Sturla Holm Lægreid nyter ferien på hytta i Surnadal
Sturla Holm Lægreid nyter ferien på hytta i Surnadal

VM-kongen Sturla Holm Lægreid lader batteriene i familiehytta på Årnes

Publisert Sist oppdatert

Skiskytteren fra Bærum debuterte med et brak i verdenscupen i vinter. Debutsesongen på elitenivå endte med 2. plass i verdenscupen, kun slått av Johannes Thingnes Bøe. I VM i Pokljuka i Slovenia endte han opp med hele fire gullmedaljer – deriblant to individuelle gull på normaldistanse og fellesstart. Dette gjorde han til mesterskapets mestvinnende mannlige utøver.

Etter denne bragden ble Holm Lægreid med rette omtalt som VM-konge, og 24-åringen er spådd en stor karriere i skisporet. Kommende sesong er OL i Beijing det store målet, men før sesongoppkjøringen starter for fullt lader han opp batteriene på hytta på Årnes i Surnadal.

Hytteperlen til familien Lægreid ligger idyllisk til i sjøkanten på Kjergroneset. For å finne ut hvorfor familien havnet i Surnadal, må vi helt tilbake til 2. verdenskrig.

Sturlas oldefar, Torgils Lægreid, bodde i Kristiansund da krigen brøt ut, men han og familien måtte flytte ut av byen som følge av brannen som oppstod etter bombingen.

Familien endte opp på Skei i Surnadal, hvor Torgils jobbet som veterinær i mange år. Mot slutten av 60-tallet bygde Torgils sønner, Per og Leif Lægreid, hytte på Kjergroneset på Årnes. Hytta er fortsatt flittig i bruk av familiene til Per og Leif, deriblant av Per sitt barnebarn - verdensmester Sturla Holm Lægreid.

- Helt siden jeg var liten har det vært en tradisjon å tilbringe tre uker i Surnadal hver sommer. Nå er det litt vanskelig å være her så lenge, men noen dager tar jeg meg tid til. Nå har jeg kost meg her en liten uke, og har hatt noen fine dager, sier Holm Lægreid.

Verdensmesteren fra Bærum ligger ikke på latsiden selv om det er ferie.

- Det er fine treningsforhold her, så jeg får meg noen gode økter. Jeg går på rulleski, løper, driver med kajakkpadling og svømming. I dag gjennomførte jeg en intervalløkt opp Nordmarksveien, så jeg får fin variasjon i treningen. Jeg har testet ut skyteanlegget på Nordmarka, men det har nok ikke vært i bruk på en god stund. Det var rett og slett gjengrodd, smiler han.

Uvirkelig debutsesong

Uansett skyteforhold - Sturla liker seg svært godt i Vårsøgbygda på Nordmøre.

- Jeg kommer ikke hit for å skyte. Jeg kommer for å nyte det gode livet på hytta, fiske og kose meg. En fin kombinasjon av å koble helt ut og trene godt, sier han.

Allsidighet er en faktor Holm Lægreid ser på som svært viktig.

- Som liten gutt likte jeg veldig godt å være i aktivitet, og i tillegg til skiskyting drev jeg med både fotball, bandy og taekwon-do. Det var ikke før jeg var 16 år at jeg satset for fullt på skiskyting. Å oppleve gleden ved allsidighet, og ikke minst beholde lek og moro i idretten lengst mulig er utrolig viktig, sier han.

Mandag satte han kursen mot Lillehammer, hvor han for tiden er bosatt. Da er det full fokus mot sesongoppkjøring.

- Vi skal delta i Blinkfestivalen i Sandnes og Gjesdal i starten av august. Videre blir det treningssamling i høyden i Østerrike. Nå blir det fullt kjør fremover med tettpakket program helt frem til verdenscupåpningen i november. Vi får en uke fri i løpet av sommeren, og den brukte jeg på beste måte her i Surnadal, smiler han.

Holm Lægreid forteller at han fortsatt synes det er uvirkelig å tenke tilbake på den elleville debutsesongen han nettopp har lagt bak seg.

- Det er helt utrolig å tenke på hva jeg har oppnådd. 2. plass i verdenscupen med syv enkeltseire og fire VM-gull er mer enn mange opplever gjennom en hel karriere. Men for meg er dette bare starten. Jeg har som mål å fortsette å trene og forbedre meg, og bli enda bedre enn i fjor. Som skiskytter blir du aldri utlært - det er alltid noe som kan gjøres bedre, sier han.

Sturla og Luna nyter det gode liv i Surnadal
Sturla og Luna nyter det gode liv i Surnadal

Drømmen om OL

Vinterens store mål for Holm Lægreid er OL i Beijing. Med kun fire ledige plasser, er nåløyet trangt.

- Det å bli en del av OL-troppen er tøft nok i seg selv. Det er mange gode norske skiskyttere som har samme mål som meg. Det er kun fire som får gå, så det blir kamp om plassene. Klarer jeg å holde meg frisk og skadefri skal jeg ha en god sjanse. Jeg skal trene målrettet mot OL, og krysse fingrene for at det går min vei, sier han.

