Portrettbilde av en mann.
Hugo Pedersen

– Aldri før har barnehageprisen vært lavere

I en tid med økte levekostnader har regjeringen bestemt at maksprisen i barnehagen skal reduseres fra 3000 til 2000 kroner i måneden fra 1. august 2024.

Dette betyr 1000 kroner reduksjon for alle barnehagebarn over hele landet. For en familie med to barn i barnehage betyr det at prisen reduseres med 18 700 kroner i året, skriver regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet i ei felles pressemelding tirsdag.

– Ei gladmelding!

Hugo Pedersen, ordførerkandidat for Surnadal Senterparti, har denne kommentaren:

– Dette er ei skikkeleg gladmelding frå regjeringa! Surnadal er i kommunegruppe 5, så her blir makspris redusert med 1500 kr. Dette har direkte innvirkning på økonomien til barnehageforeldre i kommunen vår. Senterpartiet lytter til folket. Det er vanskeleg å gjøre alle til lags, men her prøver vi å hjelpe på en god måte, til de som trenger ei utstrakt hand, økonomisk, sier Pedersen.

Historisk løft

– Dette er et historisk løft for alle familier som har barn i barnehagen. Den norske velferdsstaten skal være der for alle. I en tid der hverdagskostnadene øker for alle, så skal fellesskapet stille opp. Regjeringen går nå inn for å kutte barnehageprisen med tusen kroner hver eneste måned. For en familie med to barn i barnehage betyr det at prisen reduseres med 18 700 kroner i året. Når prisen går ned og deltakelsen går opp, sikrer vi et historisk løft for foreldre, barn og samfunn. Vi vet at samfunnet vinner på at flest mulig barn går i barnehage. Det gjør at barna klarer seg bedre i skolen, på sikt også i arbeidslivet, sier statsminister og partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre.

Under forrige regjering økte maksprisen i barnehage hvert eneste år, men etter regjeringsskiftet i 2021 har Arbeiderpartiet og Senterpartiet snudd trenden. Det går nå i underkant av 300.000 barn i norske barnehager over hele landet.

Halverer barnehageprisen i 189 kommuner

Samtidig som regjeringen gjør det billigere for alle å levere barna sine i barnehagen, vil prisen senkes ytterligere for de som bor i de mest spredtbygde kommunene. Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker at folk skal bo og leve i hele landet, og tar derfor ytterligere grep og halverer maksprisen i kommunegruppe 5 og 6 til 1500 kroner i måneden.

– Vi skal stille opp for å hjelpe folk gjennom en urolig tid, og bidra til å gjøre hverdagen litt enklere. Nå blir det billigere med barnehage i hele landet, og for de mest spredtbygde distriktskommunene blir prisen nå halvert fra 3000 kroner til 1500 kroner. En familie med to barn vil med dette grepet spare 28 050 kroner i året. Det vil gjøre det mer attraktivt for unge å bosette seg i distriktet. Dette er grep som lar seg gjøre fordi blant annet fordi oppdrettsselskapene nå bidrar med mer av overskuddet tilbake til fellesskapet gjennom grunnrenteskatten. Nå ser vi effekten av dette omfordelende tiltaket, sier finansminister og partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

Sparer nesten 32000 kroner hvert år

Barnehagen skal bidra til en god barndom, samtidig som det skal legge grunnlaget for livslang læring, et godt liv og deltakelse i fremtidens samfunn. Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker derfor økt deltakelse i barnehagen gjennom lav maksimalpris og gode moderasjonsordninger.

- Dette en historisk dag for alle småbarnsfamilier i hele landet. Vi vil bruke cirka 1,6 milliarder neste år for å redusere barnehageprisen. Med dette grepet, vil en barnefamilie med to barn kunne spare nesten 32 000 hvert år, sammenlignet med 2021. Det bidrar til å holde de faste kostnadene lavere i en tid med økt rente og høy prisvekst. Vi vet at om prisen er for høy, vil barna med mest nytte av å være i barnehagen også være de som ikke kan delta. Derfor prioriterer regjeringen sterke fellesskapsløsninger, sier kunnskapsminister og nestleder i Arbeiderpartiet, Tonje Brenna.

Viktig for barn som vokser opp i fattigdom

Regjeringen er opptatt av å sikre universelle velferdsordninger, spesielt i en krevende tid. Særlig viktig er det for barn som vokser opp i fattigdom.

– Det er altfor mange barn som vokser opp i fattige familier i Norge, og dyrtida har gjort det enda vanskeligere for dem som sliter økonomisk. Denne regjeringen prioriterer universelle velferdstilbud som kommer alle barn til gode. Billigere barnehage betyr aller mest for dem som har minst, og bidrar til at barn kan delta på lik linje uavhengig av bakgrunn og foreldreøkonomi, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp)

Powered by Labrador CMS