Petter Forberg har klart å komme seg ut av rusproblemene
Petter Forberg har klart å komme seg ut av rusproblemene

- Jeg har aldri møtt en person som har klart å slutte med rus alene

Publisert Sist oppdatert

Petter Forberg (31) fra Surnadal har i mange år misbrukt rusmidler. Nå er det åtte år siden han avsluttet rusbehandlingen, og han ønsker å dele sine erfaringer i håp om at flere får hjelp før det er for sent.

Sent torsdag kveld delte han følgende innlegg på sin Facebookprofil:

Ruser din ungdom seg?

I det siste har jeg lest saker i landets større aviser om hvordan ungdom, og vil nesten si barn, har begynt å eksperimentere og ruse seg på MDMA (Ecstasy) her på Nordmøre.

I byer som ligger et steinkast unna Surnadal, som Molde og Kristiansund, rapporteres det om bruk av tyngre rusmidler blant ungdom. Byer som var sentrale i tilgang på rusmidler da jeg var ungdom og begynte min karriere i rusmiljøet.

Det er vel naivt å tro at det som gjaldt for 15 år siden ikke gjelder i dag. Med det i bakhodet, har jeg ventet på at noen hadde delt eller skrevet noe om kjennetegn man kan se etter hos sin ungdom, eller noen form for opplysning rundt disse stoffene. Men det har vært stille.

Derfor tenkte jeg at jeg får skrive noen ord, om hvordan det var for meg og hva jeg har sett hos mine venner da jeg begynte.

Først vil jeg si at det å snakke åpent med din ungdom om rus er viktig. Ikke gjør det til noe tabu, som igjen gjør at de ikke kan komme til deg om de skulle ha behov for å snakke om det. Jo tidligere det blir oppdaget, jo raskere kan man få hjelp om man har et rusproblem. Heldigvis så er det kun en fase for de fleste som eksperimenterer med rus. Men ikke overse det av den grunn, det er i alle fall ikke en risk jeg ville tatt.

Tegn du må være obs på

Det er vanskelig å gi en fasit på dette, da det varierer veldig fra stoff til stoff og person til person, men ting som rask vektnedgang, forandring av kroppslukt, adferd og økonomi, som plutselig veldig lite eller veldig mye penger, er vel en grei plass å begynne.

Brente sakser, brusflaske med brent hull, endestykke på hageslange eller andre rør, rister fra kranen i vasken, koppnøkler som er brent og bruk av aluminiumsfolie er en klassikker hos ungdom som har begynt å eksperimentere med hasj\cannabis\marihuana (som er det samme).

Speil, barberblad og klipsposer er utstyr som brukes blant de som bruker amfetamin.

Hasj har også en veldig egen lukt som er lett å kjenne igjen. Det lukter kraftig, men også enkelt å skjule om man har foreldre som selv røyker tobakk. Jeg husker at mange ble plutselig veldig interessert i å brenne røkelse på rommet…

Ungdom som prøver cannabis for første gang kan ofte oppleve hjertebank, svetting, ubehag og angst om de har inntatt for mye. Episoder som kan gjøre at man ber de man sitter sammen med om å ringe ambulanse, eller oppsøker legevakt. Du opplever angst for at man har trøbbel med hjerte eller pusten, og det kan føles som man besvimer.

Har din ungdom hatt en slik episode, uten at de har hatt lignende trøbbel med hjerte og pust før, og ikke fått påvist noe hos lege, ville jeg tatt prat med de om rus.

Veldig få begynner å eksperimentere med ulovlige rusmidler uten å ha eksperimentert med alkohol og\eller tobakk først. Jeg vil si at av alle de jeg vokste opp med, så var det nesten utelukkende ungdom som allerede hadde begynt å gå på fest eller som røykte, som også bryter terskelen med å prøve ulovlige rusmidler.

Ting som røde øyne, eller veldig små (opiater) eller veldig store(amfetamin) pupiller som ikke reagerer på lys, er tegn som man ikke klarer å bortforklare, med mindre din ungdom går på medisiner som også gir disse symptomene.

