MAX-stipendet 2024

Fem personer står på scenen med hver sin blomsterbukett og bilde
F.v. Marius Kvande, Olav Fugelsøy, Øyvind Glåmen, Elise Hamnes Høvik og Sigve Holten

- Dere setter Surnadal på kartet

Ordfører Hugo Pedersen var én av flere som holdt tale under utdelingen av MAX-stipendet på mandag. De fem vinnerne i år er Marius Kvande, Olav Fugelsøy, Sigve Holten, Elise Hamnes Høvik og Øyvind Glåmen.

Publisert Sist oppdatert

Mandag 18. mars var det klart for den offisielle utdelingen av MAX-stipendet til de fem heldige og velfortjente vinnerne. Før selve utdelingen fikk vinnerne og deres familie servert mat i Sparebank 1 Nordmøre sine lokaler, nydelig mat levert av Stian Kooyman.

Sparebankstiftelsen Surnadal Sparebank

Kathrine Mauset er daglig leder i stiftelsen, og er svært fornøyd med både stipendet og hvem som ble valgt til årets vinnere. Hun forteller at de fikk inn utrolig mange søknader, men måtte velge fem vinnere som har utmerket seg innenfor sitt felt. 

Nestleder Heid Snekvik var den heldige som fikk ringe rundt til vinnerne og formidle de gode nyhetene. Reaksjonene var alt fra gråt til litt mer behersket, men alle var like takknemlige. 

Snekvik har vært med siden stiftelsen ble dannet i 2021. Stiftelsen er nest største eier av egenkapitalbevis i Sparebank 1 Nordmøre, og blir tilført utbytte av bankens overskudd hvert år. Deler av dette utbyttet kan stiftelsen dele ut i form av gaver til lokalsamfunnet. Hun forteller at de hvert år har delt ut tre millioner kroner i gaver. 

To kvinner står foran en skjerm
Daglig leder Kathrine Mauset og nestleder Heid Snekvik deler ut prisene.

MAX-stipendet

Det er første gangen stiftelsen deler ut dette stipendet. MAX-stipendet er et talentstipend for utøvere innen forskjellige kategorier. 

I en tidligere pressemelding skrev stiftelsen hva deres kriterier er:

- søker må ha oppnådd resultater eller ha kvalifikasjoner innen et talent i nasjonal eller internasjonal målestokk, være mellom 15-25 år og ha tilknytning til Surnadal eller deler av gamle Halsa kommune (Betna, Halsanaustan, Vågland).

Vinnerne fikk et stipend på 50 000 kroner hver. Det er penger som kommer godt med til alle som vil utvikle seg og bli bedre. Snekvik fortalte at summen må være høy nok til at det monner, slik at utøverne merker en forskjell. 

Vinnerne

Førstemann ut til å motta stipend, blomster og et fotografi av seg selv, tatt av Lediard, var Olav Fugelsøy. Olav er 17 år, bor på hybel i Trondheim og går idrettslinja på Heimdal. Langrennsløperen har utmerket seg både på nasjonalt og internasjonalt nivå. Natt til mandag kom han hjem fra Estland, etter å ha tatt bronse i stafetten på søndag. Han forteller til Trollheimsporten at han har gått på ski hele sitt liv, men i en alder av 11-12 år ville han satse mer på langrenn, og da han var 14 år bestemte han seg for å bli god nok til å prestere på et internasjonalt nivå. Pengene han får fra stiftelsen kommer han til å bruke på å reise til diverse konkurranser. 

En gutt mottar en pris
Olav Fugelsøy.

Neste vinner var var Elise Hamnes Høvik. Hennes prestasjoner kan ikke måles i sekunder eller medaljer, men hun har gjort det sterkt innenfor sitt fag. Elise tar master på NTNU sin Entreprenørskole i Trondheim. Hun jobber for å fremme kvinnelige gründere, og jobber nå med å etablere sitt eget startup innen helseteknologi, hvor hun mener de trenger nyskapning mest. Hun er bare 24 år, men er allerede utdannet sykepleier og jobber nå med en master. Hennes interesse for entreprenørskap kom da hun som sykepleier tok faget teknologiforståelse. Stipendet skal hun bruke på å reise til Boston University i sommer, for å ta et sommersemester der og lære andre måter å jobbe innenfor faget på. 

En ung dame mottar en pris
Elise Hamnes Høvik

Marius Kvande blir 15 år i år, og har allerede tatt banerekorden på golfbanen i Surnadal. Han har spilt golf i fire år, og forteller at det er hans farfar som har gitt han interessen for golf. Nå går han i 9. klasse og skal søke på idrettslinje med golf når han skal begynne på videregående. Marius kom nettopp hjem fra sin første internasjonale konkurranse, som var i Spania. Å reise til Spania en helg er ikke gratis, derfor kommer han til å bruke store deler av stipendet på reiser, slik at han kan bli enda bedre. Den neste konkurransen han skal delta, i som ikke er i hjembygda, er i Sandefjord i mai.

En gutt mottar en pris
Marius Kvande

Sigve Holten er 16 år, og har allerede utmerket seg på høyt nivå innenfor friidrett. 
Han forteller at det var hans foreldre som fortalte han om stipendet og at han burde søke. Det var mange søkere, og han ble derfor ganske overrasket over at han var én av de fem vinnerne. Sigve imponerte juryen med sitt talent innenfor kulestøt, sleggekast og diskos. Selv om han bare har holdt på i fem år, er han den beste i Norge i sin aldergruppe. Holten kommer til å bruke stipendet på nytt og bedre utstyr, samt reise til fremtidige konkurranser. 

En gutt mottar en pris
Sigve Holten

Sistemann på scenen var Øyvind Glåmen fra Halsa. Han er 24 år, og bor for tiden i Oslo hvor han driver et eget musikkstudio. Øyvind er svært allsidig og har holdt på med musikk i over 14 år, han er  musikkprodusent, låtskriver, gitarist, tekniker og mikser. På utdelingen spilte han sin egen versjon av "Nordmørsminne". 

En ung mann spiller bass
Øyvind Glåmen fremførte "Nordmørsminne"

Øyvind skal bruke stipendet på utbedring og forbedring av studioet sitt i Oslo, med nytt og bedre utstyr. 

En ung mann mottar en pris
Øyvind Glåmen

- Stolt av å være fra Surnadal

Administrerende direktør i Sparebank 1 Nordmøre Allan Troelsen sa i sin tale at han er voldsomt imponert over alle vinnerne, og at de gjør han stolt av å være fra Surnadal. I år vil 10 millioner kroner gå til stiftelsen, og han er synes det er svært givende å få være en del av deres utvikling. 

En mann snakker for en liten forsamling
Allan Troelsen

Ordfører Hugo Pedersen var også til stede under utdelingen. Han fortalte at de unge gjør han utrolig kry, og at vinnerne er forbilder for andre ungdommer i Surnadal. 

- Dere setter Surnadal på kartet, avsluttet han.

En ordfører snakker for en liten forsamling
Hugo Pedersen
En ung gutt skjærer av en kake
Olav Fugelsøy tok den første biten av kaka.Powered by Labrador CMS