Turstiene på Årnes

Publisert

På Årnes i Surnadal er det et intrikat og godt skiltet turnett. Du har kanskje hørt om eller gått Stikk-ut ruten i 2020 som heter «Ja-benken»? Da kan det hende du har sett skilting til andre ruter på tur dit. Turnettet på Årnes har over 3 mil med ruter. Man kan gå fra Årnes og hele veien over til Bæverfjord eller Nordmarka. Eller man kan gå en fin liten kveldstur til Ryinn eller Trøinn. Om du liker korte eller lange turer, bratte eller slake er det mange fine muligheter på Årnes.

For å finne ut litt mer om turnettet på Årnes har Trollheimsportens reporter tatt en prat med Svein Aarnes som har vært og er veldig engasjert i å holde turnettet på Årnes vedlike.

Aarnes har alltid likt å holde på i marka og gått på turer, så da han kom flyttende hjem for 8 år siden og spørsmålet kom om å merke opp turstiene tok han det på seg. Men merking av stiene er ikke det eneste Aarnes har holdt på med.

Svein har satt opp over 300 skilt på Årnes og Hamnes.

—Det er jo ikke 300 unike skilt som er satt opp, mange av de finnes flere plasser for å vise vei inn på en ny sti som leder til en ny postkasse for eksempel, sier Aarnes.

Noen av skiltene som kan virke som de er satt opp på måfå er for å vise til gamle stedsnavn.

—Du vet den yngre generasjonen bruker ikke marka like mye som den eldre til å finne mat og slikt, så det er ikke så rart at de stedsnavnene jeg var vant med da jeg var guttunge fort går i glemmeboka, smiler Aarnes.

Det er også til sammen med Hamnes og Årnes satt ut 14 bord og benker ved de forskjellige postene. Det er også 28 postkasser på Årnes og noen av de har også fått et «lyrikkskilt» ved seg, slik at man kan ta en pust i bakken og synge en trall. Man kan legge bak seg en del kilometer ved å finne alle disse postkassene på spennende stier.

—Mulighetene er mange, sier Aarnes entusiastisk.

Aarnes har brukt midler fra egen lomme til å finansiere disse skiltene, det har vært litt tilskudd oppgjennom, men stort sett fra Aarnes selv.

—Det er jo på hobbybasis dette her, i stedet for å drive med elg- eller rådyrjakt så driver jeg med dette, sier Aarnes og smiler.

Da jeg spør Aarnes om hvilken løype han ønsker at folk skal prøve seg på, får jeg til svar at han kommer til å prioritere å merke opp løypene som går innover mot Nordmarka.

—Jeg har jo et ønske om at folk kanskje skal bevege seg litt innover i løypa, sier Aarnes.

Den beste plassen å begynne på om du kommer med bil er å kjøre opp veien ved skiltene og parkere oppe på flaten i «Rønningan». Da kjører du til høyre opp gårdsvegen på motsatt side av Hamnesvegen 1262, huset som har skilt som er merket «Jørristua». I det krysset står skiltene som er avbildet i toppen av denne saken. I enden av den gårdsvegen er det en flate man kan parkere.

Herfra kan man gå oppover til et nytt kryss og velge rute derfra. Går man for eksempel «Kringlå» kan man velge å gå om «Arnheim» på en rundtur eller opp til «Skaret». Går du videre derfra kommer du til «Dalseggløa», der er det er mulighet for en rast innendørs i løa. Dette er bare noen av rutene det er mulig å gå derfra.

Svein har også drevet med oppmerking av turløyper borte på Torvik på andre siden av fjorden så når man har gått alle løypene på Årnes kan man ta turen bort dit på oppdagelsesferd. De er ikke helt klare enda, men det kommer også til å bli en rundtur der.