Vanskeligere er det med Benzodiasepiner (nerve- og sovetabletter). Det lukter ikke og man trenger ikke en haug av brukerutstyr for å innta det. Men for å beskrive tablettrus, så sier man at det er som om en person har drukket alkohol uten at det lukter alkohol av han/hun.

De ulike stoffene

Amfetamin/speed, kommer som oftest i form av et hvitt pulver. Pulveret kan variere i farge og konsistens. Det har en sterk særegen lukt som lukter blomster. Finner du en tom klipspose med spor av pulver, som lukter som om du hadde stukket hodet inn i en blomsterbutikk, så er det amfetamin.

ADHD-medisin som Ritalin og Concerta er også medisiner som virker som amfetamin. Disse lukter ikke, men vil gi samme symptomer som amfetamin. Symptomer som store pupiller, vanskelig eller umulig å få sove, vanskelig å spise - noe som gjør at man raskt går ned i vekt.

Selv gikk jeg fra 85 kg ned til rundt 60 kg bare i løpet av en sommer. Er det snakk om injisering, så vil beger som for eksempel eggeglass med spor av pulver og en bomullsdott være noe man kan se etter, samt sprøyter.

Opiater er stoff som morfin, heroin, kodein osv. Medisiner man får som smertelindring og som finnes i hostesaft som Cosylan, og i tabletter som Paralgin Forte. Dette er stoff som kan komme i alt fra flytende, pulver og tablettform. Det gir små pupiller og lukter ikke. Heroin lukter om man røyker det, og det avgir en strek kjemisk lukt. Det røykes på sølvpapir. I motsetning til cannabis, så har man en stor flate som lar Heroinet renne frem og tilbake på, mens man brenner det på undersiden. Opiater gjør folk sløv og søvnig. Man kan oppleve at en peron sovner bokstavelig talt der man står. Man kan sniffe, røyke, svelge og injisere opiater. Skulle det være snakk om injisering, så vil sprøyter og skjeer som er brent under, og bomullsdotter som ligger rundt omkring, være en indikator på det.

MDMA og Ecstasy er ganske likt amfetamin. Det kan sniffes i nesen som pulver, eller det kommer i pilleform som svelges. Tablettene har ofte skarpe farger og motiver som bilmerker, Superman, Batman og andre kjente merker som for eksempel fra klær. Det gir store pupiller og en enorm gledesfølelse som igjen kan gi depresjon i flere dager. Dette blir også verre om det brukes hyppig.

Syntetiske stoff og motedop er noe man hører mye om for tiden. Det bestilles på nett og kommer rett i postkassen. Det lukter ikke og kan komme i alle slags former. Dette er stoff som man ikke vet hva inneholder. Det er laget for å etterligne de gamle typene som er nevnt over her. Det kan være ekstremt potent og farlig. Jeg vil faktisk dra den så langt å si at det er å foretrekke at en bruker de gamle vanlige stoffene, fremfor disse nye superdopene. De gamle kjenningene som heroin, har man faktisk motgift mot og kan reversere en overdose.

Man vet hva man skal gjøre og ikke gjøre, og hvordan det fungerer og senskader. Dette har vi ikke peiling på når det kommer til disse nye syntetiske rusmidlene som skal etterligne MDMA, Kokain, cannabis, opiater osv.

Nettverket betyr alt

Rus og nettverk går ofte hånd i hånd. Man trenger ikke slite for å begynne med rus. Venner som påvirker, kjedsomhet og nysgjerrighet er også faktorer som spiller inn. Om en ungdom omgås andre som ruser seg, er sjansen veldig stor for at den ungdommen også gjør det. I miljøet jeg var i, hendte det at man traff folk som ikke brukte ulovlige rusmidler. Men det er svært sjeldent, og de dropper ofte raskt ut av kretsen.

Jeg fordømmer ikke noen som bruker verken lovlige eller ulovlige rusmidler. Jeg tar heller ikke stilling til om et stoff burde vært lovlig eller ei, eller om hvorvidt det er farlig eller ikke.

Jeg skriver dette til foreldre slik at de kan oppdage rusbruk før det er et altoppslukende problem. Jo tidligere man snakker om det og tar tak i det, jo lettere er det å komme seg ut av.

