SpareBank1 SMN og Surnadal sanitetsforening

"Sammen får vi ting til å skje". Brit Moen, Helga Krangnes, Reidun Nerland, Berit Skralthaug, Unni Merete Bævre, Elinor Bolme og Ella Bolme ordnet matposer til tjue enkeltpersoner og fire familier tirsdag ettermiddag.

Gir til dem som trenger det mest

Publisert Sist oppdatert

En del av overskuddet gir banken tilbake til lokalsamfunnet. Da er det naturlig for Berit å gi penger til julemat til de som trenger det mest. Sparebank1 SMN gav derfor 25.000 kroner til Surnadal sanitetsforening for å handle inn julematposer.

Med ønske om en fin jul

Mye har gått opp i pris. Banksjef Berit forteller om renter som nesten har tredoblet, matpriser som har økt med 12 prosent på étt år og strømprisene. Det merkes.

Hun ønsker å gi tilbake til de som trenger det mest, så alle kan få en fin jul.

Banken finansierer og saniteten organiserer

Banksjefen spurte Elinor om sanitetsforeningen kunne hjelpe til i arbeidet med å finne ut hvem gavene skulle gis til og å få gavene ut til de.

-Dette er jo litt mottoet vårt: "Sammen får vi ting til å skje". Vi går sammen og får til noe kjempebra, smiler Berit, og fortsetter:

-Utfordringen var å finne ut hvem som trenger det mest.

Personvern er en utfordring i denne sammenhengen. Elinor kontaktet kommunen, og fikk et par samarbeidspartnere der.

Innhandling

På Luciadagen fór Berit og seks sanitetsdamer og handlet inn masse varer. De fordelte seg på to butikker; Kiwi og Europris. Etterpå møttes de alle på Sparebank 1 SMN hvor alle de syv damene svingte seg irundt og ordnet juleposene klare for henting.

Til slutt skulle alt til Kiwi for lagring til neste dag der de hentes for å gis videre. 24 julematposer; 20 av de skal til psykisk helsevern og fire går til familier gjennom barnevernstjenesten.

Innsamling

Sanitetsforeningen hjelper ofte til med ulike innsamlinger, og har fått et veldig bra rykte om at de får formidlet godt hva det er behov for og får det ut til de som trenger det.

-Folk sier til oss at de vil støtte oss fordi de da vet det går til et lokalt formål, til mennesker i bygda, smiler en av sanitetskvinnene.

De forteller at det er kommet inn veldig mye av forskjellig strikkevarer fra rundt om i hele kommunen, og at givergleden er stor i Surnadal.

-Vi rekker ikke å strikke selv, men vi samler inn og bringer det videre, smiler Elinor.

-Vi er gått tom for ullsokker i store størrelser, så det er bare å sette seg og strikke ullsokker igjen for den som ønsker det, smiler en av de andre sanitetsdamene.

Omsorg i nærmiljøet

Elinor forteller at de i saniteten synes bankens gave er veldig bra. Omsorg i nærmiljøet er det de driver med sammen med veldig mange andre.

I denne innsamlingen har Elinor samarbeidet med psykiatrien og barnevernet. De har gitt tilbakemelding på hvor mange som skal få julematposer, og hvor gamle barna er og hvilket kjønn de er. Noe mer trenger ikke sanitetsdamene å vite for å skaffe varer som passer de enkelte.

Utvidede julematposer

Tirsdag kveld ble det ordnet 24 store juleposer - utvidede julematposer, som de kalte dem. Oppi dem kunne man se både hjemmestrikkede sokker, hverdagsmat, sjokolade, potetgull og juleartikler som lys, servietter og julehefter.

I tillegg har det kommet inn julegaveønsker til barna. Kanskje er det noe ekstra i posen?

Drag row
Helga og Unni Merete pakker julegaver til barna.
Unni Merete og Helga leser opp kjønn og alder på barna, og Elinor plasserer riktig pakke i riktig pose.
24 store juleposer er pakket og klar.
Representanter fra Rus og psykiatrisk helsevern i kommunen, Kristn Børset og Linda Margareth Øye, henter "sine 20 julepakker".
Powered by Labrador CMS