Doavisa besøkte Surnadal vgs.

Fire damer foran Doavisa sin camingvogn.
Surnadal sanitetsforening satte pris på å bli invitert til å "henge" sammen med Doavisdamene.

– Et supert opplegg!

Torsdag denne uka kom Doavisa på besøk til Surnadal vidaregående skole. De hadde invitert Surnadal sanitetsforening til å «henge» sammen med dem, og sanitetsdamene takket selvsagt ja til det.

Publisert Sist oppdatert

Doavisa er et samarbeidsprosjekt mellom Steinkjer unge kvinners sanitetsforening, likestillingssenteret KUN og NKS. De har utviklet ei Doavis for ungdom, om tema som kjønn, kropp, psykisk helse og seksualitet på ungdomsskole og videregående skole. Lokalforeningene i saniteten kjøper inn Doavisa og gir til sin lokale skole. 

Doavisene skal, som navnet tilsier, henges opp på do. Dette lar den enkelte elev lese Doavisa uforstyrret av medelever.

Skoleturne i Møre og Romsdal

Doavisa har fått midler fra Stiftelsen Dam til å dra på skoleturne, og har derfor tatt en runde på besøk til utvalgte skoler i Møre og Romsdal i april. Surnadal videregåande skole var en av de utvalgte skolene.

I den forbindelse tok Doavisa på forhånd kontakt med sanitetsforeninger i nærområdet til skolene de skulle besøke, for å høre om de hadde lyst til å bli med ut på skolebesøk og bidra til å skape en litt annerledes dag for ungdommene. Surnadal sanitetsforening takket selvsagt ja til det.

Ungdommene strømmet til

Torsdag denne uka kom doavisdamene Linn Bylund og Cathrine Van Der Linden til Surnadal. De hadde besøkt Kristiansund og Tingvoll dagene før. Damene forteller at de hadde en knall dag i Surnadal, og var skikkelig fornøyd med siste stopp på denne turneen. Ungdommene strømmet til, både i forbindelse med fagtimer og friminutt.

Noen unge gutter i arbeidsklær som står foran Doavisa sin campingvogn.
Elever fra vg2 yrkesfag besøkte standen, og benyttet muligheten til å sette sitt preg inne i campingvogna.
Damer på stand for Norsk kvinners sanitetsforening, og ungdommer som står og snakker med dem.
Elevene på vg1 helse og oppvekst benyttet anledningen til å trene på relasjonsbygging og møte med nye mennesker i forbindelse med standbesøket.

Doavisa på doveggen

Doavisdamene hadde blant annet med seg ei spesialbygd campingvogn, som de inviterer ungdommene inn i for å skrive sine tanker om kjønn, seksualitet, psykisk helse osv. på tak og vegger med neontusjer. 

De hadde også med seg Doavisa, som skolen fikk for å henge opp på sine dovegger. Målet med besøket var å skape en hyggelig dag med fokus på de temaene Doavisa handler om.

Ei gammel campingvogn dekorert med fager og illustrasjoner, bl.a. to damer med skrift på t-skjorene sine, det står 'Jeg er' og 'God nok!'
Innvendig i ei gammel campingvogn, der det er montert et toalett på gulvet, og veggene er dekket med svart maling, som som det er skrevet mye på med tusj.

Fokus på livsmestring og folkehelse 

Spesialpedagog Silje Ranes var skolens tilrettelegger for arrangementet. Hun forteller at dette var et supert opplegg som falt i smak hos elevene, og at det var fint med en dag med fokus på livsmestring og folkehelse.

Les mer om Doavisa her.

Ungdommer som ser på noen oppslag på en utstiilingsvegg.
Mange elever, på tvers av klasser, hadde laget plakater før besøket, med temaene psykisk helse, kropp, seksualitet, samtykke, grenser, identitet. Disse henger i kantina, så alle kan lese.
Eu stort rom der mange ungdommer sitter ved lange bord og ser på en storskjerm.
Workshop i sistetimen for over 60 elever, på tvers av klasser og trinn. Fleip eller fakta, film, øvelser, samtale, og bevisstgjøring. Vg1 bygg- og anleggsteknikk skar opp frukt og grønnsaker til servering.
Powered by Labrador CMS