Apriliadamens kortreiste skitur rundt Igltjønna

Brua ved badeplassen på Igltjønna ble utvida for noen år siden, så tråkkemaskina kan kjøre over.

Lysløypa er for alle

Publisert
Du føler deg heldig, når du får "sprette" nykjørte skiløyper:

I gamle dager, for kanskje bare 5-10 år siden, synes jeg det var litt flaut å gå på ski i lysløypa, og jeg vet flere som syntes det. Lysløypa var liksom bare for de superspreke. For de som trente og konkurrerte på ski. Det føltes som om rolige koseturer, for oss som ikke hadde skiteknikken eller kondisen inne, ikke passet i lysløypa. Jeg må understreke at man ikke ble jagd ut av løypa, det var nok mer en følelse av at man ikke hørte hjemme.

Det slo meg her om dagen, at dette har kanskje har forandra seg. På de to turene jeg har hatt i lysløypa jeg i vinter, en på dagtid og en på kveldstid, har jeg sett overraskende mange i løypene. Er det i takt med at vi får stadig flere hyttefelt og oppkjørte skiløyper? Nå har vi mange fine skiløyper å velge mellom. Er det frykt for korona, isolasjon og karantene som har fått oss ut i naturen? Kanskje Fjelltrimmen har ført til at vi også kommer oss ut på skitur? Her kan det innvendes at forskningsgrunnlaget er heller tynt. Dette er er bare min særdeles uhøytydelige synsing.

Skiløypene går forbi badeplassen på Igltjønna.
Badeplassen har fått vinterdrakta på.

Kanskje var det tilfeldig at det var mange i løypa på mandag formiddag? Kanskje hadde de sett på www.loyper.net at det var nykjørte spor? Kanskje var de ute etter Trimpoeng? Kanskje var det fordi sola gløtta fram? Eller kanskje tidtrøyte mens ektefellen hadde time på Rindal Helsetun?

Jeg tror det var bare meg denne dagen som var ute etter gode vinterbilder? Det har muligens gått for langt når det gjelder å legge ut "skrytebilder" på sosiale media, men kanskje det også har ført til at det føles greit å ta en rolig skitur bare for turen sin skyld?

Fotografering er for meg en fin motivasjon for å komme meg ut på tur. Dette motivet tar jeg bilde av nesten hver gang jeg passerer.
Bjørkeskogen austom Igltjønna er jeg også glad i å fotografere.

Uansett lysløypa er for alle. For skigruppa og turstigruppa i Rindal IL er målet med appen Trimpoeng å få så mange som mulig ut på ski.

I lysløypa er det to muligheter for å sjekke inn. Du kan sjekke inn ved Bronnj, som ligger lengst sør-øst i den nyeste delen av lysløypa. Kommer du fra Kvernberg ved enden av Skifaret, holder du ytterste løype til til toppen og sjekker inn før du renner nedover igjen. Det andre innsjekkingspunktet er ved skileikområdet på Igltjønna Skistadion, det vil si på øverste punkt, før du renner ned mot tidtakerbua.

Det er flere valgmuligheter i lysløypa rundt Igltjønna. Skal du gå "riktig" vei, går du "mot sola" rundt tjønna. For å sjekke inn ved Bronnj, tar du sporet lengst til høyre.
På toppen av skileikområdet før nedkjørselen til tidtakerbua på Igltjønna Skistadion, kan du sjekke i på Trimpoeng-appen til Rindal IL. Denne skiløperen brydde seg ikke om Trimpoeng, men brukte skituren som tidtrøyte mens han ventet på fruen.

Det er 122 deltagere pr 8. februar som har sjekket inn med Trimpoeng-appen. Men det er 81 dager igjen, så det er ikke for sent å registrere seg.

De turmålene som foreløpig har vært mest populære i Trimpoeng er:

Skileikområdet- Igltjønna skistadion - 639 innsjekk

Bronnj - lysløypa Igltjønna - 613 innsjekk

Skihytta - Grønlifeltet/Furuhaugmarka - 161 innsjekk

Lysløypa Skogsletta - 126 innsjekk

Kjell Idar Moseng er en ivrig bruker av Trimpoeng.

Jeg var heldig på mandag formiddag og fikk gå i nykjørte skispor, mens tråkkemaskina enda var ute i løypa. Ryktet sier at denne dagen var det opplæring av ny tråkkemaskinsjåfør, det var trolig den erfarne Tore Mogset som hadde opplæring på Jo Svinsås. Det er umulig å ha nykjørte løyper til enhver tid, det avhenger av været som har vært og det været som er meldt. Men ryktet sier at på tirsdager og torsdager venter de til ettermiddagen med å kjøre, fordi Rindal IL arrangerer trening, skileik og poengrenn disse kveldene.

Det blir mange kilometer i førerhuset for de som kjører tråkkemaskina. Den har GPS-tracking, så på løyper.net kan du se hvor lenge siden den har kjørt.

Sola titta fram underveis på skituren min, men når jeg kom hjem snødde det. I morges har det regna litt, mens jeg skriver er det nesten snøstorm. Innen saken blir publiser og du leser dette, har det sikkert regna bort og lagt til igjen snø flere ganger. Men god tur, uansett vær.

Fra badeplassen austom tjønna. Mildvær og litt sol fikk snøen til å rase fra furugreinene.

Her kan du lese løypemeldinger:

Trollheimsporten

Loyper.net

Går du hele lysløypa, blir det 5,9 km. Går du bare rundt Igltjønna, uten bakkene, blir det 1,9 km. Men det er mulig å ta mange snarveier, så det blir akkurat så langt du vil. Det er gratis å gå i skiløypene og å delta på Trimpoeng, men Rindal IL tar gjerne i mot økonominsk støtte til oppkjøring av løyper.
Går du bare runden rundt tjønna, er det ikke så farlig hvilken vei du går. Men skal du opp bakkene er det er stor fordel å gå samme retning som de andre. Ta til høyre, mot sola, når du starter, så skal det bli riktig vei.
Powered by Labrador CMS