Del 1 av 2

Fire menn på en scene.
Ivar Gafseth, Tore Johansen, Erling Mylius og Brage Einum underholdt 300 barn, ungdommer og voksne på Surnadal kulturhus fredag kveld.

Hey look! Look here da!! It is FIR Travellin’ Strawberries!!!

I så fall er det da tre modne jordbær og ett kart? Ja, kanskje ER Surnadal’s store sønn Brage Einum nettopp kartet for Tore Johansen, Ivar Gafseth og Erling Mylius - mest kjent for hver sine to roller i den folkekjære "The Julekalender" som hadde sin debut på norsk og trøndelsk på TV2 i 1994. 30 år etter innspillingen står de ennå på scenen og gir publikum valuta for pengene, mens Brage fra Surnadal loser dem trygt gjennom turnéen med stødig hånd både bak rattet og på keybordet.

Publisert

Flerspråklig med mange intrumenter

Rundt 300 personer trosset væromslag og klissvåt hålke, og satt nå klare i salen i Storstuå på Surnadal kulturhus fredag kveld.

Lyset slås på. Good Old Gammel Nok sin spilledåse setter stemningen fra første pling, og Brage Einum entrer scenen før Travellin’ Strawberries kommer etter. 

De spiller ulik musikk, fra 60-tallssang fra sin egen gruppe Difference og låter fra The julekalender til Happy Xmas (War Is Over) og O Helga Natt.

Det er mange måter å lage rytmer og musikk på, og kreativiteten er stor blant denne kvarterten. Mellom sangene er det spennende å se hva de tar frem til neste låt.

Det går i engelsk, italiensk, svensk, norsk og trøndelsk i flerstemt sang og musikk fra blant annet strenge-instrumenter, knipsing, munnspill, visper på spilledåsekofferten, bjeller og maracas.

Ett av instrumentene Ivar spiller på er et blåseinstrument med tagenter, melodica.

–Vi kaller den bare blåsa, forklarer Ivar etter konserten.

Drar ned snittalderen

–Og det som er litt morsomt her er at vi har med Herr Brage Brett, som vi kaller han - han spiller jo brett. (...) Han har vært med oss før, og vi er veldig fornøyd med det, roser Tore på kav trøndersk.

Erling og Tore forklarer at The julekalender ble spilt inn for 30 år og tre måneder siden.

–Brage er ikke 30 år, fortsetter Tore:

–Så begynte å diskutere med en som ikke var fødd. Men jeg tenker kanskje vi kan dra hjem til faren, for han har jeg snakket med i telefonen et par ganger og han virker som en virkelig all right mann, så han måtte jo ha arvet den her musikaliteten fra hjemplassen.

-Brage, var det dét jeg skulle si, spør han og snur seg mot pianisten før han forteller at han lovte å ikke si noe om at foreldrene er i salen.

Jordnære kjendiser

Det er ingen tvil om at de koser seg under forestillingen alle fire. Det er en god tone mellom artistene, og de forteller artige historier mellom sangene. Spillegleden skaper en ro så man kan lene seg tilbake og bare nyte showet.

Tore får vist at han nok er Øystein Sunde sin største konkurrent i å snakke fort midt i sanger fra scena. Han er veldig god i dialogen med publikum, og aller helst med et barn på rad to. Alle musikantene var så samkjørte, de snakket alle mann mellom sangene og de tre fra "The julekalender" viser at hele 30 år med suksess og det å bli gjenkjent på gaten overalt i hele Norge - fortsatt ikke hindrer dem i å være jordnære.

Og dette selv etter at Tore forteller at det har vært en diskusjon om hvilken julekalender som har vært vist mest. Det ble holdt en knapp på "Jul i Skomakergata". Tore ringte NRK og TV2, og fant da ut at de er vist over dobbelt så mange ganger som vår alles kjære skomaker, noe som kom som et meget positivt og overraskende sjokk på de tre. Det er det lov å være stolt og kry av!

Tore viser at han er en innmari god sanger og på italiensk får han best frem sin sterke røst der han holder tonen høy og klar i nær uendelighet - så lenge at noen mennesker i salen sitter og måper, mens andre starter å le av begeistring lenge før han ender tonen.

Minnerik aften

Applausen fyller rommet da hele salen reiser seg og gir en velfortjent applaus, og stemningen blir krydret med respekt for de tilreisende der de blir hyllet av publikum.

Tre ganger entrer musikerne scenen da de gir publikum to ekstra sanger, hvor den ene av dem er en innmari godt fremført "O helga natt".

Fire talentfulle musikere har gitt publikum en skikkelig fin, morsom og minnerik kveld i Storstuå ved Surnadal kulturhus, og vokalisten er tydelig fornøyd både med det surnadalske publikummet og bygdas unge - men store - sønn:

–Tusen takk til et veldig lydhørt publikum, og spesielt til de "toannj" der da som har prestert og fått laga en sånn fin skapning sånn som han bortpå hjørnet her, han Brage Brett. Det har de all grunn til å være stolte av.

Lurer du på hva som ble sagt backstages i skuespillerfoajéen på Surnadal kulturhus etter konserten? Hvor kom Brage inn? Og hvem av de tre fra The Julekalender har samme aner som den begavede pianisten fra Surnadal? Følg med på Trollheimsporten!

Fire menn på en scene.
Ivar Gafseth, Tore Johansen, Brage Einum og Erling Mylius.
Ivar Gafseth, Tore Johansen, Brage Einum og Erling Mylius.



Powered by Labrador CMS