Skulle drømmen gå i oppfyllelse, vil Sturla ta godt vare på øyeblikket.

- Får du tildelt en plass i OL som norsk utøver, betyr det at du er god nok til å kjempe om medaljer. Jeg tror det er viktig å ta seg tid til å nyte opplevelsen, senke skuldrene og kose seg. Da er du til stede på en helt annen måte, og lever ikke bare i din egen lille boble. Jeg tenkte på denne måten i VM, og det fungerte jo fint, smiler Holm Lægreid.

Sturla sier han har taklet koronapandemien bra, og at det faktisk har hatt sine fordeler.

- På mange måter har koronaen bidratt til at det ble en behagelig førstesesong for meg, med vesentlig færre reisedøgn og mindre pågang fra media. Men jeg gleder meg selvsagt til at pandemien er over, og at hverdagen blir normal igjen. Vi testet oss hver tredje dag gjennom hele vinteren, så neseborene har fått kjørt seg, ler han.

Holm Lægreid har fått første dose med vaksine, og ser frem til å bli fullvaksinert.

- Det skal bli godt å slippe å bekymre seg så mye for å bli smittet, men jeg kommer nok fortsatt til å holde avstand og ta nødvendige forhåndsregler. Hvis du som toppidrettsutøver blir syk av viruset og får bivirkninger, kan i verste fall karrieren være over, sier han.

Hyggelige fans

Etter VM-suksessen har Sturla merket en betydelig økning i antall henvendelser fra media og fans.

- Tidligere har ikke journalistene hatt særlig interesse for meg, men det snudde i vinter. Jeg ser også at antall følgereInstagramkontoen min har vokst betraktelig. Å håndtere sosiale medier har blitt en del av toppidrettstilværelsen, og har blant annet betydning med tanke på sponsorer. Jeg publiserer det jeg synes er gøy og spennende, og passer på å bruke akkurat passelig med energi på det. Fansen min er veldig hyggelige, og jeg setter stor pris på alle som støtter meg, sier han.

Du får gå i fred på butikkene på Skei?

- Haha, ja. Jeg tror du må ha veldig god greie på skiskyting for å vite hvordan jeg ser ut. Da er det nok litt annerledes med brødrene Tarjei og Johannes Bøe. Men hvem vet, dersom ting klaffer i fremtiden blir jeg kanskje gjenkjent på butikken en dag, ler han.

Holm Lægreid er nå toppidrettsutøver på fulltid, men har reservert studieplass på NTNU i Trondheim.

- Jeg har studieplassen i tilfelle det skulle skje noe med meg som gjør at jeg ikke kan drive med toppidrett på heltid. Da kan jeg ta noen fag innen nanoteknologi, som er et studium jeg har lyst til å fullføre på sikt. Det er krevende, så akkurat nå har jeg satt det på vent. Jeg liker godt fag som fysikk, matematikk og biologi, så nanoteknologi er helt klart et studium som passer meg fint.

Holm Lægreid er over gjennomsnittlig smart, og gikk ut av videregående skole med utrolige 23 seksere på vitnemålet.

- Jeg er ikke nødvendigvis superglup, men nysgjerrig og veldig lærevillig. Jeg tar ting fort, og er oppriktig interessert. Da kommer du langt. Dette er egenskaper jeg får god bruk for i skiskyting. Jeg er alltid mottakelig for tips og råd, og ønsker alltid å bli bedre. Jeg suger til meg kunnskap, sier han.

- Er du den smarteste på landslaget?

- Haha, ja. I følge de andre så er jeg nok det, ler han.

Pappa Tor Lægreid er en viktig støttespiller for Sturla
Pappa Tor Lægreid er en viktig støttespiller for Sturla

Ønsker å vise frem ferieparadiset til Chloe

I fjor høst traff Holm Lægreid blink også på kjærlighetsfronten, da han fant tonen med den amerikanske skiskytteren Chloe Levins (23).

- Vi har det veldig fint, men koronaen har gjort det vanskelig for oss å treffe hverandre så ofte som vi ønsker. Vi fikk seks dager sammen under et treningsopphold i Italia i starten av juli. Da har vi ikke sett hverandre på tre måneder, og vi vet ikke når vi sees igjen neste gang. Det må vi bare leve med, og forsøke å gjøre det beste ut av situasjonen. Hun er også toppidrettsutøver, og vi forstår derfor godt hverandres hverdag. Jeg er på mange måter gift med sporten, og det har hun forståelse for. Men jeg hadde selvsagt aller helst ønske at hun var her sammen med meg, sier Holm Lægreid.

Sturla drømmer om å kunne vise Chloe hytteparadiset på Årnes.

- Det håper jeg virkelig jeg får muligheten til en gang. Jeg vil veldig gjerne vise frem flotte Surnadal. Kanskje noen kan freshe” opp skytebanen på Nordmarka også, så kan vi tilbringe enda mer tid her, smiler den firedoble verdensmesteren.

Powered by Labrador CMS