Firdauce, Gerald og Sofia sover i restauranten i natt

Familien Grewe søker ly i restauranten for natten

Publisert Sist oppdatert

Det har vært et hektisk døgn for ekteparet Gerald og Firdauce Grewe som driver Surnadal camping Brekkøya. Ekstremværet «Gyda» medførte at Surna gikk over sine bredder, og utover torsdag formiddag var store deler av campingplassen under vann.

-Det er det verste jeg har sett. Det er trist og tragisk, og utrolig vanskelig å være maktesløs mot de store naturkreftene. Jeg kan bare se på at vannet gjør store skader, sier Gerald.

Flere campingvogner stod i fare for å drive nedover Surna

I løpet av ettermiddagen og kvelden var det en reell fare for at flere vogner kunne løsne og drive nedover Surna.

- Jeg fryktet at fire vogner med spikertelt skulle flyte avgårde. En stor platting løsnet og fløt mange meter nedover elva før jeg fikk tak i den. Det er store krefter i sving, sier Grewe.

Driverne av campingplassen har en lukket facebookgruppe for sine faste gjester. Der har de informert eierne av campingvognene med jevne mellomrom gjennom hele dagen.

- Det setter de pris på. De vet at vi gjør vårt beste for å berge det som berges kan, sier Gerald.

Flere campingvogner stod i fare for å drive nedover Surna

Evakuerte fra boligen sin

Familien Grewe bor i et bolighus tilknyttet campingplassen. Den ellers så idylliske plasseringen ved elvebredden, opplevdes plutselig som utrygg. Torsdag ettermiddag steg elva mye på kort tid, og etter hvert stod også boligen til familien Grewe under vann.

- Det var ikke lenger trygt å være hjemme. Det var ubehagelig for alle tre, så da flyttet vi like godt inn i restauranten, sier Gerald.

Datteren Sofia på 7 år har laget en koselig soveplass på gulvet foran storskjermen.

- Kanskje jeg får spille Nintendo før jeg skal sove. Jeg tror vi får det koselig i natt, sier hun.

Surnadal camping Brekkøya torsdag kveld

Sent torsdag kveld har elva sunket noe, og flomtoppen skal være nådd.

- Dette er den åttende flommen vi opplever på de fire årene vi har bodd i Surnadal. Det er i det meste laget. Dagens flom er utvilsomt den verste, og kanskje den verste i campingplassens historie. Nå håper og tror jeg at uværet er over for denne gang. Jeg tror faktisk jeg får sove litt i natt, sier Gerald.

Gerald og Firdauce holder motet oppe, og velger å se fremover.

- I kveld kom omsider gledelige meldinger fra regjeringen omkring koronasituasjonen. Det trengte vi virkelig. Den siste tida har vært preget av stengt campingplass og restaurant, 300 avbestillinger i julebordsesongen og skyhøye strømregninger. Det har vært tungt, sier de.

Fra neste helg er det håp om at restauranten kan åpne igjen.

- Det er det vi jobber mot. Vi gleder oss veldig til å komme i gang igjen. Nå vil vi bytte ut store strømmer med vann, med store strømmer med folk, smiler Gerald.

Gerald Grewe hadde lite å stille opp med mot naturkreftene
Vannet steg raskt opp mot boligen til familien Grewe. Firmabilen ville ikke starte torsdag morgen, og ble etter hvert tatt av flommen.
Powered by Labrador CMS