandag morgen og kjørte nedover Innlandet. Ingeborg forteller at de opplevde mye støtte underveis. Folk møtte opp langs veien og vinka og veiva med flagg, og flere traktorer møtte opp her og der og hang seg på et stykke. Bilene de møtte viste også støtte med tommel opp, og bøndene la ikke merke til noe sure miner for at de lagde litt kø.

De hadde flere stopper nedover landet, for å snakke med lokale folk som stod klare og ventet. Mandag var siste stopp Skarnes ved Slobrua.

Tirsdag gikk turen inn til Stortinget for å aksjonere. De 10 traktorene som hadde kommet fra hvert sitt fylke samlet seg på Landbrukets hus og kjørte i kortesje til Stortinget. Der fikk de pratet med stortingspolitikerne Jonas Gahr Støre, Jenny Klinge og Steinar Reiten, aviser og media som hadde møtt opp, og de presentert seg på scenen.

– Veldig spennende for to heimføinger som ikke er vant til sånt, sier Ingeborg.

Stortingsrepresentant Jenny Klinge tok selfie med representantene fra hjemfylket.
I samtale med leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre.
Ingeborg og Tor Olav sammen med leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes.
Foran Stortinget.

Fint å kjenne på samholdet

Etter rundt 18 timer i traktor og 500 km, konkluderer de med at det absolutt var verdt turen for å kjempe bøndenes sak. Turen gikk fort, da det var så mye som skjedde underveis.

– Det var flott å kjenne på samholdet fra bygdene nedover og folket på gatene i Oslo! Man blir veldig stolt av å høre til i landbruksnæringa, sier Ingeborg.

Traktoren og hengeren ble sendt med lastebil tilbake til Felleskjøpet i Åndalsnes. Tor Olav tar toget dit og kjører traktoren hjem til Vistdal onsdag, mens Ingeborg, som er veterinærstudent, blir igjen for å ha skole på Ås.

Powered by Labrador CMS