Fra venstre: Håkon Fredriksen, Nina Torvik, Monica Moen Kvendset, Solvieg Haglund, Karin Aasbø og Elisabeth Mo
Fra venstre: Håkon Fredriksen, Nina Torvik, Monica Moen Kvendset, Solvieg Haglund, Karin Aasbø og Elisabeth Mo

-Nyttig nettverk for småprodusenter

Gjennom nettverket Den Gode Maten kan småskalaprodusenter lære av hverandre og utveksle erfaringer og felles inspirasjon. Nettverket er også arrangør for den lokale Reko-ringen. Også i år er de glade for å ha fått midler fra SuSu.

Publisert Sist oppdatert

- Det er viktig for mindre bedrifter innen lokalmat å kunne møtes, for å dele og lære av hverandre og erfaringsutveksling – og da er Den Gode Maten viktig. Mange bekker små gjør en stor å, sier Solveig Haglund, driver av bedriften Oppistua Øye.

Bedriftsnettverket Den Gode Maten har som formål å legge til rette for utvikling av enkeltbedrifter alene og/eller i fellesskap med andre bedrifter. Nettverket skal være en møteplass for erfaringsutveksling, bedrift-, produkt og kompetanseutvikling.

Nettverket er også en viktig arena for de som er nyetablerte. Haglund mener det er mange som ikke hadde startet opp om det ikke hadde hatt nettverket å støtte seg på. Den gode maten har også som mål å være et nettverk som fange opp nye initiativ og aktører

Næringsutviklingsselskapet Innveno eier hovedparten av aksjene i Den Gode Maten, resten av aksjene er eid av en rekke småskalaprodusenter.

- Jeg mener Den Gode Maten er et positivt tilskudd til lokalmat-bedriftene i Surnadal, og de som etablerer ny bedrift er hjertelig velkommen til bli med i nettverket, sier påtroppende leder i Innveno, Håkon Fredriksen. Vi synes vi ser at det er mange som har hatt nytte av å delta i møtene, spesielt de som er nyetablerte som kan lære av de mer etablerte. Det er også synergier den andre veien da det ofte er fint med nyetablerte bedrifter som kommer inn med nye ideer og tanker om hvordan de ønsker å utvikle sin egen bedrift.

Glade for støtten

Haglund mener at småprodusentene er viktig også for turistnæringen i bygda. Turister er ofte interessert i lokal mat og lokale tradisjoner.

-Vi har også som mål å posisjonere oss for å ta imot gjester som kommer til Surnadal, enten kort- eller mer langveisfra. Vi vil gi gode opplevelser og ikke minst den gode maten. Om vi kan bidra til at noen er en dag mer i bygda, eller bare noen få timer, vil dette generere penger også til resten av næringslivet, sier Solveig Haglund.

I år fikk den gode maten støtte fra det kommunale fellesskapet for næringsarbeid i Surnadal og Sunndal (SuSu)

-Vi veldig glad for støtten fra SuSu. Surnadal trenger flere positive initiativ rundt lokalmat og reiseliv framover. Da er det viktig å bygge opp om disse initiativene. Det å få støtte slik at nettverket blir vedlikeholdt og hele tiden kan ha noe trøkk på utvikling, er supert, sier Haglund.

Fornøyde Reko-brukere

Et av tiltakene den Gode Maten er involvert i, er den lokale Reko-ringen. Flere fra Den Gode Maten er med og administrerer Reko-ringen i Surnadal.

Reko-ringen i Surnadal ble etablert i samarbeid mellom Surnadal småbrukerlag, Surnadal kommune og Den Gode Maten. Den er drevet på frivillig basis gjennom en administrativ gruppe.

I Reko-ringen annonserer lokalprodusenter varene sine på Reko-ringens facebookgruppe, folk bestiller i kommentarfeltet, og produsentene pakker varene klart til utlevering. Utlevering foregår på et bestemt tidspunkt og på en bestemt plass. I Surnadal er det nå plassen framom kommunehuset som er stedet for Reko-utlevering. Da står de ulike produsentene der en time, og kundene henter varene i løpet av den timen.

Torsdag kveld fra 16 til 17 var det klart for nok en rekoutlevering foran kommunehuset på Skei. Kundene strømmer til de ulike bilene. Selgerne er fornøyd med opplegget.

Helge Nilsen Wesche (t. h.) handler med Olaug Kvendset og Anders Gjeldnes ved Todalen Meieri på Reko-ringen
Helge Nilsen Wesche (t. h.) handler med Olaug Kvendset og Anders Gjeldnes ved Todalen Meieri på Reko-ringen
Helga Bele fra Bele Jostua
Helga Bele fra Bele Jostua

-Her har vi mulighet til å selge varene våre uten mellomledd, og vi kommer direkte i kontakt med kundene, sier Olaug Kvendset og Anders Gjeldnes ved Todalen Meieri. Vi er en ganske nyetablert bedrift, og dette betyr mye for oss. Her får vi også mulighet til å teste ut de ulike produktene på markedet, dermed ser vi hvilke varer det er etterspørsel etter.

Også Helga Bele ved Bele Jostua er fornøyd med Reko-ringen. Hun selger kjøtt fra urfe.

-Dette er en super måte å få solgt varene våre på uten fordyrende mellomledd. Det kommer både oss og kundene til gode, sier hun.

Powered by Labrador CMS