Jeg sier ikke at det ene er verre eller bedre enn det andre. For et rusproblem er et problem, uansett om det er alkohol, cannabis eller heroin. Det blir altoppslukende, og det splitter og sliter ut familier.

For min del har det av og til vært nok å sette seg ned å ta en samtale for å innrømme rusbruk, andre ganger har jeg blitt overasket med urinprøver. Prøver kan man få kjøpt på apoteket\nett for en billig penge, og man kan teste hjemme. Dette er kun en opplysning, og jeg anbefaler verken det ene aller det andre. Det kommer an på situasjonen, person, tillit osv.

Dette skrivet inneholder bare er kort oppsummering av noen få stoff. Ved mistanke vil jeg anbefale å søke opp og lese hva fagfolk skriver og lese om hvordan de forskjellige stoffene fungerer. Jeg har bare nevnt i farten det jeg føler er viktig for å opplyse. Jeg er for at man behandler et rusproblem fremfor å straffe det. Om rusbruk har gått for langt, er nok behandling den beste måten å løse det på.

Jeg trodde selv i mange år at jeg selv skulle klare å slutte å ruse meg, før jeg fant en behandling som funket for meg. For å slutte med rus er så mye mer enn å bare slutte å ruse seg.

Å slutte å ruse seg er det enkleste. Men skifte av omgangskrets, bryte med venner vel som å få nye, er minst like utfordrende som å slutte å ta et stoff. Derfor vil jeg anbefale å ta kontakt med ruskonsulenten i kommunen, eller andre som jobber med rus for å få råd og veiledning til hva man bør gjøre om du oppdager at ditt barn / ungdom ruser seg.

En som ruser seg vil gjerne har mange forklaringer og unnskyldninger for å ikke havne i "trøbbel". Det er viktig at man får frem at det er omsorg det handler om, og ikke straff. Å utsette å ta kontakt for å se om det går seg til, er å gjøre personen som sliter en bjørnetjeneste.

Jeg har aldri møtt en person som har klart å slutte med rus alene, uten å få hjelp.

Takk for at du tok deg tid til å lese.

Av Petter Forberg

(Saken fortsetter under bildet)

Petter Forberg
Petter Forberg

Opptur

12. desember er det åtte år siden Petter var ferdig i rusbehandling. Det har vært tøffe tider, men nå ser han lyst på fremtiden.

- Jeg har selvsagt snublet på veien hit, og det har vært noen få tilbakefall og enkeltepisoder. Det er et veldig vanlig symptom på det å være rusavhengig, sier han.

Siste tilbakefallet var for tre år siden.

- Det kom som en reaksjon på å ha mistet min mor, noe som er en viktig del av min historie. Om man opplever et tilbakefall, så er det avgjørende å klare å hente seg inn så raskt som mulig. Da er det viktig å ha et bra nettverk som fanger deg opp, sier han.

Petter har klart det vanskelige arbeidet med snu livet sitt, og har startet enkeltmannsforetak med navnet «Opptur», som har som mål å opplyse andre om rus og kriminalitet ved hjelp av foredrag.

- Å komme seg ut av rus er et kontinuerlig arbeid, og det handler om å snu på absolutt alt

Nye vaner, ny omgangskrets, få orden på økonomien, nye interesser og klare å finne glede i hverdagen, sier han.

Det var under et foredrag for sju år siden at han møtte samboeren sin.

- Det samme foredraget ga meg også arbeid, da Pipelife ringte og tilbydde meg jobb. Så jeg har fått mye ut av det. Ikke minst gir det meg mye å gi noe tilbake, sier Petter.

«Opptur» tilbyr også klatrekurs, pendelhopping og guidetjenester. Filmer fra forskjellige aktiviteter ligger på YouTube.

Petter har et stort ønske om å kunne bruke sine erfaringer i forebyggingsarbeidet i kommunen.

- Jeg har sammen med nettverket mitt jobbet frem en plan, men mangler lokale og midler til å starte. I løpet av årene har jeg opparbeidet meg et solid nettverk med både fagfolk og andre aktører som har mye å gi til ungdom som har et behov for utløp og opprør. Vi trenger bare at noen trykker på startknappen, sier han.

Powered by Labrador CMS