Eltefrie rundstykker

Romjul og du begynner å bli lei søte julebrød? Da kan det kanskje friste med hjemmebakte rundstykker.

Publisert

Eltefri bakst er virkelig min greie, jeg lager deigen på kvelden og steker gode rundstykker eller brød dagen etterpå. Det går også greit å sette i deigen på morgenen, så har du ferskt brød til kvelds. Disse rundstykkene med rug smaker herlig til både frokost, lunsj og kveldsmat.

Eltefrie rundstykker med rug

  • 3 dl kaldt vann
  • 5 gram fersk gjær (eller 1 /2 ts tørrgjær)
  • 150 gram sammalt rug, finmalt rugmel
  • 240 gram hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 ss honning
  • Solsikkekjerner

Rør ut gjæra i vannet, og tilsett deretter alle ingrediensene med unntak av solsikkekjernene.

Rør deigen raskt sammen med en sleiv. Deigen skal være klissete, men ikke renne utover. Legg et godt klede og evt. plastpose over bakebollen. La deigen heve i romtemperatur over natten (8 timer eller lengre).

Når deigen er ferdig heva, strø godt med mel på bakebordet og skrap ut deigen fra bakebollen. Bak ut deigen slik at den blir rektangulær. Brett deigen en gang på langs slik at den blir som en deigpølse.

Pensle deigen med vann og strø solsikkekjerner over. La deigen heve på bakebordet i 30 minutter. Sett samtidig ovnen på 250 grader (over- og undervarme) og sett et bakebrett i ovnen.

Rundstykkene blir best om de stekes på en stekeplate som allerede er oppvarmet.

Del deigpølsen i 8-10 omtrent like store biter. Sett rundstykkene på det oppvarma brettet og sett brettet umiddelbart inn i ovnen igjen. Stek rundstykkene midt i ovnen i cirka 15 minutter.

Avkjøl rundstykkene på rist.

Server med godt julepålegg og en god kopp te. Rundstykkene smaker også godt til supper og gryter.

Tekst/foto

Britt G. Moen