SUBUS Medier og kommunikasjon:

Maria Kvendset Bergli, Camilla Krangnes Røen, Mia Strand og Angelica Kolåseter Smith synes det er gøy med keramikk.

Spennende valgfag på SUBUS

Forrige uke annonserte vi i Trollheimsporten at vi har inngått samarbeidsavtale med 9. klasse-elever på SUBUS om at de fra tid til annen skal levere artikler til Trollheimsporten, for å vise frem litt av livet på innsiden på skolen. Nå er gjengen klare med sin første artikkel:

På ungdomstrinnet har elevene valgfag to timer i uka. Disse timene får elevene drive med noe de virkelig er interesserte i. Dette skoleåret er det fire ulike valgfag som tilbys på skolen, og vi har tatt turen innom alle for å høre hva disse fagene dreier seg om.

Kreativiteten blomstrer

På 9. trinn kan man velge mellom Fysak (Fysisk aktivitet og helse), Medier og kommunikasjon eller Design og redesign. Vi har tatt turen innom Design og redesign-gjengen og spurte de om hva de egentlig holder på med.

Akkurat nå har de startet et prosjekt innenfor keramikk der de kan lage noe av leire. Før dette prosjektet har de sydd pysjbukser av et brukt dynetrekk. Flere av elevene var også med i fjor og syntes at det var så morsomt og kreativt at de ville fortsette i år også.

– Det var det eneste som virket interessant, forteller Maya Andreassen Børset. Design og redesign er et kreativt og gøy valgfag.

– Ja, jeg vil absolutt anbefale dette valgfaget fordi det er sosialt, det er ikke så mange regler og man kan lage det man vil innenfor keramikken, sier Inga Blomstrand Harang.

Aktivitet og samarbeid

Fysisk aktivitet og helse, også kalt fysak, er nok det mest populære valgfaget. Det går ut på å holde seg i fysisk aktivitet, men noen ganger har de teori om helse der de blant annet kan være på kjøkkenet og lage mat. De fleste er opptatte av å holde seg i form.

Lærer Ove Magne Aasen forteller at de også lærer om samarbeid, i tillegg til få holde seg i fysisk aktivitet.

– Jeg er med på fysak for å få bedre kondisjon, forteller Lars Kvande Gravvold.

Det er mange varierte aktiviteter, men favoritten til mange av dem er fotball.

Aasen forteller at fysak ligner ganske mye på gymtimer, bare at det er litt større krav.

Full aktivitet i volleyball. Lærer Ove Magne Aasen forteller at elevene har blitt flinke i volleyball.

Hjelper andre

10. trinn er det eneste trinnet som har Innsats for andre.

– Dette valgfaget går ut på å gjøre ting for andre uten å forvente noe tilbake, forteller Joel Sveberg og Inger Emilie Grøtan Øye. Da vi besøkte dem, var de på tur sammen med 3. klassen opp til “trollskogen”. Her er ungdommene “hjelpelærere” og leker sammen med barna, og opplever at de får stor respekt av barna.

De forteller blant annet at de har samlet inn penger til gode formål, deltatt på forskjellige arrangement og besøkt sykehjem, barnehager, voksenopplæringa og barneskolen. Nå i høst er de delt på tre ulike plasser. På sykehjemmet steker ungdommene «bakels» til pasientene, prater med dem og hjelper til der det trengs.

Innsats for andre-elevene Inger Emilie Grøtan Øye og Joel Sveberg sammen med tredjeklassingene Sara Mari Walle Reiten, Oda Ingebrigtsdotter Aune og Alexandra Øie.

– Om du er glad i å være sosial, passer dette valgfaget for deg, sier Emma Therese Hyldbakk.

På voksenopplæringa hjelper ungdommene til ved å stille spørsmål og spille brettspill som Alias, for å hjelpe de voksne elevene med å bruke norsk i ulike sammenhenger.

– Det er gøy å bli kjent med nye folk. Det er ganske spesielt å møte flyktninger, som vi ser på TV, og ser at de er helt normale folk, som deg og meg, forteller Nora Kårvatn.

Alle elevene som har innsats for andre som valgfag vil sterkt anbefale dette valgfaget. Det er fordi det er sosialt, det er morsomt å hjelpe folk og gjøre en forskjell.

Ida Anette Hyldbakk og Emma Therese Hyldbakk steker «bakels». De trives godt på Innsats for andre.

Inn i medieverdenen

– Medier og kommunikasjon er et helt nytt valgfag på SUBUS, forteller lærer Karina Mathilde Jelle Pedersen. I dette faget jobber man med blant annet film, foto, journalistikk og reklame.

– Medier og kommunikasjon er gøy og interessant, og det er spennende å prøve noe nytt, sier June Ranes.

Powered by Labrador CMS