En ulv som står og uler

Skadeskutt ulv ble funnet død i Orkland

Sist søndag ble en ulv skadeskutt av en jeger i Orkland kommune. Ulven ble funnet død av det lokale skadefellingsalget tre dager senere. Mye tyder på at dette er den samme ulven som skadet og drepte hundrevis av sauer og lam i sørlige deler av Trøndelag i fjor sommer.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag 2. april meldte Statsforvalteren i Trøndelag på sine nettsider at en ulv ble påskutt søndag den 31. mars i området Snillfjord i Orkland kommune. På vegne av Statsforvalteren hadde Statens naturoppsyn gjennomført ettersøk, men ulven var enda ikke gjenfunnet. Statsforvalteren hadde løpende kontakt med Statens naturoppsyn og Orkland kommune om saken mens ettersøket pågikk. Det ble innsamlet flere DNA-prøver i området, som nå blir analysert hos Rovdata. 

Onsdag 3. april meldte Statsforvalteren at den påskutte ulven hadde blitt funnet død av det lokale skadefellingslaget, i området hvor den ble påskutt.

Ifølge NRK Trøndelag ble ulven skadeskutt av en jeger som var ute på lisensfelling. I viltlovens paragraf 10 står det: «Jakt og fangst er ikke tillatt i tiden fra og med 24. desember til og med 31. desember og ikke på langfredag, påskeaften og første påskedag.» Søndag 31. mars i år var første påskedag, og jakten var dermed ulovlig.

Man kan foreløpig ikke si sikkert at dette er den samme ulven som drepte og skadet hundrevis av sauer i sørlige deler av Trøndelag i løpet av beitesesongen i fjor, men det er grunn til å tro det.

– Vi har ingen signaler på at det har vært flere ulver i området. Det har blitt samlet inn DNA, så sannsynligvis vil vi få svar på hvilket individ det dreier seg om, sier fellingsleder i Statens naturoppsyn, Roar Lundby, til NRK.

Det er dokumentert sauetap i Midtre Gauldal, Melhus, Heim, Orkland og Rindal som følge av den nevnte ulven, ifølge Statsforvalteren. Ifølge rovbase.no ble 560 sau og lam erstattet etter ulveangrep i Trøndelag i 2023. På rovbase.no kan man se en geografisk oversikt over dokumenterte ulveskader i 2023 (zoom inn på kartet).

Powered by Labrador CMS