Surnadal kommunehus
Surnadal kommunehus

Surnadal har passert 100 registrerte smittetilfeller

Publisert Sist oppdatert

12. mars 2020 ble en merkedag i norsk historie. På en pressekonferanse informerte daværende statsminister Erna Solberg om koronatiltakene som ble omtalt som historiens mest inngripende i Norge i fredstid.

– I dag kommer regjeringen med de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid. Tiltakene kommer til å ha stor innvirkning på vår personlige frihet. Det er tiltak som griper direkte inn i vårt hverdagsliv, og hvordan vårt samfunnsliv fungerer. Men nå er dette helt nødvendig, uttalte Solberg.

23. januar 2022 er hverdagen fortsatt preget av pandemien. Norge har passert 600 000 registrerte smittetilfeller, mens det på verdensbasis snart passerer 346 000 000.

Det er registrert over 5,5 millioner koronarelaterte dødsfall i verden. I Norge er tallet 1414 per 23. januar 2022.

Tall fra Folkehelseinstituttets meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) viser at Surnadal kommune 23. januar 2022 passerte 100 smittetilfeller av Covid-19. Det eksakte tallet for antall registrerte smittetilfeller i Surnadal er 103.

Det aller første tilfellet av smitte i Surnadal ble registrert 31. mars 2020.

Påvist korona-smitte i Surnadal

- Dette kan nok oppleves som en merkedag for oss som bor Surnadal kommune. Vi er ikke lenger en hvit flekk på korona-kartet. Vi skal sammen stå på for at vi beholder en lys oransje farge med hensyn på å begrense antall smittetilfelle. Det viktigste bidraget til dette er den jobben hver av oss gjør i dagene og tiden fremover, uttalte kommuneoverlege Bjørn Buan.

Det neste tilfellet i Surnadal ble registrert 3. april 2020. Deretter fulgte en rolig sommer, før et nytt smittetilfelle ble registrert 10. august. Videre ble det registrert to i september, én i oktober og to i desember. Totalt ble det registret åtte tilfeller av Covid-19 i Surnadal i 2020.

I takt med resten av landet økte smitten i Surnadal i 2021. I løpet av første halvår ble det registrert 11 smittetilfeller. Fem i januar, én i februar, fire i mars og én i april. Det siste halve året av 2021 ble det en betydelig økning av smitte i Surnadal, med til sammen 63 registrerte tilfeller. Tre i august, én i september, to i oktober, 31 i november og 26 i desember. Store deler av smitten i november kom som følge av smitteutbruddet i Midtigrenda barnehage. Totalt ble det registrert 74 tilfeller av korona i Surnadal i 2021.

Barnehage stenges etter positive smittetilfeller

Per 23. januar 2022 er det registret 21 tilfeller av Covid-19 i Surnadal.

Kommuneoverlege Bjørn Buan uttalte i et intervju med Trollheimsporten på nyttårsaften i fjor at alle må være forberedt på en tøff vinter, men at det er lys i tunnelen.

- Jeg tror vi ser en ende på pandemien, men veien dit blir tøff. Da tenker jeg særlig på de som jobber innen helse- og omsorg, hvor slitasjen er stor. Men det er håp. I Sør-Afrika er smitten på vei ned, og det vil etter hvert skje her også. Omikron vil dominerer i vinter, men det er lov å håpe på bedre tider etter påske. Alle vil få tredje vaksinedose innen den tid, og kanskje også den fjerde. Vi har en fantastisk god beskyttelse, men problemet er at vaksinen ikke bremser spredningen, sier Buan.

Ifølge tall fra VG har 84,6% av innbyggerne i Surnadal fått minst én vaksinedose. 79,8% er fullvaksinerte, mens 56,2% har fått «boosterdosen».

Stigende smitte i Rindal

Rindal kommune har 39 registrerte smittetilfeller per 23. januar 2022.

Rindal var lenge én av kommunene i landet som ikke hadde registrerte smittetilfeller. Det første tilfellet ble registrert i august 2021. I november ble det registrert sju tilfeller, mens det i desember ble ny rekord med 19 tilfeller av Covid-19. Totalt ble det registrert 27 tilfeller i Rindal i 2021.

Per 23. januar 2022 er det registrert 12 smittetilfeller i Rindal kommune.

84,8% av befolkningen i Rindal kommune har fått minst én vaksinedose, mens 80,8% er fullvaksinert. 65,7% av rindalingene har ifølge tallene fra VG fått «boosterdose».

Antallet meldte tilfeller registreres fortløpende til MSIS med opplysninger som bostedskommune, alder og kjønn, i tillegg til informasjon om den positive prøven. Meldte tilfeller er basert på folkeregistrert bostedsadresse. Det kan derfor vises flere tilfeller i en kommune enn det kommunene selv har oversikt over.

Powered by Labrador CMS