Foldenfoto:

Sommerdager til fjells

26. og 27. juli 2021.

Publisert Sist oppdatert

Mange bruker litt av sommerferien til fjellturer. Å ta turer sammen med nærmeste familie, er selvsagt ekstra trivelig. På vår første turdag (26. juli) gikk vi innover Jøldalen etter å ha parkert på Kleva (Klæva), en romslig parkeringsplass ved enden på Jøldalsveien (bomvei).

Fra Kleva er det kort vei til setergrenda Jøldalen, og like etterpå kommer vi til Jølhaugen, som vi ser ovenfor. I dag er dette ei privateid hytte. Her lå Hosetsetra, som i 1907 ble oppkjøpt av Trondhjems Turistforening.

Etter ei kort tid som turisthytte bygde TT ei stor turisthytte på Vollan, som vi i dag kjenner som Jøldalshytta. Den ligger 4,5 km fra Kleva. (Jøldalen uttales Jøldal´n, med "tjukk" l.)

Langs seterveien (traktorveien) fra Kleva til Jøldalshytta ligger det veldig mange godt bevarte seterhus. Noe å studere på turen! Dette er Bortstuggusetra, som ligger omlag midt mellom Kleva og Jøldalshytta. Seterdrifta på Jøldalen kan dokumenteres tilbake til 1700-tallet.

Gammeldags vasstro (vasstokk) ved Jølhaugen. Ulike vassrenner var det enormt mye av før i tida. Her er løsningen en uthula trestokk.

Fra starten på Jøldalsveien er det ikke langt til en tursti (på 1,3 km) som fører oss til Norges største furu, Storfurru. Også kalt Bjønnafurua. Godt skiltet og merket. Anbefaler en avstikker til denne severdigheten. Det er en mektig opplevelse å sitte ved denne kjempen!

Hovedstammen har et kubikkinnhold på hele 12,30 m3. Omkretsen er 5,32 meter i brysthøyde og trehøyden er 15,70 meter. Alderen er minst 800 år. Denne kjempefurua står på en tørr rabb i Storslåtta, et gammelt slåtteområde i Druggudalen i Meldal.

Storslåtthøylu (høylu = høyløe) i nærheten av Storfurru, står på utmarkseiendommen til garden Bogevoll i Meldal.

Slipestein - et minne fra markaslåtten. Som vi vet, var denne utmarksnæringa svært viktig før. Mange steder helt til siste verdenskrig.

Utmarksslått i Storslåtta.

Turmålet på vår andre turdag var Torhøtta og Langskarven, et fjellområde nordøst og nord for Lomunda i Rindal. Tok en pause oppe på Torhøtta, 643 moh. I det fjerne ser vi flere trollheimsfjell, men dårlig sikt gjorde at vi ikke kunne se dem tydelig.

Men turværet var mye bedre denne dagen. Ikke så skrekkelig varmt, heldigvis. Overskya vær og litt vind gjorde virkelig godt.

På nært hold kunne vi kikke på rypebær, som vokser på vindutsatte fjellrabber. Om høsten får bladene en fantastisk flott rødfarge.

En fin tur på en finværsdag! Vi brukte to biler for å slippe å gå på grusveien (Fossdalsveien) tilbake. En fottur på nærmere 10 km.

Torhøtta er en post i et opplegg som kalles Trimpoeng, i Rindal kalt Fjelltrimmen 2021. De som deltar i dette prosjektet, får 3 poeng hvis de karrer seg opp til varden på Torhøtta. Enkel tur! 1,5 km én vei. I Rindal er det nå over 30 turmål. Så det er bare å sette i gang!

Se og les flere av Harald Egil Foldens flotte saker og bilder på http://www.foldenfoto.net/

Powered by Labrador CMS