Flere lokale melkebønder får prestisjetunge utmerkelser:

Mjølkespannet
Mjølkespannet

Lars Inge Røen én av 20 i Norge som får hederspris

Har levert melk av topp kvalitet sammenhengende i 25 år. Ytterligere 12 lokale melkeprodusenter får Sølvtina, etter 15 år med feilfri melk, melder Tine i denne pressemeldingen.

Publisert

Etter utrolige 9100 sammenhengende dager, 25 år, med Elitemelk er Lars Inge Røen, Rindal, belønnet med hedersprisen Mjølkespannet fra Tine. Han er en av bare 20 melkeprodusenter i Norge som får utmerkelsen i 2021.

Også flere lokale melkeprodusenter får gjeve utmerkelser fra Tine. Etter 5500 sammenhengende dager med Elitemelk er nemlig følgende produsenter belønnet med Sølvtina i nedslagsfeltet til Trollheimsporten:

 • Magni og John Arve Haugen, Surnadal
 • Line og Ola Nordvik, Surnadal
 • Ståle Reiten, Surnadal
 • Frode Storås Fosseide, Rindal
 • Birgitte Kattem og Eirik Landsem, Rindal
 • Jan Atle Møkkelgård, Møkkelgård Nestun-Nordvang Samdrift DA, Rindal
 • Stian Møkkelgård, Møkkelgård Nestun-Nordvang Samdrift DA, Rindal
 • Ingrid Løfaldli og Leif Magne Rindalsholt, Rindal
Sølvtina
Sølvtina

Utdelingen skulle normalt ha foregått i april, men kan ikke gjennomføres på grunn av korona-pandemien. Men det planlegges et fysisk arrangement i oktober hvor både mjølkespann og sølvtiner skal deles ut, forutsatt at smittesituasjonen tillater det.

Fakta om Sølvtina og Mjølkespannet

En prestisjefull belønning

 • Mottakerne av Sølvtina har levert elitemelk 15 år på rad uten en eneste fei. Mottakerne av Mjølkespannet har levert elitemelk 25 år på rad uten en eneste feil. De står for svært god drift, kvalitet i alle ledd i produksjonen og god dyreomsorg.
 • Målet med hedersprisen er å påskjønne dyktige melkeprodusenter og øke interessen for godt fjøsstell, god gårdsdrift og levering av melk med særdeles god kvalitet.
 • Sølvtina har vært delt ut hvert år siden 1994. Mjølkespannet ble delt ut for første gang i 2018.

· Årets mottakere: 111 melkebønder mottar Sølvtina. 20 melkebønder mottar Mjølkespannet.

Ikke en eneste glipp

Hver dag måler TINE kvaliteten på melka fra norske melkeprodusenter. Den beste melka blir kategorisert som «Elitemelk». Melka blir analysert for en rekke parametere. I tillegg er det et krav om godt dyrestell. Bønder som klarer å levere Elitemelk hver eneste dag i 15 år, blir hedret med Sølvtina, og de som greier det hver eneste dag i hele 25 sammenhengende år blir hedret med Mjølkespannet.

Kvalitet og dyreomsorg

Styreleder Marit Haugen er stolt over hvor dyktige og grundige mottakerne av Sølvtina og Mjølkespannet er. Bak prestasjonene ligger yrkesstolthet, gode rutiner, grundig planlegging og oppfølging av alle deler av gardsdrifta, og ikke minst god dyreomsorg.

– Jeg er stolt og imponert over mine yrkessøstre- og brødre som står på hver eneste dag i så mange år for å produsere melk av ypperste kvalitet til det norske folk. Det er denne kvaliteten som er vårt aller beste fortrinn i konkurranse med utenlandske aktører. Jeg tør påstå at ingen kan slå oss her. Dette kommer ikke av seg selv og handler om stolthet for faget, god omsorg for dyrene og øye for detaljer, sier Marit Haugen.

Imponerende innsats og kunnskap ligger bak

Mottakerne av Sølvtina har levert elitemelk 15 år på rad uten en eneste feil og mottakerne av Mjølkespannet 25 sammenhengende år med Elitemelk. De står for svært god drift, kvalitet i alle ledd i produksjonen og god dyreomsorg.

Elitemelk er den høyeste kvalitetsmerkingen norske melkebønder kan få for melka. Melka er målt etter ulike kriterier som blant annet nivå av celletall som forteller om jurhelsa, bakterienivå som forteller om hygiene i fjøsdrifta og melkestellet og frie fettsyrer som forteller om smaken på melka. Melka må være fri for medisinrester og dette kontrolleres ved hver melkehenting.

All melk som mottas ved våre meierier blir kvalitetskontrollert i hele prosessen frem til butikken. Norske forbrukere kan være trygge på at samtlige av våre meieriprodukter er av høyeste kvalitet.

Fakta om Elitemelk

Norsk melk i toppklasse

 • Elitemelk er den høyeste kvalitetsmerkingen norske melkebønder kan få for sin råvareleveranse. Melken er målt etter ulike kriterier som blant annet nivå av celletall som forteller om jurhelsa, bakterienivå som forteller om hygiene i fjøsdrifta og melkestellet og frie fettsyrer som forteller om smaken på melka. Melka må være fri for medisinrester og dette kontrolleres ved hver melkehenting.
 • For å sikre god melk i butikken tester TINE kvaliteten på melken åtte ganger gjennom hele verdikjeden fra fjøset og fram til butikk.
 • Bonden mottar ekstra tillegg i prisen for melken dersom den tilfredsstiller kravene til elitemelk.
 • I 2020 ble 96 % av melka klassifisert som Elitemelk.

Melketall for 2020

 • Norske melkebønder leverte 1401 millioner liter kumelk og 19,8 millioner liter geitemelk til TINE i 2020.
 • I 2020 mottok TINE 49,7 millioner liter økologisk melk
Powered by Labrador CMS