Lars Hol Moholdt bærer drakta med stolthet.
Lars Hol Moholdt bærer drakta med stolthet.

Hyller hjembygda

Lars Hol Moholdt avsluttet våren 2020 sin karriere som skiorienteringsløper, og han ønsker nå å hylle bygda, klubben og næringslivet i området som har bidratt til at dette eventyret har vært mulig.

Publisert

Bærer klubbdrakta med stolthet

Som idrettsutøver på høyeste nivå, har Lars vært på utallige trenings(destinasjoner)anlegg rundt om i verden, og han mener at her i Rindal har vi treningsterreng som virkelig er i verdensklasse. Vi har en klubb som gjør sitt ytterste for å legge forholdene til rette for aktivitet både blant sine egne medlemmer og andre. Det vi har fått fra naturens side er flott, og klubben har skapt, gjennom utallige dugnadstimer og et engasjert næringsliv, anlegg som gjør at vi her har treningsmuligheter som mange misunner oss. Andre steder ser man ofte at utøverne bytter til andre klubber når de flytter fra bygda for å gå på skole, så at Rindal I.L. velger å satse, bruke penger på og legge til rette for at utøverne fra klubben kan satse på idrettskarrieren, er noe Lars setter utrolig veldig stor pris på. Han bærer klubbdrakta si med stolthet.

Uvurderlig støtte fra næringslivet

Lars ønsker også å trekke frem næringslivet i dalføret som en viktig faktor for at han har hatt mulighet til å satse på idretten og dermed også lykkes slik han har gjort. Uten økonomisk støtte fra næringslivet ville karrieren vært over mye tidligere. Han har hatt flere private sponsorer opp gjennom årene, som har gjort det mulig å satse på idretten uten å jobbe for mye ved siden av for å få endene til å gå opp. Spesielt etter at han ble far, har den økonomiske situasjonen endret seg. Det er lettere å leve spartansk når man bare har seg selv å tenke på, men med en familie og barn, blir situasjonen og behovene noe annet. Han retter en stor takk til alle sponsorer som har hatt troen på ham som idrettsutøver og som har støttet reisen hans.

Lars har også gjennom flere år hatt et samarbeid med Hedvig Bakken på Bakken Helse, som har gjort at han har fått hjelp til å holde kroppen i tipp, topp form stand. Det å ha noen som hjelper til med å se kroppen fra en annen synsvinkel, har vært med på å endre de små marginene, forebygge/rehabilitere skader og gjøre ham til en bedre utøver.

Veien fra Rindal til en proffkarriere

Lars ble født og oppvokst i Rindal, og med en familie som var glad i turer hele året, ble han ivrig med både ski og orientering. Han var innom flere andre idretter også, men det var noe med det å holde på med noe der det bare var opp til ham selv om det lyktes eller ikke. Han trivdes godt med både langrenn og orientering, og startet på skigymnas på Heimdal i Trondheim når det var på tide med videregående skole. Det var litt tilfeldigheter som gjorde at Lars prøvde seg på skiorientering. Han kom ikke på laget til et junior VM i langrenn, og fikk da ei ledig helg og tenkte «hvorfor ikke?». Landslagstreneren så potensiale i Lars, og han fikk tilbud om plass på utviklingslandslaget i skiorientering. Det å gå skiorientering er en helt annen idrett enn å bare kombinere langrenn og orientering, så selv om han hadde erfaring med disse, hadde han mye å lære. Det Lars er mest stolt av i sin karriere er VM gull på langdistanse i 2015, og ikke nødvendigvis fordi det endte med gullmedalje. Han har kjent på både oppturer og nedturer i løpet av karrieren. Dette ene løpet hadde vært det altoverskyggende målet i over 2 år og hadde definert hver eneste treningsdag. Når man jobber så mye mot et bestemt mål, er det en fantastisk følelse når man kjenner at alt klaffer på selve dagen. Lars kjente at han fikk tatt ut alt han hadde i seg, både fysisk og mentalt, denne dagen, og den følelsen gjør at dette er det han er mest stolt av, uavhengig av om det ble 1. eller 4. plass. Selv om det nok føltes ekstra godt å komme på toppen på en slik dag.

Turene med landslaget førte med seg mer enn bare en karriere, det var også her han fant sin kone Tiia Moholdt, som han giftet seg med i 2019. Sammen har de barna Topi og Mette som ble født i 2017 og 2019. Tiia og barna bor for tiden i Finland, så Lars pendler frem og tilbake mellom Rindal og Finland. Framtidsplanene er ikke helt spikret enda, men Lars er opptatt av å kunne gi noe tilbake til idretten som har gitt ham så mye. Han ser for seg å bidra i lokalmiljøet, og på nasjonalt eller internasjonalt plan innen skiorientering.

Gode råd på veien

Lars trekker frem nytten av å mislykkes, og sier han er glad for de nedturene han har hatt, selv om de gjerne kunne vært noen færre. De har vært viktige for utviklinga, og samtidig så er de så viktige for å virkelig få kjenne mer på oppturene. Han mener også det er viktig at vi stimulerer barna til å delta på et bredt spekter av aktiviteter, både organisert og uorganisert. Man ser økende tendenser til at man tidlig må velge hvilken idrett man ønsker å satse på, men Lars tror det er viktig og riktig å trene variert og å delta på ulike idretter. Det viktigste er å skape idrettsglede som motiverer til et aktivt liv. Dersom man tenker toppidrett, ser man at blant dagens norske toppidrettsutøvere er det en svært stor andel som har drevet med flere idretter langt opp i tenårene.