Midtsommar i Surnadal: Bøfjorden sjøbruksmuseum opnar for sesongen

Mann sitter ved bord
Bernt Bøe kåserer om Bygdevangen og historielaget

30 år med åpent museum

Søndag åpnet sjøbruksmuseet dørene for årets sesong, og man skal holde det gående på søndager helt frem til 8.september, hver gang med spennende kulturinnslag som «Dagens Tema», ofte om ramsalt nordmørsk sjøkultur

Publisert Sist oppdatert

Første søndag med åpent museum i år 

 På Sjøbruksmuseet er det gratis inngang med høve til å kjøpe lodd, historiske skrifter, medlemskort for å støtte arbeidet, kaffe og av og til middag slik som i dag. Det anbefales å kjøpe bladet «Teft og tykkje», med mange nordmørske ord og uttrykk. En del folk hadde tatt turen til Bøfjorden, for å høre på kåseriet til Bernt Bøe, som denne søndagen var et lysbildekåseri om museets historie, opprinnelig ungdomshuset Bygdevangen, som i år fyller 90 år, og litt om Bøfjorden historielags drift her i huset, som strekker seg fra året 1995 og til i dag. Her på sjøbruksmuseet i Bøfjorden, som denne dagen stråler i flott sommervær, kunne man også få servert sodd med påsmurte loffskiver og saft som tilbehør, noe som smakte fortreffelig. Kaffe og kaker kunne man også få kjøpt.

Gunnhild Vetleseter Bøe og Kirsten Bøe står for serveringen

 

Skipsklokken ringer seks glass og kåseriet starter 

Bernt startet med å opplyse om at Gunnhild, som nå slo seks glass(slag) på skipsklokken, så var det samme tidsangivelsen som klokken tre om bord på en båt.

Gunnhild har slått seks glass på skipsklokken

 Dette lokalet som vi nå sitter i, er det opprinnelige ungdomshuset Bygdevangen, som i år fyller nitti år,  kunne Bernt fortelle. Så fikk vi et tilbakeblikk fra den tiden huset ble benyttet til blant annet danselokale, aktivitetsarena og ikke minst kinolokale. Her arrangerte man blant annet sangerstevner, ulike lag i bygda hadde sine tilstelninger her, og fra 1995 har Bøfjorden Historielag drevet sjøbruksmuseum her. Behovet for å ta vare på tradisjoner om skipsfart og fiske var stort, og museet har fylt et tomrom i lokalkulturen, forteller Bernt. 

Lysbildekåseriet starter og nedenfor viser vi et utdrag av bildene.

Fiskarkråa - med vadbein, øsekar blant annet
Bygdevangen slik huset stod da historielaget tok over huset i 1995
Bygdevangen slik den står i dag
Bøfjord(en) songlag fra 1944Bøfjord(en) songlag fra 1944
Bøfjorden songlag og Tordenskjold songlag
Bøfjord(en) mannskor
Båten
Modellskuter
Bygdekino
Statsraad Riddervolds forlis
Todalinger på besøk

Saabmotoren er et hyggelig innslag

 Hver museumsdag startes Saabmotoren utenfor inngangen, som tøffer og går mens museet er åpent. Primus motor for dette er «maskinist» Anders Vaagland, som pleier Saaben med faginnsikt og omhu. I dag fikk han hjelp av Inge Dønheim. 

Anders Vaagland og Inge Dønheim ved Saabmotoren
Som vanlig lydhøre publikummere tilstede

Takk for god mat og historisk påfyll!

Powered by Labrador CMS