Asbjørn Saltrø, her fra kontoret julaften formiddag.
Asbjørn Saltrø, her fra kontoret julaften formiddag.

Jul på Nordsjøen

Julefreden har senket seg over dalføret, og de fleste av oss har både små og store planer for de kommende juledagene. Men noen må også holde hjulene i gang. Asbjørn Saltrø fra Surnadal er i jula på jobb på Nordsjøen, hvor han skal tilbringe store deler av høytiden i år.

Publisert Sist oppdatert

Oljeplattformen Visund A i Nordsjøen, ligger et sted mellom Florø og Bergen. Ca. 140 personer bemanner plattformen til enhver tid, både natt og dag. Asbjørn arbeider som vedlikeholdsleder for boring, ansatt gjennom Archer.

Visund A
Visund A

Turnusarbeidet gjør at Asbjørn enkelte år må tilbringe hele eller deler av julehelgen på plattformen. Turnusplanen blir gjort kjent minst ett år i forkant, så både Asbjørn og familien har hatt god tid til å forberede seg på at han ikke er hjemme denne jula.

I år reiste han ut den 15. desember, og skal være ute til den 29. desember. Dermed ble både mye av førjulstiden og den kommende romjula tilbragt på riggen.

- Det er marginale forskjeller mellom hverdag og jul når det gjelder arbeidsmengde her ute. Arbeidet går sin gang om det er høytid eller hverdag, forteller han.

I år vil også store deler av romjula falle på «svarte dager», dermed blir nok årets romjul tilnærmet lik en «normaluke».

Alternativ jul

Asbjørn forteller at han og familien hadde en mindre julefeiring med julemiddag like før han dro, men takket være ny teknologi får han også være med på selve julaften hjemme, via Teams.

- Det blir stas å få være med familien via videolink. Da barna var små var den eneste måten å holde kontakten på gjennom lange telefonsamtaler i løpet av jula. Jeg skulle ønske vi hadde dagens muligheter den gangen, forteller han.

De tre voksne barna er alle hjemme i julen sammen med mor, Marit. Likevel synes Asbjørn at det er leit å ikke få feire jul sammen med sine.

- Heldigvis er alle fremdeles hjemme i Buhagen når jeg kommer hjem, så får de se på mens jeg åpner pakkene mine, ler han.

Vi kontaktet Asbjørn via Teams, hvor han fint klarte å kombinere både intervju og arbeidsrelaterte henvendelser fra kollegaer.
Vi kontaktet Asbjørn via Teams, hvor han fint klarte å kombinere både intervju og arbeidsrelaterte henvendelser fra kollegaer.

Julefeiring og juletradisjoner

Selv om det er samme arbeidsmengde gjennom høytiden, er det ikke slik at julen ikke markeres ombord på plattformen. Også her er det julestemning og juletradisjoner.

- Vi har god tilgang på pepperkaker, Kong Haakon, og Twist. Vi har selvsagt også juletre og det er pyntet med diverse julepynt rundt omkring, forteller Asbjørn.

«Mandel i grøten» og julelotteri blir gjennomført hele adventstiden, hvor de hver dag har sjansen til å vinne premier.

- Har du vunnet noe enda?

- Neida, ikke snakk om.

Ikke minst er julemiddagen et høydepunkt. Her står dyktige kokker på for å lage både juletorsk, ribbe og pinnekjøtt. Plattformsjefen bruker som regel å holde juletale under den store fellesmiddagen.

I år blir dette litt annerledes.

- Koronasituasjonen fører til at vi må oppholde oss i kohorter på 6-7 stk., så julemiddagen blir ikke i år en like stor happening som den bruker å være, sier han.

Hilser fra havet

Asbjørn ønsker ellers å hilse til kjente og kjære, ikke minst til familien, og ønsker alle en riktig god jul.

- Husk å feir med måte, legger han til med et smil.

Powered by Labrador CMS